zupa z pora - 4000 przepisów (strona:169/267)

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 47

Dziś ciut inna wersja zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, niż ta którą już mam na blogu. Dzisiejsza jest jeszcze łatwiejsza. Bo nie potrzebujecie do niej bulionów, marchewek z bulionów i innych „gotowców”. Postanowiłam jeszcze bardziej ułatwić nam wszystkim sprawę. Wystarczy woda i przesmażone delikatnie surowe warzywa. A za parę dni może wyczaruję zupę z pieczonych warzyw, zobaczę(...)plasterki pora, tak samo pokrojoną marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w mniejsze kawałki selera, smażymy do lekkiego zrumienienia, na niewielkim ogniu. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie wlewamy do tego wodę, całość gotujemy około 15 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go zimną wodą, odstawiamy. Zupę studzimy, miksujemy

Kardamonovy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 63

Dziś ciut inna wersja zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, niż ta którą już mam na blogu. Dzisiejsza jest jeszcze łatwiejsza. Bo nie potrzebujecie do niej bulionów, marchewek z bulionów i innych „gotowców”. Postanowiłam jeszcze bardziej ułatwić nam wszystkim sprawę. Wystarczy woda i przesmażone delikatnie surowe warzywa. A za parę dni może wyczaruję zupę z pieczonych warzyw, zobaczę(...)plasterki pora, tak samo pokrojoną marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w mniejsze kawałki selera, smażymy do lekkiego zrumienienia, na niewielkim ogniu. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie wlewamy do tego wodę, całość gotujemy około 15 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go zimną wodą, odstawiamy. Zupę studzimy, miksujemy

Kardamonovy
Zupa z ryżem i pieczarkami 159

gałązki selera naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej papryki 1 liść laurowy Do garnka włożyć umyte kości zalać wodą i pogotować chwilę. Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki pokroić  w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem

O kuchni z uczuciem
Zupa pomidorowa z soczewicą 214

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę pomidorową z soczewicą. Zimne dni są już za nami, ale na ciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub  lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i  bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania  potraw z jej udziałem(...)por) 1 papryczka chili, sól, pieprz,  pół łyżeczki  mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy  soczewice do miękkości, dodajemy pomidory  i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy.  Warzywa kroimy

cookpl
Krem marchewkowy 136

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu. Składniki: 700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu

Pyry na Gaz
Co warto kupić w Lidlu - zdrowa żywność 146

szczelne oraz nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Po otwarciu zupę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 h, a porcja 500 g powinna wystarczyć na 2 lekkie lunche w pracy. Skład: woda, brokuł 33%, cebula, ziemniaki, szpinak 4%, pietruszka, seler, por, zagęszczony sok z limonki, czosnek, masło, olej roślinny rzepakowy, pieprz biały, sól. Vitte żytnie

Bez Cebuli
Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii 375

później mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup . Składniki : 10 dość dużych, pomidorów o grubym , suchym ,miąższu i małej ilości pestek ( mocno się kurczą wysychając ) 6 dużych , czerwonych papryk słodkich 2 duże zielone papryki 4 duże cebule zielone , części ,liści pora ( końcówki z jednego dużego ) 2 główki czosnku 3 sporej wielkości korzenie pietruszki

Ogrodnik w podróży
Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 211

intensywnym urlopie, pracującej sobocie i niedzieli oraz tygodniu przyszła pora na odpoczynek.  Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotowanie na kolanie - zupa cebulowa 110

Tffuuu, ja mam w życiu jakieś zasady! Nie jadam zupy cebulowej!". Niech żałuje. Zupa jest pyszna i cała dla mnie :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z białych warzyw 107

Mało jest świeżych warzyw o tej porze roku albo takich, które nie zawierają dużo chemii. Można wybrać warzywa, które mogą leżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie

Milion Smaków
bulion warzywny – przepis podstawowy 115

przepis przyda się na pewno! Bulion wykorzystujemy do zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła! SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól

zabawa smakiem
Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 251

często dojadaliśmy je na kolację :)Jedną z moich ulubionych była kartoflanka czyli zupa z ziemniaków. Do dziś ją lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa.Składniki:około pół kilograma kości wędzonych,4-5 marchewek,3 pietruszki,pół średniego selera,średni por,2 małe cebulki,1-2 ząbki czosnku,9-10 średnich ziemniaków(...)angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić.  Powstały wywar posolić,  ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę.Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w krążki, cebulę w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru z ziemniakami i całość zmiksować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrawka z czarną fasolą 185

posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z indykiem , lub zupę-potrawkę na śmietanie. Jeśli macie ochotę ją przetestować to zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki dla 4 osób: 25 dag czarnej fasoli 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 4 goździki marchewka pietruszka kawałek pora kawałek selera olej 1-2 liście laurowe tymianek świeży lub suszony ocet jabłkowy

Apetyczna babeczka
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 318

skórkę, a miąższ kroimy w kostkę.  Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) *Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól

My Culinary Art
Rosół 124

Rosół to jedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw.  Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół. Składniki: 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże(...)świeże liście selera 1 cebula por 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Mięso oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ściągamy szumowinę i gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Po tym czasie dodajemy domową Vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania