kolację, a dla niektórych nawet na śniadanie. Tak, tak! Zupy na śniadanie, szczególnie jesienią i zimą z dodatkiem zbóż (jak w tym przypadku – kaszy gryczanej) z powodzeniem zastąpić mogą wszelkie owsianki, jaglanki czy kanapki. Rozgrzeją nas, pobudzą do działania i zaopatrzą w porcję warzyw! Jesień to idealna pora na częste używanie w kuchni takich warzyw jak kalafior
Moja Delicjakwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna(...)kostkę cebulę, posiekany czosnek i 2 łyżki natki pietruszki. Smażymy jeszcze przez 2 minuty. Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, selera w małe słupki, marchewkę ścieramy na grubej tarce, pora drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy gorący wywar warzywny, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe
Moja Mama Gotujeesencjonalny i klarowny stanowi solidną podstawę pod rozmaite rybne zupy i galaretki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 – 2,5l bulionu) 1,5 kg ryby o raczej spójnym mięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi
Kulinarna Pokusaodchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki
R'n'G Kitchenchrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku
My Culinary ArtZupa idealnie nadaje się na rozgrzanie organizmu. Kiedy przemarzniemy lub zacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis. Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenbardzo lubi. W okresie jesiennym flaki są świetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCałkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false
R'n'G Kitchennadzieję że już wszystko ok. Dzisiaj zrobiłam na obiad zupę brokułową .. bo nie miałam specjalnie pomysłu na szybki obiad … a i dopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa(...)pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora i brokuł. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę
Na słodko lub wytrawnieposzaleć i zestawić go z pikantną kiełbaską czy słodyczą jajka. Moja wersja jest dość klasyczna i sycąca. To jakby pierwsze i drugie danie w jednym, choć na dwóch talerzach. Zupa dobrze smakuje uwarzona na rosole. W polskich domach króluje on na stołach podczas niedzielnych obiadów. Następnego dnia, zamiast sztampowo tworzyć z rosołu pomidorówkę- czemu nie zaszaleć i nie przerobić(...)był esencjonalny. Do garnka wkładam kość lub kawałek mięsa, świetnie sprawdza się pręga lub łata wołowa, a najlepiej żeberka wieprzowe. Dodaję 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, małego selera i pora, cebulę, ząbek czosnku. Dorzucam dwa ziarnka ziela angielskiego około 4 liści laurowych i to wszystko zalewam taką ilością wody aby przykryła wszystkie składniki w garnku- nie mniej
Pichceniomaniamarchewka zacznie mięknąć, dorzucić stare na dużych oczkach seler i pietruszkę. Podsmażać kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można(...)wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona
Pociąg Do KuchniDzień dobry!Czasem jest tak, że masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego
Pora coś zjeśćzawsze wychodzi idealny, polecam :) SKŁADNIKI : 4 litry wody mały kawałek szpondru (wołowego ) 2 skrzydełka 2 udka z kurczaka 1mały korpus kawałek zielonej części z pora liście lubczyku i selera ( mogą być również suszone ) 1 cebula marchew, pietruszka, serler- kawałek sól, pieprz do smaku jarzynka naturalna 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, kilka ziarnek pieprzu(...)minut, Cebulę opalamu na gazie i dodajemy do rosołu oraz całą jarzynę. Rosuł gotujemy na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie, na koniec wyjmujemy liście i cebulę i zupę doprawiamy do smaku. Rosuł podajemy z makaronem, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolikażdej zupy, ale stworzenie wegańskiego rosołu wymaga odpowiedniej dawki zieleniny i odrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki(...)przykryciem. 5. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc i gotujemy na małym gazie minimum 2 godziny. Możemy oczywiście gotować więcej, ale aromaty po 2 godzinach powinny nadać już zupie smak. 6. Dodajemy sos sojowy i pieprz, jeśli zupa jest dla nas mało słona, możemy dodać również sól. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy zieleninę. 7. Podajemy z makaronem bezjajecznym i natką
Bananowe Pole