zupa z pora - 4000 przepisów (strona:161/267)

Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 212

Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej(...)czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy

kulinarnyJa
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 152

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany(...)plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe. Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z  prażynkami

Kuchnia Beaty
rozgrzewająca zupa imbirowa 164

warzywnej. Dopasowałam go do swoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna! Rewelacyjnie syci i rozgrzewa. Idealna na chłodne, zimowe dni! składniki: udko kurczaka ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki) cebula 2 ząbki czosnku ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki(...)ognia. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki

6niebo
Krem z cukinii. 97

bardzo smakowała, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na nią. Pierwszy raz przygotowałam zupę na wywarze tylko z warzyw i byłam miło zaskoczona. Zupka smaczna i szybka w przygotowaniu, taka, jaką lubię najbardziej.  Składniki: - ok. 700 g cukinii, - łyżka masła, - ząbek czosnku, - por, - 2 marchewki, - pietruszka, - duży ziemniak, - bazylia, - kawałek selera. Sposób przygotowania: Jeśli ktoś ma przygotowany bulion

Pani domowa
Zupa z soczewicy z wolnowaru 153

posiłek. Na blogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem wolnowaru, ale dziś chciałam zaproponować zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 200g cienkiej kiełbasy wędzonej 4 ziemniaki 1 większa marchewka kawałek selera kawałek pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz ziele angielskie majeranek Warzywa obrać

kuchnia doski
Barszcz czerwony 140

jest barszcz czerwony. Barszcz to zupa mojego dzieciństwa... pamiętam jak byłam małą dziewczynką, wracałam ze szkoły a w domu często był pyszny barszczyk. Mniaaam! Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziela angielskie, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego. Wykonanie: Z obranych i umytych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy liść

paapilotkaa
Wywar rybny 117

sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. Składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób Około 700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por Kawałek selera Korzeń pietruszki Pieprz, sól Sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną

Miód i pieprz
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 146

więcej. Tak więc jedzmy na zdrowie. Z podanych składników wyszło mi ok.10 porcji zupy, zajadaliśmy ją dwa dni, a drugiego dnia smakowała nam jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki:  - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru

Smaczne Zdrowe
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 229

polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego

PastelFood
Wigilijny barszcz z uszkami 192

Bez nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka

Bon Appetit Małgorzaty
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach 160

roku. Ostatnio gości przeważnie u mnie w wersji wytrawnej, w postaci dodatku do sosów, zup czy jak teraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności. Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku. Składniki na 4 porcje

Fabryka pomysłów
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 260

polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!   Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego

PastelFood
Bałkańska zupa dyniowa 212

jest . Bardziej bym zakładała , że z tą zupą jest jak z rybą po grecku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mało istotne , najważniejsze , że jest mega smaczna i różni się od tych , które do tej pory próbowałam , zdecydowanie na plus . Fajna kompozycja smaków i kolorów ,a że pora na dynie bo jesień za pasem(...)wody z kostką bulionową ) . Ostatnią cebulkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na patelni na oleju , z odrobinką cukru , soli , aż upraży się na złoty kolorek i będzie chrupiąca . Zupę wylewamy na talerze dekorujemy śmietanką , cebulką i podajemy . Bałkańska zupa , gotowa . Smacznego   Post Bałkańska zupa dyniowa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zupa z czarnych łebków (podgrzybków brunatnych) 312

Aromatyczna, sycąca i delikatna zupa z czarnych łebków. Idealna dla osób, które uwielbiają wegetariańskie dania. Wbrew pozorom jest prosta i szybka w przygotowaniu.  Składniki na 4 porcje: co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków  1 średniej wielkości cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora i selera zielona pietruszka do posypania 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki(...)dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę posmakować  (ewentualnie doprawić) i "zagęścić", tzn. do kubka/miski wylać śmietanę w temperaturze pokojowej, dodać mąkę i odrobinę wywaru z zupy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - to dodać wywar grzybowy

Ugotować
Królewska kartoflanka 152

odjęłam małe co nieco i wyszła pyszna zupa , która nie straszy moich dzieci ..Dla nich zombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część 6-7 dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego(...)gładką masę . Dolewamy kolejną szklankę bulionu , mieszamy jeśli uważamy że jest zbyt gęste , dolewamy kolejną szklankę . Sprawdzamy smak , w razie potrzeby solimy , zagotowujemy . Wlewamy na talerze i na gorącą zupę sypiemy obficie koper i pieprz . Gotowe . Można dodać śmietankę jak ktoś lubi , ale ja nie dodaję i zupa jest pyszna . Smacznego   Post Królewska kartoflanka pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania