Wspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę
W królestwie smaków BeatyZupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo(...)celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero wówczas wlałam ją do zupy. Całość
Smaczne Zdroweprostu ktoś skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego z kością 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler 1 mały por pół łyżeczki ostrej papryki mielonej(...)wodą tak, by zostało przykryte z dwucentymetrową nadwyżką. Wodę z mięsem zagotowujemy, a w trakcie gotowania zbieramy szumowinę. Po przegotowaniu, do garnka dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę oraz seler i por, a także liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Wsypujemy również łyżkę stołową soli. Zmniejszamy temperaturę na kuchni do minimum i gotujemy wywar pod przykryciem przez przynajmniej dwie godziny. Przedżołądki parzymy
Kuchenna Kontrrewolucyamiękkie. Gulaszowa z tego przepisu jest niezwykle syta także za sprawą dużej ilości warzyw: papryka, marchew, ziemniaki, pietruszka, cebulka. Taka zupa z powodzeniem zastąpi drugie danie na obiad . Zapraszam po szczegółowy przepis wraz ze wskazówki i zamiennikami produktów. Zupa gulaszowa z kurczakiem – składniki Waga warzyw podana jest przed obraniem. 800 g piersi z kurczaka 2,5 litra wody(...)łyżeczce papryki słodkiej oraz ostrej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego tłuszcz do podsmażenia (olej roślinny lub smalec gęsi) Zobacz jak zrobić zupę gulaszową z kurczakiem Do wykonania zupy gulaszowej przygotuj przede wszystkim: duży garnek (minimum 5 litrów), patelnię z grubym dnem, deskę i ostry nóż do krojenia. Krok 1 – podsmażam mięso oraz cebulkę z czosnkiem
Ania gotujekulinarny. Cudowne połączenie smaków i lekkość tej zupy, czynią ją numerem jeden wiosennego menu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki(...)jest taka potrzeba. Dodajemy także wrzącą wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy dodajemy kwaśną śmietanę musimy ja wcześniej zahartować, tzn. do śmietany dodajemy kilka razy po łyżce zupy, po każdym dodaniu mieszamy i dopiero taką mieszankę wlewamy do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. Można również dodać śmietanę do miseczki z zupą. Ja nie dodawałam do tej zupy wcale
Smaczne Zdrowejuż przedostatnia zupa do odczarowania zrobiona, a nieeee jeszcze ze dwie, ehhh, co zrobić. Nie lubię, nie, i jeszcze raz nie lubię kwaśnych smaków, wiec moja ogórkowa jest przełamana i tu Was zaskoczę, nie mlekiem kokosowym a „śmietaną słonecznikową”, oraz dużą ilością warzyw. Nina jako fanka wszelkich kwasiorów była recenzentką i jej ocena to 5/5, ale mam nadzieję(...)pory pokrój w półplasterki. Ta szara breja to moczony słonecznik, dlatego polecam zmienić wodę ze dwa razy. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć pokrojone pory, po 1 minucie smażenia dodaj wszystkie warzywa i smaż cały czas mieszając przez 3 minuty, po czym dodaj około 2 l wody oraz sól, pieprz i zmieloną kozieradkę. Gotuj
greenscarfwołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach. Składniki 900 g flaków świeżych, pokrojonych 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 1 pietruszka średni por mały seler imbir korzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy. Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy ( majeranek można rozetrzeć w ręku ), świeżo starty imbir, doprawiłem solą i pieprzem ( polecam , wzmaga aromat ), chwilę podgotowałem
R'n'G Kitchenłyżki śmietany Do dużego garnka wkładamy selera, marchewkę, pora oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Ogórki ścieramy na tartce na dużych oczkach.Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną
kulinarnyswiatdomiwiekszosc moich zup na warzywnym bulionie.Tajemnica smaku tej zupy jest nie tylko dodatek suszonych grzybow,ale przysmazenie pieczarek z cebulka na masle.Niezwykle smakowita ,ktora znika natychmiast.Jedna z naszych ulubionych.Bardzo polecam.Skladniki :garstka suszonych podgrzybkow500-700 g pieczarek1 cebula2 lyzki masla ghee 2-3 marchweki1/2 malego selera1 pietruszka-korzenkawalek pora zielona pietruszkajogurt grecki lub smietanabulion warzywny-1,5 lmakaron(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:do gotowania zupy dodac tylko sprawdzony makaron,ktory sie nie rozgotuje i nie rozmieknie,gdy zupe bedziemy przechowywac 2 dni.W przeciwnym razie lepiej ugotowac makaron odzielnie i dodawac porcjami Zupe mozna przygotowac bez dodatku suszonych grzybow. Konieczne wtedy jest dodanie jest listka laurowego i ziela angielskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zabrakło czarnuszki, która chętnie dodaję nie tylko do kremowej zupy z kukurydzy , ale i do drożdżowych wypieków na słono takich jak np. focaccia . Sałatka z brokułami, papryką i czarnuszką Składniki: 1 brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała, czerwona papryka 1/3 jasnej części pora 4 - 5 łyzek majonezu sól himalajska do smaku ziarna czarnuszki do posypania
Moja smaczna kuchniamięsie na rzecz zup warzywnych. Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Nie wymaga dodatku ziół, przypraw, bo sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-) 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy
Szefowa kuchniwarzywa są jeszcze świeże i przygotowujemy susz,który można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw. Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.Do naszego suszu użyliśmy:-6 marchewek-korzeń pietruszki-natkę pietruszki-natkę selera-kilka ząbków czosnku-2 pomidory-paprykę-1/2 pora-2 czerwone cebule Pokrojone warzywa suszymy w suszarce
Maminek kulinarnymarchewkę, pora i zdrewniałe końcówki szparagów tak około 2,5-3 centymetrowej długości, gotować aż korpus będzie miękki....około 40 minut. Po tym czasie zdjąć wywar z ognia i przecedzić do drugiego garnka. Dodać różyczki kalafiora, pokrojone na 2-3 części obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir
Gosia gotujelitrów wody 2 spore skrzydełka pół marchewki 1/2 sporej pietruszki 1/2 opieczonej cebulki ( np. na patelni lub gazie ) kawałek pora ( ja daje skórkę z pora wielkości 5-7 cm - potem łatwiej jest mi ja wyjąć ) 1/2 łyżeczki warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko ) sól, pieprz do smaku Na kluseczki: 1 - 2 jajka(...)talerz, natomiast my zajmujemy się zrobieniem lanych klusek. 3. Jajko / jajka, sól roztrzepujemy bądź miksujemy z mąka w garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca. Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy. 4. Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy
Gotowanie...to proste !Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie
kuchnia doski