ramach letniej ramówki telewizyjnej obejrzałam 147 odcinek Kulinarnych Podróży Roberta Makłowicza z hiszpańskiej Teneryfy. Zupa ziemniaczana, którą gotował, wyglądała pysznie , a ponieważ wszystkie składniki były akurat w domu, nie pozostało mi nic innego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna. składniki 3 duże ziemniaki 1 l wody 1 pomidor 100 g kiełbasy chorizo 2 jajka pęczek(...)naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2 jajka. Gdy białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami kolendry. Uwaga: Nie zdecydowałam sie na gotowanie
Stare Garyłyżka masła 2 czubate łyżeczki mąki 100 ml kwaśnej śmietany odrobinę natki pietruszki do posypania sól, pieprz do smaku 1/3 opakowania makaronu "świderki" Dzisiaj otwieram swój nowy dział blogowy - ZUPY. No i jak go nie zacząć od swojej ulubionej zupy pieczarkowej? :) Mam nadzieje, że kogoś uda mi się nim skusić... Przygotować 1 litr bulionu. Można to zrobić na kawałku mięsa(...)dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Tak przygotowane warzywa
Świat Domowej Kuchnibrukselki (świeżej lub mrożonej) 1 podudzie kurczaka kostki rosołowe 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 4 średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy(...)zewnątrz. W dużym garnku zagotować 3 - 3,5 litra wody. Wrzucić do niej brukselkę. Następnie obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać do brukselki. Umyć mięso z drobiu. Dodać do zupy. Całość doprawić kostkami rosołowymi wg uznania. Gotować wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ponownie zagotować całość przez około
Świat Domowej KuchniKolejny przepis z notatnika babci Wiesi czyli zupa fasolowa. Zupa sycąca i rozgrzewająca. Idealna na zimową porę. Składniki: fasola "Piękny Jaś" dowolne mięso na zupę włoszczyzna liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, masło do obsmażenia fasoli, ewentualnie wędzonka - ja użyłam wędzonego boczku. Ilości nie podaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości(...)wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione. Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie
Codzienna kuchnia niecodziennakulinarnej dla blogerów Matta Armendariza. Jak wiecie, ta część blogowania ciekawi mnie najmniej - nigdy nie miałam zacięcia do robienia zdjęć, spędzania prawie godzin nad jak najlepszym ujęciem miski z zupą. Owszem, staram się, żeby moje fotografie raczej zachęcały do spróbowania przedstawionych na nich potraw, no i żeby było widać, co to właściwie jest. Kiedy jednak się spieszę, nie chce(...)niesamowitą przyjemność. Teraz jednak wróćmy do tematu przewodniego, czyli jedzenia. A dyni konkretnie. Bo pewnie już się za dyniowymi przepisami stęskniliście, prawda...? Tym razem mam dla Was naprawdę pyszną zupę dyniową, trochę nietypową. Dlaczego? Zazwyczaj, szukając przepisów na zupy dniowe, trafiamy na kremy (a przynajmniej ja trafiam). Najróżniejsze - łagodne, pikantne, z owocami, z innymi warzywami, z mleczkiem kokosowym... Od wariacji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa zacierkowa... Pełna jarzyn. Pełna smaku. Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku. Gęsta od zacierek. Komu talerz? Zapraszam ! Składnki: 5 średnich ziemniaków; 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach); 2 małe cebule; 2 średnie marchewki; 1/4 kawałka korzenia selera; Biała część pora; 1/2 średniej pietruszki; Pęczek koperku; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 1 liść laurowy(...)pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu
Gospodyni MiejskaFilety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej... Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka. Pyszny śmietanowo-cebulowy sos. I pierzynka z pieczarek. Poezja smaku. Kto nie próbował, niech żałuje! Składniki: 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram); 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku; 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 500 g pieczarek; Przyprawa(...)wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Filety z kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietaną z zupą cebulową tak, aby śmietana dokładnie pokryła kurczaka
Gospodyni MiejskaTajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym... Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku. Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowej Przyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem. Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym. Smacznego! Składniki: 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 400 ml mleczka kokosowego; 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około(...)plasterki. Imbir obrać i drobno posiekać. Szalotkę obrać, drobno pokroić. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, szalotkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, często mieszając, przez 3 minuty. Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale
Gospodyni MiejskaDzisiaj przepis na sycącą, ale ubogą w kalorie zupę krem z soczewicą, czyli z pożywnym warzywem strączkowym. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii, to idealne warzywo, gdy chcemy odchudzić trochę nasze menu. Jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Przepis doskonale nadaje się do I fazy diety South Beach. A poza tym ma jeszcze jeden dodatkowy(...)plus, tak jak wszystkie potrawy przygotowane z warzywami strączkowymi: cudownie się rozmnaża :-), czyli dosyć znacząco gęstnieje po wystygnięciu. Wtedy do zupy należy dodać trochę wody i ponownie delikatnie ją przyprawić. Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, natomiast jeśli chcielibyście dodać do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie
Kulinarne przygody GatityTradycyjna zupa mleczna otrzymuje nową i dla niektórych osób zdrowszą wersję dzięki zastąpieniu krowiego mleka migdałowym mlekiem roślinnym. Ta odświeżająca i sycąca zupa zachwyca nie tylko swoim delikatnym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych. Odkryj nowy wymiar smaku – zupa mleczna z nutą migdałów Mleko migdałowe stanowi doskonałą bazę dla tej zupy, dodając jej subtelnego orzechowego smaku. Wzbogacone o nią(...)nasiona babki płesznik, siemię lniane czy pestki słonecznika, dodają zupie dodatkowej wartości odżywczej, dostarczając błonnika, kwasów omega-3 i wiele cennych minerałów. Dodatkowo, zamiast tradycyjnych płatków owsianych , do tej zupy dodajemy pokrojonego banana i świeże borówki. Banany dostarczają naturalnej słodyczy podczas gdy borówki dodają soczystego smaku i kolorytu. Ta mieszanka owocowa nie tylko nadaje zupie wyjątkowego smaku, ale także wzbogaca
codojedzeniaktóre kojarzy się z jesienią i Halloween. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, bogata w witaminy, minerały i błonnik. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, od kremowych zup po aromatyczne pieczenie. W tym artykule dowiesz się, jakie są rodzaje dyni, jak je wybrać i przechowywać, oraz jak wykorzystać je w kuchni. Dlaczego warto jeść dynię(...)być gładka i pozbawiona uszkodzeń lub plam. Łodyga powinna być dobrze osadzona i sucha. Jeśli kupujemy już pokrojoną dynię, sprawdźmy, czy miąższ jest soczysty i nie ma oznak pleśni. Zupa dyniowa: klasyczny przepis na kremową zupę z dyni i mleka kokosowego Zupa dyniowa to jedno z najpopularniejszych dań z tego warzywa. Jest łatwa do przygotowania, a jednocześnie pyszna i pożywna
Ugotowane pozamiataneZupa pieczarkowa to jedno z wielu tego typu dań, które królują w naszej codziennej kuchni. Przepis na nią jest prosty, a przygotować ją można z ogólnodostępnych składników w ciągu całego roku. Moja zupa pieczarkowa jest ugotowana na wywarze mięsno-warzywnym, ale można ją też zrobić na rosole, który zostaje nam z obiadu z poprzedniego dnia. Żeby zupa miała ładny, jasny(...)kolor to najlepiej do jej zrobienia użyć małych, jeszcze nie rozwiniętych pieczarek. Kapelusze tych bardziej rozwiniętych robią się od spodu ciemne i wówczas zupa nabiera szarego koloru. Grzyby przed dodaniem do zupy możemy najpierw podsmażyć na patelni na maśle, wówczas danie będzie miało wyraźniejszy smak. Gotową zupę pieczarkową można podawać z posiekanym koperkiem i kromką chleba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciNajlepsza zupa rybna z batatami , moja ulubiona i nie tylko moja ulubiona. Już jakiś czas mieszkamy w portowym mieście, więc teraz mamy regularny dostęp do wszelakich ryb i to wykorzystujemy. Zupa rybna czy smażone ryby przynajmniej raz w tygodniu gości na naszym stole. Ta zupa rybna z dorsza z batatami skrada serce każdego kto ją zje. Jest rewelacyjna w smaku(...)tego bardzo pożywna i nigdy się nie nudzi. To zupa, którą mogę jeść codziennie podobnie jak rosół. Zastanawiam się nawet czy w tym roku nie pojawi się na wigilijnym stole zamiast barszczu czerwonego z uszkami. I myślę, że w tym roku polska tradycja pójdzie w odstawkę. Bo warto czasami otworzyć się na nowe smaki. Ta zupa rybna ugotowana wg mojego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzczaw to roślina o zielonych, lekko kwaśnych w smaku liściach. Roślina ta bogata jest w witaminy, zawiera sporą ilość błonnika oraz białek. Idealnie sprawdza się w zupach, zapiekankach, daniach z jajek oraz sałatkach. W moim domu ze szczawiu najczęściej przyrządzam zupę szczawiową . Zupę tę robię zarówno na wywarze mięsnym jak i warzywnym, wszystko zależy od tego czy w danym momencie(...)domu mięso na wywar czy nie. Wywar na ogół robię z żeberek wołowych, korpusu drobiowego lub pręgi. W poniższym przepisie zupę przygotowałam na wywarze z żeberek, do którego dodałam również marchew, selera i pietruszkę. Zupę szczawiową doprawiłam śmietanką, świeżym koperkiem i natką pietruszki a podałam z jajkiem gotowanym na twardo. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook
MeCooks