Ludzie jedzą jajka od zarania dziejów ludzkości. Ptactwo z dżungli zostało udomowione w Indiach przed 3200 p.n.e. Badania archeologiczne z Chin i Egiptu pokazują, że ptactwo było udomowione i znosiło jaja do spożycia, zjadane przez ludzi około 1400 r. p.n.e. Istnieją również dowody archeologiczne, że jaja były już konsumowane w okresie neolitu. Rzymianie, dzięki swoimi podbojom, poznali kury składające jaja w Anglii, Galii i u Niemców. Natomiast udomowione ptactwo dotarło do Ameryki Północnej, dzięki Kolumbowi podcza...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...