wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać, iż znajdują się w niej przepisy tylko na tanie dania. W książce można znaleźć przepisy na takie ekstrawaganckie smakołyki, jak: „zupę żółwiową” czy też dania z zastosowaniem trufli. Wstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie
Przepisy Aleksandryznalazłam i postanowiłam znów przyrządzić zupę krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam
W kuchni Karmel-itkiZupa ugotowana specjalnie dla mojego mężczyzny (zresztą jak każde inne danie ale to jakoś szczególnie z myślą o nim), gdyż wiem jak lubi właśnie te składniki. Mówił, że niebo w gębie i zjadł 3 dokładki... Cóż, chyba smakowało :) Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej po 1/2 papryki zielonej, czerwonej i białej 1 szalotka 1 ząbek czosnku(...)pora. Po chwili smażenia dodaję sambal oraz pokrojone w kostkę papryki. Całość duszę kilka chwil, wlewam cydr i gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam bulion i gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy dodaję passate pomidorową
Mango Papajatradycyjnej zupy dla zwolenników różnego rodzaju podrobów. Mniej problematyczna w przygotowaniu niż flaki wołowe, więc może przypaść do gustu osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g żołądków indyczych 500g pręgi wołowej z kością marchewka (200-250g) seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g(...)niezbyt silnym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę i cebulę, w razie potrzeby również seler. Marchewkę tniemy w słupki o długości ok. 5cm i grubości ok. 2cm. Pora i seler dzielimy na kilka kawałków. Pręgę wołową wkładamy do garnka wypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem
Kulinarna Pokusapora)1 cebulasól do smaku4 łyżki śmietany 18%3 łyżki mąki pszennejFasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Cebulę obrać i pokroić w półplastry, włoszczyznę drobno pokroić. Dodać do garnka. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie, do smaku doprawić jeszcze solą. Gdy warzywa będą miękkie zabielić zupę. Śmietanę
Monia miesza i gotujekostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plastry. Marchewkę i selera obrać i również pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem i zagotować. Gdy się zagotuje wsypać ryż. Wszystko gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa i ryż będą miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zestawić z ognia. Gdyby zupa była za gęsta dolać
Monia miesza i gotujeklonowym lub miodem. To pyszna propozycja na posiłek o każdej porze dnia! Do czego można wykorzystać brukselkę? Kulinarnie, brukselka jest bardzo wszechstronna. Można ją gotować, dusić, piec, grillować oraz podawać na surowo w sałatkach. Dzięki swojemu smakowi i konsystencji brukselka może być dodatkiem do wielu potraw, takich jak zupy , gulasze, sałatki, a nawet pizza. W Belgii brukselka jest często(...)pieczonych ziemniaczanych talarków – tutaj znajdziesz przepis: https://viagusto.pl/talarki-ziemniaczane-z-piekarnika-przepis/ Warto również zauważyć, że brukselka jest bardzo wszechstronnym warzywem i można ją dodawać do wielu potraw, takich jak zupy, gulasze czy potrawy mięsne. Można ją również podawać na surowo, jako zdrową przekąskę lub dodatek do kanapek. Idealnym pomysłem jest także sałatka z brukselki, na którą przepis znajdziesz powyżej. Bruksela może
Via Gustosoczewicy zupa staje się bardzo syta i może z powodzeniem zastąpić obiad. Dodatkowo, soczewica ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Jest źródłem potasu i kwasu foliowego.Warto włączyć ją do swojej diety. Czego potrzebujemy? - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 750 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego - 1 cebula - pół pora (białej części(...)bulionu - ząbek czosnku - chilli - słodka papryka - zioła prowansalskie - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Soczewicę gotujemy w bulionie przez około 7 minut. Pilnujemy, aby się nie rozgotowała. 2. Cebulę i pora kroimy, wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Marchewki obieramy i kroimy je na cienkie plasterki. Dorzucamy je na patelnię. 4. Paprykę kroimy
two broke sisterspyszną pomidorówkę, która przyniosła mi na myśl pomidorową mojej babci. Gęsta, tłuściutka, delikatnie kwaśna. Najlepiej smakuje po około godzinie od przygotowania :) Składniki: 2 l wody 1 ćwiartka kurczaka kawałek pora kawałek selera 2 marchewki 2 kostki rosołowe 1 pietruszka 200 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 30% + do podania: biały ryż wedle uznania CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zabielamy śmietaną, dodajemy biały ryż i podajemy :) Możemy również dodać mięsko z kurczaka. Co zrobić, żeby zupa była jeszcze gęstsza? Po przecedzeniu
My Culinary Artulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie nadaje się na obiad w mroźny dzień i nie tylko, polecam :) 4 porcje: 3 cebule cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego(...)piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki. Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy
R'n'G Kitchenbiegu. Mamy wrażenie, że czas przyspieszył, a doba skurczyła się. Jest mało czasu na przygotowanie posiłków, ale przecież coś jeść musimy. Właśnie na takie dni mam propozycję: zupa z soczewicy z dodatkiem wędzonki. Danie smaczne, z kilku składników i, co najważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś(...)mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Na oleju zeszklić pora, dodać warzywa i krótko przesmażyć. Soczewicę przepłukać i wsypać do warzyw. Wlać wodę i całość ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wędzonkę
Codzienna kuchnia niecodziennasprawą papryczki chilli i słodziutki dzięki puree z dyni. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 1/2 pora kawałek kapusty 2-3 łodyżki lubczyku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka puree z dyni 1/2 papryczki chilli, bez pestek 3 liście laurowe 3 ziarna ziela(...)suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr
My Culinary ArtIdealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii - regionu, który już kilka razy gościł na naszym blogu. Przybliżyliśmy już najsłynniejszy styryjski produkt, czyli olej z pestek dyni - polecamy spojrzeć na przepis na sałatkę z soczewicy z olejem z pestek dyni . Tym razem przyszła pora na chrzan. Składniki (4 porcje): - 2 szklanki bulionu - 2 łyżki oleju lub wegańskiego masła(...)wolnym ogniu. 4) W międzyczasie chleb kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, na grzanki. 5) Dodatkowo ścieramy odrobinę chrzanu na najdrobniejszych oczkach tarki i siekamy szczypiorek. 6) Gotową zupę chrzanową podajemy z grzankami chlebowymi, tartym chrzanem i szczypiorkiem
Roślinożerni urlopowiczepropozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;)Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja).Tym, którzy(...)oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Dodać do wywaru warzywnego.Całość zblendować (można pominąć).Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut.Smacznego! :)* ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić
Kraina Miodem Płynąca