zupa z pora - 4000 przepisów (strona:160/267)

Zupa z brązowych pieczarek z kurczakiem i makaronem muszelki Incola. 198

Witajcie :) dzisiaj ma dla Was pyszną zupkę z brązowych pieczarek na kurczaku z makaronem muszelki Incola. Zupa jest pożywna i może wystarczyć np: jako jedno danie. Zapraszam:) Składniki : 1 pierś z kurczaka 5 pieczarek  4 ziemniaki kawałek selera 2 marchewki 1 duża gałązka lubczyku 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 1,5 do 2 l wody 2 łyżki(...)garnku rozpuścić masło, dodać mięso, marchewkę, seler,por, pieczarki pokrojone w pół plasterki i chwilę podsmażyć. Następnie dodać ziele angielskie, pieprz, gałązkę lubczyku i zalać połową wody, gotować  około 15 minut, następnie dodać vegetę, ziemniaki, dolać resztę wody i nadal gotować. Gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe dodać makaron. Gotować zupę tak długo aż ziemniaki i makaron będą all dente

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z dyni i marchewki 162

okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup. TUTAJ  link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :)  SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja ok. 300 g - tylko 178 kcal !!!) 200 g dyni 130 g marchwi 100 g cebuli. 1 mały por 2  łyżki oleju rzepakowego(...)wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku.   Gotujemy aż warzywa będą miękkie.  Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i  posiekaną natką pietruszki.  Smacznego :)  1 duża porcja zupy (178 kcal) - białka - 5 g - tłuszcze - 11 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 201

wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W tej postaci jadamy go raz do roku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż buraki okrągłe i są też od nich dużo słodsze, bardziej soczyste i mniej ziemiste(...)odcedzamy go na sicie, zostawiając ewentualnie kilka plastrów buraczków do ozdoby (kroimy je w słupki i później dodajemy do zupy). Przed podaniem barszczu wywar stawiamy na mały gaz, mocno go podgrzewamy. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy go do zupy. Wywar łączymy z wywarem z gotowanych grzybów. Dodajemy do niego wcześniej naszykowany zakwas z buraków. Ilości wywaru grzybowego i zakwasu

Karo in the Kitchen
Zimowa zupa grzybowa wg Aleex 128

Patrzyli z niecierpliwością na bulgoczącą w garnku zupę. Uspokajałam ich, że jeszcze chwilkę, kilkanaście minut i zostaną nakarmieni. Grzybowa zniknęła z talerzy błyskawicznie. Ponieważ ugotowałam dużą jej porcję, dla wszystkich wystarczyło na dokładkę. Była pyszna. Polecam. Składniki: • 75 dag mrożonych borowików • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • kawałek pora (biała część) • 5-6 ziemniaków • 3 łyżki(...)kwaśnej śmietany 12 % • udko kurczaka • Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kawałek pora, udko kurczaka włożyć do garnka i ugotować wywar. 2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Ziemniaki pokroić w drobniutką kosteczkę. 4. Grzyby pokroić w paseczki. 5. Do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i grzyby

W mojej kuchni
Jemy zdrowo i smacznie 60

smacznie to kolejna już książka trojga autorów, którzy postawili sobie za cel ułatwić nam pracę w kuchni, a jednocześnie zapewnić zdrowe i w pełni zbilansowane posiłki na każdą porę dnia.  Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, czy jesteś doświadczonym kucharzem, ten zbiór 120 przepisów, pozwoli Ci na urozmaicenie codziennych posiłków dla całej rodziny. Książka Jemy(...)dostępnych składników. Korzystanie z książki ułatwia czytelny podział przepisów wg typu dania. Znajdziesz więc w niej smaczne propozycje na: Śniadania i przekąski, idealne także do szkoły i do pracy Zupy, wśród których króluje moja ulubiona zupa z cukinii Obiady i kolacje  Pasty i pasztety Zdrowe smakołyki Zimny bufet Dla ułatwienia, każdy z przepis został  uzupełniony o informacje dotyczące

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Botwina z dzieciństwa 120

Botwina to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. I w sumie w tym roku po raz pierwszy zrobiłam ją sama… do tej pory wpraszałam się do mamy… wyszła znakomicie.   pęczek botwiny   2 malutkie młode buraczki dla koloru   pół pęczka koperku   0,5 kg ziemniaków   15 dag wędzonego boczku   kostka rosołowa   odrobina cukru, kwasku(...)kostkę, smażymy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu aż zbrązowieje. Gotujemy osobno ziemniaki. Ugotowane ugniatamy z pokrojonym koperkiem. Na jednym talerzu podajemy ziemniaki z boczkiem.  Osobno podajemy zupę.  Zjadamy! Ps. Paradoksalnie nie cierpię tej botwinowej zieleniny, dlatego odcedzam zupę, co widoczne jest na zdjęciach

Humanistka w kuchni
Zupa kremowa z kurek z naleśnikowym makaronem 187

grube paski, dzięki czemu zupa u moich synów zyskała dwa dodatkowe punkty. Naleśnikowy makaron proponuję także do rosołu lub niezabielanej pomidorowej.  Składniki: 250 g świeżych kurek 2-3 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler 1 gałązka naci selera 1 pietruszka 2 gałązki natki pietruszki 2 marchewki 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry wody(...)pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować ok. 40 minut. Wyjąć skrzydełka. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeszcze raz zagotować. Dodać zioła, masło i śmietankę oraz posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z naleśnikami pokrojonymi w grube paski

Czerwień i błękit
Zupa szczawiowa - wegeteriańska 156

przeciwzapalnie, witamina A poprawi ostrość wzroku. Zupę przygotowałam na wywarze z jarzyn i podałam z jajkmi ugotowanymi na twardo, zabieloną śmietaną. Dodatek śmietany i jajka niweluje negatywny wpływ kwasu szczawiowego.  Składniki na 4 porcje: około 150-200 g szczawiu 1 łyżka masła + 1 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula 1 łyżka mąki(...)zimnej wody) w tym czasie dokładnie opłukać i odsączyć z nadmieru wody szczaw. Obciąć ogonki. Szczaw drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażenie szczawiu na maśle da zupie świetnego smaku wywar przecedzić, dodać podsmażony szczaw. Na patelni powtórnie rozgrzać masło, dodać 1 łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę. Wymieszać z gorącą zupą. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karaibska zupa z owocami morza 153

mojego męża i naszego kolegę Wojtka. To danie ich męskiego wieczoru spędzonego przy piwie. Konsystencja mnie trochę zaniepokoiła ale po spróbowaniu okazała się strzałem w dziesiątkę.  Ta zupa na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają owoce morza i ryby, jest obłędna i koniecznie musicie ją wypróbować.  Składniki: 300 g omułków bez skorupek  300 g krewetek(...)kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.  Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy

Niezły Młynek
ZUPA KALAFIOROWA Z POMIDORAMI I KURCZAKIEM 148

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego(...)przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu

cool and minty
Sałatka z bobem i suszonymi pomidorami 41

Sezon na bób w pełni! Do tej pory w naszym domu jedliśmy sam bób. Ugotowany, jako przekąska w ciągu dnia. Sceptycznie podchodziłam do sałatki z

Przepiski.pl
Bazyliowy chłodnik z rukoli i ogórków - graj w zielone! 93

Choć lato nie jest do końca moją porą roku, to uwielbiam w niej ogrom urodzaju, którego repertuar zmienia się z tygodnia na tydzień, ciepłe wieczory, zapach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Legumi 154

We Włoszech legumi, czyli fasolkowate, je sie wtedy kiedy...pada, jesienną porą, zimową. Dzisiaj pada. Od wczoraj. Ale...fasolka fasolce nierówna. Porozmawiajmy o strączkowych. Niektóre z

Z Kuchni Do Kuchni
Tortellini Gigantos w Zupos Grzybos :) 53

Składniki: 1 duża marchewka 1 duża biała pietruszka 1/2 selera natka pietruszki zielonej 1 mała cebula 1/2 pora 2 garści suszonych grzybów 1,5

ClauditteMissCooking
Zupa Szczawiowa- krem 138

Zapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie.Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por.Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam I

Smaki Edyty