odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki
R'n'G Kitchenchrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku
My Culinary ArtZupa idealnie nadaje się na rozgrzanie organizmu. Kiedy przemarzniemy lub zacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis. Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenbardzo lubi. W okresie jesiennym flaki są świetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCałkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false
R'n'G Kitchennadzieję że już wszystko ok. Dzisiaj zrobiłam na obiad zupę brokułową .. bo nie miałam specjalnie pomysłu na szybki obiad … a i dopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa(...)pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora i brokuł. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę
Na słodko lub wytrawnieposzaleć i zestawić go z pikantną kiełbaską czy słodyczą jajka. Moja wersja jest dość klasyczna i sycąca. To jakby pierwsze i drugie danie w jednym, choć na dwóch talerzach. Zupa dobrze smakuje uwarzona na rosole. W polskich domach króluje on na stołach podczas niedzielnych obiadów. Następnego dnia, zamiast sztampowo tworzyć z rosołu pomidorówkę- czemu nie zaszaleć i nie przerobić(...)był esencjonalny. Do garnka wkładam kość lub kawałek mięsa, świetnie sprawdza się pręga lub łata wołowa, a najlepiej żeberka wieprzowe. Dodaję 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, małego selera i pora, cebulę, ząbek czosnku. Dorzucam dwa ziarnka ziela angielskiego około 4 liści laurowych i to wszystko zalewam taką ilością wody aby przykryła wszystkie składniki w garnku- nie mniej
Pichceniomaniamarchewka zacznie mięknąć, dorzucić stare na dużych oczkach seler i pietruszkę. Podsmażać kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można(...)wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona
Pociąg Do KuchniDzień dobry!Czasem jest tak, że masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego
Pora coś zjeśćzawsze wychodzi idealny, polecam :) SKŁADNIKI : 4 litry wody mały kawałek szpondru (wołowego ) 2 skrzydełka 2 udka z kurczaka 1mały korpus kawałek zielonej części z pora liście lubczyku i selera ( mogą być również suszone ) 1 cebula marchew, pietruszka, serler- kawałek sól, pieprz do smaku jarzynka naturalna 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, kilka ziarnek pieprzu(...)minut, Cebulę opalamu na gazie i dodajemy do rosołu oraz całą jarzynę. Rosuł gotujemy na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie, na koniec wyjmujemy liście i cebulę i zupę doprawiamy do smaku. Rosuł podajemy z makaronem, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolikażdej zupy, ale stworzenie wegańskiego rosołu wymaga odpowiedniej dawki zieleniny i odrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki(...)przykryciem. 5. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc i gotujemy na małym gazie minimum 2 godziny. Możemy oczywiście gotować więcej, ale aromaty po 2 godzinach powinny nadać już zupie smak. 6. Dodajemy sos sojowy i pieprz, jeśli zupa jest dla nas mało słona, możemy dodać również sól. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy zieleninę. 7. Podajemy z makaronem bezjajecznym i natką
Bananowe PoleKasztany pierwszy raz je jadłam w Rzymie, orzechowe, słodkie w smaku. Dojrzałam je kilka dni temu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień, pora ta obdarowuję nas cudowną dynią, która jest tak wszechstronna w przygotowaniu. Połączyłam dary jesieni w aromatyczny krem. SKŁADNIKI: 1 małą dynię ok. 200 g kasztanów jadalnych 1 małą(...)bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona dynię oraz 2-3 gałązki tymianku. Dorzucamy obrane kasztany, kilka kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte w kostkę kawałki chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę
Basia w kuchnizbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe Flaki do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną papryką. Przykładowy(...)startą gałką muszkatałową, papryką, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy świeżym majerankiem. Podajemy z chlebem. Smacznego! The post Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmłody seler ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 młody por pół cebulki sól pieprz sok z połowy limonki litr wody łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: śmietana, koperek, jaja Por, cebulkę i czosnek myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy warzywa przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy wodę. Dodajemy obrane i pokrojone(...)obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanych warzyw. Ponownie gotujemy kilkanaście minut aby buraczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi botwinki i kilka liści (5-6). Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Podajemy z kleksem śmietany, jajkiem i koperkiem. Gotowe
Mango Papajasobie odpowiednio wcześnie :) Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: - ok. 300 g ciecierzycy suchej - 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma) - pół łyżeczki sody oczyszczonej - sól, pieprz Bulion warzywny: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek(...)zblendowania. Dodajemy pomidory i gotujemy wszystko razem kilka minut. Na koniec dodajemy część ugotowanej ciecierzycy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. 4. Pozostałą część cieciorki wrzucamy do zupy, doprawiamy koperkiem do smaku i gotowe. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Pole