zupa z pora - 4000 przepisów (strona:177/267)

Krem z kalafiora z popcornem z kaszy gryczanej 122

kolację, a dla niektórych nawet na śniadanie. Tak, tak! Zupy na śniadanie, szczególnie jesienią i zimą z dodatkiem zbóż (jak w tym przypadku – kaszy gryczanej) z powodzeniem zastąpić mogą wszelkie owsianki, jaglanki czy kanapki. Rozgrzeją nas, pobudzą do działania i zaopatrzą w porcję warzyw! Jesień to idealna pora na częste używanie w kuchni takich warzyw jak kalafior

Moja Delicja
Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek 161

kwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna(...)kostkę cebulę, posiekany czosnek i 2 łyżki natki pietruszki. Smażymy jeszcze przez 2 minuty. Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, selera w małe słupki, marchewkę ścieramy na grubej tarce, pora drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy gorący wywar warzywny, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe

Moja Mama Gotuje
Bulion rybny 276

esencjonalny i klarowny stanowi solidną podstawę pod rozmaite rybne zupy i galaretki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 – 2,5l bulionu) 1,5 kg ryby o raczej spójnym mięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi

Kulinarna Pokusa
Pomidorowa 110

odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo.   Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki

R'n'G Kitchen
Kulejba chrzanowa 149

chrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku

My Culinary Art
Rozgrzewająca zupa z porem i makaronem 88

Zupa idealnie nadaje się na rozgrzanie organizmu. Kiedy przemarzniemy lub zacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis.   Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie Normal

R'n'G Kitchen
Flaki 166

bardzo lubi. W okresie jesiennym flaki są świetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa warzywna z kaszą pszenną 153

Całkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Zupa brokułowa 133

nadzieję że już wszystko ok. Dzisiaj  zrobiłam na obiad zupę brokułową .. bo nie miałam specjalnie pomysłu na szybki obiad … a i dopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego  co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6  - 8 ziemniaków 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa(...)pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml  śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora i brokuł.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę

Na słodko lub wytrawnie
Szczawiowa wiosna na talerzu 143

poszaleć i zestawić go z pikantną kiełbaską czy słodyczą jajka. Moja wersja jest dość klasyczna i sycąca. To jakby pierwsze i drugie danie w jednym, choć na dwóch talerzach. Zupa dobrze smakuje uwarzona na rosole. W polskich domach króluje on na stołach podczas niedzielnych obiadów. Następnego dnia, zamiast sztampowo tworzyć z rosołu pomidorówkę- czemu nie zaszaleć i nie przerobić(...)był esencjonalny. Do garnka wkładam kość lub kawałek mięsa, świetnie sprawdza się pręga lub łata wołowa, a najlepiej żeberka wieprzowe. Dodaję 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, małego selera i pora, cebulę, ząbek czosnku. Dorzucam dwa ziarnka ziela angielskiego około 4 liści laurowych i to wszystko zalewam taką ilością wody aby przykryła wszystkie składniki w garnku- nie mniej

Pichceniomania
Kapuśniak rozgrzewający 148

marchewka zacznie mięknąć, dorzucić stare na dużych oczkach seler i pietruszkę. Podsmażać kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można(...)wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona

Pociąg Do Kuchni
Szybka tarta z cebulą i tymiankiem 146

Dzień dobry!Czasem jest tak, że masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego

Pora coś zjeść
ROSÓŁ + FILMIK 66

zawsze wychodzi idealny, polecam :) SKŁADNIKI :  4 litry wody  mały kawałek szpondru (wołowego ) 2 skrzydełka 2 udka z kurczaka 1mały korpus kawałek zielonej części z pora liście lubczyku i selera ( mogą być również suszone ) 1 cebula marchew, pietruszka, serler- kawałek sól, pieprz do smaku jarzynka naturalna  1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, kilka ziarnek pieprzu(...)minut,  Cebulę opalamu na gazie i dodajemy do rosołu oraz całą jarzynę. Rosuł gotujemy na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie, na koniec wyjmujemy liście i cebulę i zupę doprawiamy do smaku.   Rosuł podajemy z makaronem, smacznego.   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Wegański rosół - bulion warzywny 156

każdej zupy, ale stworzenie wegańskiego rosołu wymaga odpowiedniej dawki zieleniny i odrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę  1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki(...)przykryciem. 5. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc i gotujemy na małym gazie minimum 2 godziny. Możemy oczywiście gotować więcej, ale aromaty po 2 godzinach powinny nadać już zupie smak. 6. Dodajemy sos sojowy i pieprz, jeśli zupa jest dla nas mało słona, możemy dodać również sól. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy zieleninę. 7. Podajemy z makaronem bezjajecznym i natką

Bananowe Pole
Zupa dyniowa z kasztanami - przepis 187

Kasztany pierwszy raz je jadłam w Rzymie, orzechowe, słodkie w smaku. Dojrzałam je kilka dni temu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień, pora ta obdarowuję nas cudowną dynią, która jest tak wszechstronna w przygotowaniu. Połączyłam dary jesieni w aromatyczny krem. SKŁADNIKI:   1 małą dynię  ok. 200 g kasztanów jadalnych  1 małą(...)bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona dynię oraz 2-3 gałązki tymianku. Dorzucamy obrane kasztany, kilka kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte w kostkę kawałki chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę

Basia w kuchni
Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) 336

zbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe Flaki  do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną papryką. Przykładowy(...)startą gałką muszkatałową, papryką, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy świeżym majerankiem. Podajemy z chlebem. Smacznego! The post Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z botwinki ze śmietaną i jajem 223

młody seler ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 młody por pół cebulki sól pieprz sok z połowy limonki litr wody łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: śmietana, koperek, jaja Por, cebulkę i czosnek myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy warzywa przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy wodę. Dodajemy obrane i pokrojone(...)obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanych warzyw. Ponownie gotujemy kilkanaście minut aby buraczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi botwinki i kilka liści (5-6). Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Podajemy z kleksem śmietany, jajkiem i koperkiem. Gotowe

Mango Papaja
Zupa Soto- indonezyjski rosół z kiełkami 202

kiełków soi biała część pora pokrojona w cienkie długie pasemka 6 łyżek mixu do Soto garstka posiekanej kolendry 3 jajka na twardo Wykonanie: Kurczaka pokroić na mniejsze części a cełe udka na pół,oczyścić z ewentualnych resztek piórek i włosków a nastepnie dokładnie upłukać pod bierzącą wodą. Do dużego garnka na zupę wlać 3 litry zimnej wody

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami 131

sobie odpowiednio wcześnie :) Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: - ok. 300 g ciecierzycy suchej - 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma) - pół łyżeczki sody oczyszczonej - sól, pieprz Bulion warzywny: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę  1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek(...)zblendowania. Dodajemy pomidory i gotujemy  wszystko razem kilka minut. Na koniec dodajemy część ugotowanej ciecierzycy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. 4. Pozostałą część cieciorki wrzucamy do zupy, doprawiamy koperkiem do smaku i gotowe. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 87

doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka lat temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę do tej jednej pizzerii

gotować!
Fritatta ze szparagami i rzodkiewką 163

Szparagi nadają się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów. Składniki: na dwie porcje: 10 sztuk zielonych szparagów Kawałek pora ½ cukinii ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cienkiego

Wanilia i Kardamon
KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY 143

Prosty w przygotowaniu, bardzo delikatny i subtelny w smaku krem marchewkowo- imbirowy – może stanowić lekkie danie lub przystawkę na każdą porę roku! Wybierając jedzenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rosół 224

Składniki: 1-2 ćwiartki z kurczaka szponder wołowy, ok. 40 dkg opcjonalnie 20 dkg wątróbki kilka suszonych grzybów 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora

czarrna od kuchni
Flaczki wołowe 109

Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por

R'n'G Kitchen
Krupnik z soczewicą, Soup Nazi (Seinfeld) 183

Pyszna zupa na zimę. Przepis zmieniony z książki E. Kowalewskiej Pokochaj wegetarianizm . Świetna publikacja z mnóstwem praktycznych przepisów dostosowanych do  polskich  realiów i bez wymyślnych składników. Polecam. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę

Qlinarnie i Qlinarnie
Buraczki na zimę. 172

     Uwielbiam ułatwiać sobie życie. Dlatego wolę raz poświęcić 2-3 godziny i później cieszyć się smakiem cudownych buraczków o każdej niemal porze

Rozpustne gotowanie
Rosół. 235

Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich. Składniki na 4l wody : korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por

W kuchni u Moniki
Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami 147

2,5 l wody600 g serc z indyka5 marchewek1 pietruszka ( korzeń )1/2 małego selera ( korzeń )500 g ziemniaków ( po obraniu )10 cm pora1/2 pęczka natki pietruszki250

Ewa w kuchni
HAZELNUT MUSHROOMS NA MAŚLE 135

Lubicie brązową odmianę pieczarek?  Jeśli do tej pory nie jedliście polecam gorąco. Tu w UK ta odmiana jest bardzo popularna. Są pyszne, trochę twardsze od tradycyjnych białych i bardziej aromatyczne. Ich smak też jest wyraźniejszy. Fajnie komponują się z mięsem oraz makaronami.   Bardzo dobra jest też zupa z nich przyrządzana ( przetestowałam :) ). Ja podsmażyłam

Walijskie Pichcenie
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu 176

się ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję z kilkoma rodzajami klusek , kaszami, makaronem z naleśników, ziemniakami, pulpetami, kołdunami, pierogami wszelkiego rodzaju , itd. ( oczywiście prócz tego tradycyjnie z makaronem). Przyszła pora na pokazanie rosołów z  kluseczkami warzywnymi. Na pierwszy ogień idą  marchewkowe

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania