zupa z pora - 4000 przepisów (strona:178/267)

KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY 143

Prosty w przygotowaniu, bardzo delikatny i subtelny w smaku krem marchewkowo- imbirowy – może stanowić lekkie danie lub przystawkę na każdą porę roku! Wybierając jedzenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rosół 224

Składniki: 1-2 ćwiartki z kurczaka szponder wołowy, ok. 40 dkg opcjonalnie 20 dkg wątróbki kilka suszonych grzybów 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora

czarrna od kuchni
Flaczki wołowe 109

Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por

R'n'G Kitchen
Krupnik z soczewicą, Soup Nazi (Seinfeld) 183

Pyszna zupa na zimę. Przepis zmieniony z książki E. Kowalewskiej Pokochaj wegetarianizm . Świetna publikacja z mnóstwem praktycznych przepisów dostosowanych do  polskich  realiów i bez wymyślnych składników. Polecam. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę

Qlinarnie i Qlinarnie
Buraczki na zimę. 172

     Uwielbiam ułatwiać sobie życie. Dlatego wolę raz poświęcić 2-3 godziny i później cieszyć się smakiem cudownych buraczków o każdej niemal porze

Rozpustne gotowanie
Rosół. 235

Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich. Składniki na 4l wody : korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por

W kuchni u Moniki
Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami 147

2,5 l wody600 g serc z indyka5 marchewek1 pietruszka ( korzeń )1/2 małego selera ( korzeń )500 g ziemniaków ( po obraniu )10 cm pora1/2 pęczka natki pietruszki250

Ewa w kuchni
HAZELNUT MUSHROOMS NA MAŚLE 135

Lubicie brązową odmianę pieczarek?  Jeśli do tej pory nie jedliście polecam gorąco. Tu w UK ta odmiana jest bardzo popularna. Są pyszne, trochę twardsze od tradycyjnych białych i bardziej aromatyczne. Ich smak też jest wyraźniejszy. Fajnie komponują się z mięsem oraz makaronami.   Bardzo dobra jest też zupa z nich przyrządzana ( przetestowałam :) ). Ja podsmażyłam

Walijskie Pichcenie
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu 176

się ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję z kilkoma rodzajami klusek , kaszami, makaronem z naleśników, ziemniakami, pulpetami, kołdunami, pierogami wszelkiego rodzaju , itd. ( oczywiście prócz tego tradycyjnie z makaronem). Przyszła pora na pokazanie rosołów z  kluseczkami warzywnymi. Na pierwszy ogień idą  marchewkowe

Buniabaje w kuchni
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 211

Warto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki

Z Majeczką w kuchni
Krupnik z kaszy owsianej 190

krupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale ja dzisiaj proponuję Wam krupnik z kaszy owsianej, mojej ulubionej. Owsiana kasza, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż(...)tradycyjny, na kaszy jęczmiennej. Składniki: 2-3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek niewielkiego selera 10-12 cm jasnej części pora 2-3 łyżki oleju 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/3 szklanki kaszy owsianej dodatkowo: 50 g masła lub 150 ml słodkiej śmietany niewielka papryczka chili mały pęczek pietruszki Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem 129

dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery(...)ząbki czosnku 1 mały por 1 mały ziemniak  skórka otarta z 1/3 cytryny 2 listki laurowe 2 łyżki oleju 150g jarmużu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka mleka kokosowego 600ml bulionu warzywnego ok. 200g pstrąga 2 łyżki mąki sól i pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Pora pokrój w talarki, czosnek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ZUPA AZJATYCKA 134

domu, że trudno wytrzymać do końca gotowania 😉 Przygotowując tę zupę nie korzystałam z żadnych przepisów, robiłam ją na wyczucie, na swój smak...który chodził za mną od dłuższego czasu. Zupa wyszła genialna! Totalna petarda! Lepsza oczywiście jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Mój mąż stwierdził, że jest tak dobra, że trudno rozstać się z tym smakiem😋 Składniki(...)świeżego imbiru 1 papryczka chili kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 limonka 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Biała zupa rybna 203

oczywiście nie znaczy, że nie możecie z nim podać naszej zupy, ale nie jest to w najmniejszym stopniu konieczne. Biała zupa rybna 2016-12-23 13:49:20 Biała zupa rybna wg bardzo oryginalnego przepisu. Łatwa w przygotowaniu i o wyjątkowym smaku, choć łączy niewyszukane, szeroko dostępne składniki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g karpia w kilku kawałkach(...)łyżeczka majeranku sól (ok. 2 łyżeczek) Do podania pęczek koperku Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w grube kilkucentymetrowej długości słupki. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużenie w „ósemki”. Seler i pora dzielimy na mniejsze kawałki, z czosnku usuwamy łupinki. Rybę dokładnie oczyszczamy, w tym z łusek, i opłukujemy. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i zaczynamy podgrzewać. Wkładamy

Kulinarna Pokusa
Fasolowa na młodej fasolce 113

powstała fasolowa na młodej fasolce :)  Składniki : fasolka żółta "  przerośnięta" kolo 2 kg było z łupinami ( po obraniu miseczka ) młoda marchew 4 szt ( prosto z ogródka )  por 100 g seler 100 g pietruszka 1 "korzonek " ziemniaczki 5 szt pałki z kurczaka 4 szt sól i pieprz biały do smaku ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt Wykonanie(...)małym ogniu. Marchewkę myje obieram i kroje w plasterki , dodaje do fasolki. ziemniaki myje obieram kroje w kostkę i dodaje do fasolki. Seler i pietruszkę obieram dodaje do zupy a po odcinam kawałek i też dodaje do zupy . Na końcu wkładam pałki z kurczaka i na małym ogniu gotuje koło 1.1/2 godziny . Wrzucam pokrojony drobno koperek ( będzie ciekawiej wyglądała

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania