Wreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam
potrawyregionalneZupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera. Bardzo mi smakowała. Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie. Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka
AZgotuj!Wielkanoc zakwas na żur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra
Kuchenne zapiski Edytymiętą i prażoną gruszką. Tę zupę trzeba koniecznie wypróbować bo brak mi słów, żeby ją opisać. Jest doskonała! Od siebie dodałam grzanki bo ewidentnie mi ich brakowało. Od razu chce uprzedzić, ze nie jest to przepis 100% skopiowany z książki - opisany jest moimi słowami 😉 Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora natka pietruszki liść laurowy, ziele(...)miodu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry oliwa sól, pieprz w ziarnach szczypta gałki muszkatołowej 2 gruszki 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta imbiru dowolne grzanki Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pora i selera, obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,5 litra wody. Wrzucamy ziele angielskie, liścia laurowego, sól oraz ziarenka pieprzu. Dodajemy umytą natkę pietruszki
Kuchnia MagdaLenyzupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane, żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną. Doskonale poprawi odporność organizmu. Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu. Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszka 20 dag mrożonej brukselki ½ pora(...)wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką śmietanką i podajemy. Smacznego
Wanilia i KardamonWywar na żeberkach wołowych - niezastąpiona baza wielu wspaniałych zup kuchni polskiej. Wywar wzbogaciłam kostkami ogonowymi oraz wędzonymi żeberkami wieprzowymi. Ty oczywiście możesz zrobić wywar tylko na żeberkach wołowych. Do dzieła! Inne, aromatyczne wywary na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych wywar wołowy Wywar na żeberkach wołowych. Składniki (Porcji(...)mniejszych 2 kostki ogonowe wołowe, możesz zastąpić żeberkiem wołowym 2 kawałki wędzonego żeberka wieprzowego - opcjonalnie 2 spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1 / 2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej
Szybko SzybkowarGotuje je z reguły od jesieni do wiosny a potem szlaban - wraz z nowalijkami wkraczają na salony zupki z młodej fasolki, botwinki i inne pyszne zwiastujące nadejście lata zupy. Póki co jest połowa marca, pogoda jeszcze bez rewelacji, spokojnie można więc zaserwować na obiad pożywny krupniczek. Tym razem w wersji z grubej kaszy i na wędzonym żeberku. Zupka(...)kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania
Walijskie PichcenieLokal Vegan Bistro myślałem nad zrobieniem z nich nuggetsów lub ewentualnie czegoś a’la śledzie, jednak po chwili zastanowienia wybrałem trzecią opcję jaką była… zupa boczniakowa. Zupa boczniakowa jest delikatna, kremowa z delikatną nutą tymiankową. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jedynym niecodzienny składnikiem są właśnie boczniaki. Obecnie jednak możemy je spotkać w większości supermarketów, a czasami nawet(...)Składniki: Boczniaki – 250g Biała fasola – 350g Cebula – 2 sztuki Por – 2 małe Cytryna – 1/2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Bulion – 800-1000l Tymianek – 1 spora łyżeczka Olej kokosowy – 1 łyżka (do smażenia) Pieprz do smaku Wykonanie: Pora pokrój drobno a cebulę w piórka. W garnku rozgrzej olej i zacznij
BlendmanSKŁADNIKI: mięso mielone 300g marchew 150 g pietruszka 50g seler 100 g kostki rosołowe 2 szt woda 1,5 litra przecier pomidorowy 2 łyżki por 1/3
Darcia w kuchniSkładniki: 1 porcja rosołowa włoszczyzna z młodych polskich warzyw (3-4 marchewki, młoda pietruszka z natką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5
ClauditteMissCookingPrzecieram jeszcze zaspane oczy. Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać.Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę.Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora
W kuchni Karmel-itkiwarzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony, ale nie musi. Mój wyciągnęłam tuż przed wstawieniem skrzydełek, część była nadal zamarznięta, ale okazało się, że to żaden problem :) Gotujemy wszystko(...)świeżo startą, ale jeśli nie mamy całej, może być mielona. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu. Nadszedł czas na zrobienie ajlaufu. Mamy dwie opcje - jeśli chcemy, by nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć
Kulinarne zapędy Kokosalaurowy ok.3l wody Kawałek zielonej części pora Śmietanka 30% Mlekovita Sól lub vegetta, świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki mąki Wykonanie; Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie ich nie było. Gotować wywar
W garach u Gosilubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej -3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki -1 cebula posiekana w drobne wiórki(...)posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego" -2 marchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona jak na rosół -ząbek czosnku cały -kromka chleba żytniego Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy
BaRepasrosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki : 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera) kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa vegeta korzeń pietruszki Składniki na kluseczki : 4 jajka szczypta soli(...)Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie się gotować dodajemy sól lub vegetę do smaku, przyznam się Wam że nie wyobrażam sobie dań bez vegety ale domowej oczywiście, zupy z samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż
Sama słodycz i szczypta chili