zupa z pora - 4000 przepisów (strona:158/267)

Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 143

Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo(...)zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojony por (białą i zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pieczarkowa 137

zupa należy do dań po których ciągle chce się jej więcej i więcej . Nie jest zbytnio sycąca , ale swoim smakiem i aromatem sprawia , że talerz szybko się opróżnia . składniki na 4 porcje włoszczyzna (  2 marchewki , pietruszka , pół selera , pół pora , cebula , ząbek czosnku ) 1 udko z kurczaka 40 dag pieczarek 5 dużych ziemniaków  ziemniaków kilka liści(...)umytą i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki , kilka liści laurowych , ziele angielskie i pieczarki pokrojone w plastry .Wszystko gotujemy do miękkości warzyw i mięsa , doprawiamy solą i pieprzem . Zupę rozprowadzamy śmietaną i podajemy z natką pietruszki

Smakowite Dania
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 206

danie.  Takie treściwe zupy gotuję jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze zapotrzebowanie na energię jest zdecydowanie największe :))  Obowiązkowo wtedy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Składniki: 3 m archewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki)) 1 pietruszka biała część z 1 pora mały kalafior 1 ząbek czosnku 3 łodygi(...)elastyczne, dość twarde ciasto. Odstawiamy je na 15 minut, po czym skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na  tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane zacierki wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy wszystko razem 5-8 minut mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy poszatkowaną cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażamy, a następnie przekładamy zawartość patelni

Walijskie Pichcenie
Botwinka. 114

Witajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupkę z młodych buraczków. Składniki: 2,5 l wody 1 duży pęczek botwinki + 3 małe buraczki 1 duża marchewka kawałek pora 3 gałązki lubczyku 1 udko z kurczaka 4 jajka 5  ziemniaków 1 szklanka śmietanki 12% sól,pieprz ewentualnie warzywko do smaku kilka gałązek pietruszki i selera Wykonanie: Wszystkie warzywa(...)się zagotuje dodajemy sól lub 2 łyżki przyprawy warzywko, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy resztę wody. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę lub ósemki jajka, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy śmietankę

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ryżowa z dorszem 125

rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza(...)miękkości ryżu.W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę.Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili.Posypać koprem.Smacznego!* w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie

Kraina Miodem Płynąca
Barszcz ukraiński 173

kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty  * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana  Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja

Magiczne Życie Marty
Jarzynowa zupa po mojemu 176

tempem gotować , to właśnie taka zupa , do garnka wkładam wszystko na raz , zalewam wodą doprawiam od razu i gotuje na bardzo małym ogniu , a smak jest super , zapraszam na przepis i wypróbowanie w domu . Składniki  ( dla 4 osób )  4 plastry karkówki  2 marchewki  2 pietruszki  1 pora ( biała część ) pół selera(...)wkładam naszą karkówkę , następnie do mięsa dodaje wszystkie nasze warzywa , marchew , pietruszkę i seler , ścieram na tarce o małych oczkach , ziemniaki obieram i kroję w kostkę , natkę pietruszki siekam , porę kroję w cienkie plastry , oraz fasolkę szparagową myję  oczyszczam i także dodaję .  Jak mamy dodane wszystkie warzywa zalewam wszystko wodą tak aby woda przykryła nam wszystkie nasze składniki

Mój Smak
Zupa krem z kurek 153

żeby zrobić szybko i smacznie zupę krem ze świeżych kurek, to nie czekajcie, tylko zabierzcie się do pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję     Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy ziele angielskie listek laurowy(...)zmielony pieprz 4 łyżki śmietany (18%)     Wykonanie: Oczyściłam grzyby (tak jak tutaj ). Ugotowałam wywar z warzyw (1 l). Wystarczy 15 minut. Warzywa wyjęłam, ziele i listek i por wyrzuciłam. Wywar odstawiłam. W garnku rozgrzałam oliwę, wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszkliłam ją. Wrzuciłam kurki. Podsmażyłam około 7 minut, przyprawiłam pieprzem i solą. Warzywa z wywaru pokroiłam i dodałam

Kuchnia u Krysi
ZUPA OWOCOWA - WIŚNIE + SUSZONE OWOCE. 125

zupy".  Jest rewelacyjna:  - na gorąco i/lub na zimno,  - przecedzona i/lub z owocami,  - z grzankami/płatkami kukurydzianymi/ziarnami i/lub "czysta". Nie wiemy czemu wiele osób tak się jej boi i co dostawali pod tą nazwą w tym przedszkolu (lub u babci - bo i taka legenda krąży). Nam smakuje za każdym razem niezależnie od pory roku. To opcja(...)zupoowocowo-fobię", czy tak jak my jesteście "zupoowocowoholikami"? A może w skrajności nie popadacie i ona Was nie rusza? :) :))) A tu coś dla tych, którzy wolą poważne smaki zup - do wyboru, do koloru, wystarczy kliknąć: KLIK . Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj

Wypisz Wymaluj
Żurek na domowym zakwasie 172

godzin. Proporcje na około 1,5 litra zupy. 4/5 szklanki zakwasu 2 białe kiełbasy 100 gram boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 1/2 łyżeczka majeranku Na wywar: 3 marchewki 1 pietruszka seler kapusta 1 cebula por Warzywa na wywar zalać 5 szklankami wody i zagotować. Pozostawić(...)około 40 minut na małym ogniu. Następnie dodać zakwas, chrzan, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy. Podgotować przez kilka minut, ściągnąć z palnika. Śmietanę zahartować wywarem, a następnie dodać do zupy i wymieszać. Podawać z jajkiem i pokrojoną w plasterki kiełbasą. marcelina

Czerwony Gupik
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ (SZEROKIEJ). NA INDYKU 47

młodej kapusty i własnie taką zupę jarzynową z dodatkiem żółtej fasolki mogłabym jeść na przemian 😋 Tym razem do zupy wykorzystałam pyszną, szeroką fasolkę szparagową, a zupy nie zabielałam śmietaną. Ale to tylko jedna z wersji jakie gotuję 😉 Czasem do zupy dodaję śmietanę, albo dorzucam kalafiora lub brokuła. Jak to bywa z takimi jarzynowymi zupami, panuje tutaj całkowita dowolność.  Składniki(...)skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 kalarepa 1/2 kg żółtej  szerokiej fasolki szparagowej 3 średnie ziemniaki kawałek pora puszka 200 g drobnego groszku konserwowego sól pieprz liść laurowy ziele angielskie koperek Wykonanie :  Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie  i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
Surówka z kapusty pekińskiej 166

Jednak przychodzi też czas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie

Pobite gary Barbary
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY WEDŁUG TOMKA SZ. 155

duży potencjał w gotowaniu przepysznych dań, a nie mają jak się tym podzielić.Właśnie ta zupa jest takim eksperymentem i muszę przyznać bardzo udanym.Przepis kiedyś ten umieściłam na starym blogu ,ale po spotkaniu trzeciego stopnia z hakerami wszystko miałam skasowane i do tej pory wielu przepisów i zdjęć niestety nie odzyskałam.Dlatego uważam że ten przepis jest wart

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki z amarantusa z porem i kukurydzą 138

przekonuje. Co innego, gdy połączymy go z innymi składnikami. Polecałam Wam już pyszną zupę dyniową z jego dodatkiem ( TUTAJ ), a teraz prezentuję bardzo zdrowe placki.  Składniki (na 6 sztuk): - 2 szklanki ugotowanego amarantusa z 1 łyżeczką soli himalajskiej - 1/2 szklanki pokrojonego pora - 1/2 szklanki kukurydzy z puszki - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 2 ząbki rozgniecionego czosnku - szczypta pieprzu

Smakuje zdrowo
SerVantka – restauracja z duszą 129

rosyjskiej i polskiej. Wina natomiast królują tu gruzińskie. Miejsce w sobotni mroźny dzień w szczycie pory obiadowej znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością studiowaliśmy kartę dań, dokonując trudnego wyboru w bogatej zróżnicowanej ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska grzybowa jarska  ze śmietaną i z pierożkiem gryczanym okazałą się niestety porażką

Smaki Ewy
Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 189

Uwielbiam ten sposób i często stosuję.   Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego   3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz Opcjonalnie: śmietana

Di gotuje
Bułeczkowe miseczki 155

jadalnej miseczki, o odrywaniu po kawałku brzegu chlebka aby później zamoczyć go w sosie lub zupie i smacznie zjeść. I to wszystko prawie bez zmywania naczyń Kiedyś na weselu przyjaciółki jadłam cudowny gulasz który właśnie był nalany do chlebowych miseczek i od tamtej pory zaczęła się moja mania miseczkowa - jednak brak odwagi powstrzymywał mnie do tej pory przed

sierotka maRysia w kuchni
wywar rybny 228

sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób  700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por kawałek selera korzeń pietruszki pieprz, sól sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną

Miód i pieprz
Warzywna zupa z kaszą jaglaną 183

Bardzo szybka zupa warzywna z dodałam kaszy jaglanej. Ostatnio mam "jazdę na zupy" . Jest sycąca a zarazem lekka.  2 litry bulionu warzywnego liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu korzeń pietruszki 2 karotki pół selera korzeniowego biała część pora ząbek czosnku natka 1 szklanka kaszy jaglanej Warzywa korzenne zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć

AZgotuj!
Zupa pomidorowa 106

Teraz jeszcze tylko pozostało nam ugotować makaron. Albo nawet i nie, zawsze można zjeść taką "czystą" zupę :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Zupa z kurek 133

dużym kubku mieszamy żółtko, śmietanę i trochę zupy i wlewamy powoli do garnka z zupą.  Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Curry rybne 124

Już we wcześniejszych rybnych wpisach ( o mulach  i  zupie rybnej ) pisaliśmy Wam o wspaniałym asortymencie produktów w sklepach MAKRO! Jesteśmy wielkimi fanami ryb i owoców morza, do tego stopnia, że z chęcią jedlibyśmy je o każdej porze dnia i nocy!  Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce

Plate of Joy
Wigilijny żur z grzybami 168

Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg

Czerwień i błękit
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 207

świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp.Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.   Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując

SzczyptaSmaQ