bardzo smakowała, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na nią. Pierwszy raz przygotowałam zupę na wywarze tylko z warzyw i byłam miło zaskoczona. Zupka smaczna i szybka w przygotowaniu, taka, jaką lubię najbardziej. Składniki: - ok. 700 g cukinii, - łyżka masła, - ząbek czosnku, - por, - 2 marchewki, - pietruszka, - duży ziemniak, - bazylia, - kawałek selera. Sposób przygotowania: Jeśli ktoś ma przygotowany bulion
Pani domowaposiłek. Na blogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem wolnowaru, ale dziś chciałam zaproponować zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 200g cienkiej kiełbasy wędzonej 4 ziemniaki 1 większa marchewka kawałek selera kawałek pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz ziele angielskie majeranek Warzywa obrać
kuchnia doskijest barszcz czerwony. Barszcz to zupa mojego dzieciństwa... pamiętam jak byłam małą dziewczynką, wracałam ze szkoły a w domu często był pyszny barszczyk. Mniaaam! Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziela angielskie, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego. Wykonanie: Z obranych i umytych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy liść
paapilotkaasobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. Składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób Około 700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por Kawałek selera Korzeń pietruszki Pieprz, sól Sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną
Miód i pieprzwięcej. Tak więc jedzmy na zdrowie. Z podanych składników wyszło mi ok.10 porcji zupy, zajadaliśmy ją dwa dni, a drugiego dnia smakowała nam jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki: - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru
Smaczne Zdrowepolach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego
PastelFoodBez nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka
Bon Appetit Małgorzatyroku. Ostatnio gości przeważnie u mnie w wersji wytrawnej, w postaci dodatku do sosów, zup czy jak teraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności. Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku. Składniki na 4 porcje
Fabryka pomysłówpolach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego
PastelFoodjest . Bardziej bym zakładała , że z tą zupą jest jak z rybą po grecku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mało istotne , najważniejsze , że jest mega smaczna i różni się od tych , które do tej pory próbowałam , zdecydowanie na plus . Fajna kompozycja smaków i kolorów ,a że pora na dynie bo jesień za pasem(...)wody z kostką bulionową ) . Ostatnią cebulkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na patelni na oleju , z odrobinką cukru , soli , aż upraży się na złoty kolorek i będzie chrupiąca . Zupę wylewamy na talerze dekorujemy śmietanką , cebulką i podajemy . Bałkańska zupa , gotowa . Smacznego Post Bałkańska zupa dyniowa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyAromatyczna, sycąca i delikatna zupa z czarnych łebków. Idealna dla osób, które uwielbiają wegetariańskie dania. Wbrew pozorom jest prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki na 4 porcje: co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków 1 średniej wielkości cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora i selera zielona pietruszka do posypania 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki(...)dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę posmakować (ewentualnie doprawić) i "zagęścić", tzn. do kubka/miski wylać śmietanę w temperaturze pokojowej, dodać mąkę i odrobinę wywaru z zupy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - to dodać wywar grzybowy
Ugotowaćodjęłam małe co nieco i wyszła pyszna zupa , która nie straszy moich dzieci ..Dla nich zombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część 6-7 dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego(...)gładką masę . Dolewamy kolejną szklankę bulionu , mieszamy jeśli uważamy że jest zbyt gęste , dolewamy kolejną szklankę . Sprawdzamy smak , w razie potrzeby solimy , zagotowujemy . Wlewamy na talerze i na gorącą zupę sypiemy obficie koper i pieprz . Gotowe . Można dodać śmietankę jak ktoś lubi , ale ja nie dodaję i zupa jest pyszna . Smacznego Post Królewska kartoflanka pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżydodatek do różnych dań np. z mlekiem jako zupę mleczną, z jogurtem, owocami lub warzywami. Ja prezentuję wersję z podsmażanymi warzywami. Niezwykle proste w wykonaniu a jakże smaczne i niedrogie danie.SKŁADNIKI2 szklanki płatków owsianych500 ml mleka2 jajka3-4 łyżki mąki2 marchwie3 łodygi selera naciowego2 pory (białe części)2 łyżki oleju1 łyżka sezamu2 łyżki sosu sojowegosól
Złote przepisyTaka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się
kuchnia doskimięs, sałatek, surówek czy innych dań). Ale wracając do zupy – bardzo, ale to bardzo ją lubię. Nawet nie wiem kiedy ten moment nastąpił, że odważyłam się ją spróbować, a potem przygotować samodzielnie, ale… jak już zrobiłam, to przyjęła się. Zwykle wracamy do niej w porze jesienno-zimowej. Fajnie rozgrzewa, jest niedroga, a podana z odrobiną startego sera(...)dodajemy liście laurowe i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i trzymamy na palniku jeszcze przez kilkanaście minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę płatków chilli. Zupę rozlewamy na talerze i tuż przed podaniem posypujemy odrobiną startego sera i grzankami
Smaki Na Talerzuczęsto gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna(...)pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchnipietruszkę, pora, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej wody, dorzuciłam ziemniaki i gotowałam tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękły (ok. 25 minut). Do wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Do gotowej zupy wlałam mleko
Kulinarny Pamiętnikprzepis na tę zupę. Tadaaam, jest. Zupa ogórkowa z ziemniakami, która smakuje jak babcina. My próbując ją dziś, zapytał czy to moja zupa, bo smakuje jakoś inaczej. Moje są raczej cienkie. Wiecie… bez rosołu, bez śmietany (częściej korzystam z jogurtu jednak), z niewielką ilością masła jak już. Są smaczne, ale to nie to. Obiecałam babciną zupę, jest więc babcina(...)części pora 1 cebula 3 większe ziemniaki 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4 porcje) Udka (nie ćwiartki :)) zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele i liść, gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy do tego obrane, umyte jarzyny i umytego pora
Kardamonovyprzepis na tę zupę. Tadaaam, jest. Zupa ogórkowa z ziemniakami, która smakuje jak babcina. My próbując ją dziś, zapytał czy to moja zupa, bo smakuje jakoś inaczej. Moje są raczej cienkie. Wiecie… bez rosołu, bez śmietany (częściej korzystam z jogurtu jednak), z niewielką ilością masła jak już. Są smaczne, ale to nie to. Obiecałam babciną zupę, jest więc babcina(...)części pora 1 cebula 3 większe ziemniaki 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4 porcje) Udka (nie ćwiartki :)) zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele i liść, gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy do tego obrane, umyte jarzyny i umytego pora
Kardamonovymiękkości. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy por z cebulą, doprawiamy lubczykiem i tymiankiem. Gotujemy około pięciu minut. Dodajemy łyżeczkę octu, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Kromkę chleba smarujemy gorgonzolą i posypujemy serem, przykrywamy drugą kromka i opiekamy do momentu, aż pieczywo będzie mocno chrupkie. Gdy pieczywo się ostudzi kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy
BaRepassztukę mięsa, dlatego często oprócz warzyw, bazę do zup stanowią u mnie właśnie pulpety i bulion na nich ugotowany. Taka zupka jest i zdrowa i pożywna :) no i oczywiście ... baaardzo smaczna ;-) Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie. Składniki: 3 marchewki, kawałek selera, 1/2 pora, 1 pietruszka 3 ziemniaki 3 łyżki posiekanego koperku(...)wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 15 minut. Marchewkę i pietruszkę ugotowaną wcześniej kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Na koniec zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną (do pojemnika ze śmietaną wlewamy 2 łyżki gorącej zupy, mieszamy i przelewamy do zupy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy posiekany koperek
Walijskie Pichcenie