zupa z pora - 4000 przepisów (strona:169/267)

Zupa fasolowa z mięsem mielonym, pieczarkami i porem 111

składniki były przemyślane i końcowy efekt udowodnił, że   jak najbardziej trafione. Zupa jest bardzo sycąca i co najważniejsze bardzo smaczna.     Dla 4 osób: 200 g białej fasoli 300 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g pieczarek 2 kostki serka topionego w złotku 1 średni por 1 kostka rosołowa Sól, pieprz Olej do smażenia   Fasolę ugotować(...)usmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w ósemki i podsmażyć na oleju, posolić ale tylko troszeczkę, gdyż kostka rosołowa i serki są słone więc należy uważać aby nie przesolić. Pora pokroić w półksiężyce i podsmażyć do miękkości. Do garnka wlać 3 szklanki wody dodać kostkę rosołową i serki, gotować do rozpuszczenia następnie dodać mięso, fasolę, pieczarki i pora

Jadło i czytadło
Zupa kalafiorowa-batatowa z warzywami 155

pełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :) Składniki: 3 różyczki kalafiora 1 mały batat włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora  1 pomidor przyprawa "warzywko" lub jarzynka pieprz 2 liście laurowe

Truskawkowa Fiesta
DOMOWY BULION WARZYWNY 124

Zamiast stosować bulion z kostki, który nie oszukujmy się należy do najzdrowszych, lepiej mieć zawsze pod ręką domowy bulion i wykorzystywać go jako baza do zup

Walijskie Pichcenie
Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler 19125

Post Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Gulasz z łopatki z grzybami 202

niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław. Zaczynamy: Składniki

Smaki Edyty
Brokułowa zupa krem z pestami dyni i grzankami 216

Choć rzadko jem zupy, ta należy do jednych z ulubionych. Kremowa w konsystencji, wyrazista w smaku, a w dodatku pożywna. Przepis prosty, a efekt można osiągnąć piękny nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Jeśli są wśród Was fani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :)   Składniki: udko z kurczaka(...)marchewki 1 pietruszka 1/4 pora 1/4 selera 2 małe ziemniaki 1 brokuł 150 gram jogurtu naturalnego Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko tyle, aby pokryć wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem. Możemy dodać kostkę rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego

Mój Smak na Życie
Charczo- gruzińska zupa z wołowiną. 370

puszki-dodałam kilka ziaren cukru.Z wywaru wyjmujemy  por, seler oraz korzeń pietruszki-marchew drobniutko kroimy i wkładamy do garnka.Dodajemy orzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso musi się rozpadać. Po tym czasie wsypujemy ryż, gotujemy 10-12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli trzeba papryką. Natkę drobno siekamy. Posypujemy zupę.  Propozycja podania z chlebkiem lawasz np. z tego przepisu

Kopystką po garach
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 217

bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem duże(...)krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :)Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior -Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych. Ma silne właściwości przeciwrakowe

Wypisz Wymaluj
Warsztaty "Światowe trendy w domowym wydaniu " z Galeo 132

następujące dania: vitello tonato halaszle, rybna zupa piersi kurczaka wellington zabajone quiche  z dojrzewającą szynką kleftiko suflet parfait z karmelizowana gruszką i cebulą ossobuco crepe suzette chinkali piccata alla milanese baklava Fot. JBcomm. Moja grupa do przygotowania miała  chinkali,  piccatę alla milanese i  baklavę. Do tej pory nigdy nie robiłam pierożków chinkali, więc bardzo mnie(...)się bardzo to, że nie dodawany jest do nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo, które dostaliśmy po zakończeniu warsztatów

Kulinarne przygody Gatity
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 168

dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania:  pestki dyni jajka Wykonanie:Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa(...)angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy

Walijskie Pichcenie
Krem z cukinii i czosnku! 113

jesiennego chłodu i dwóch ślicznych, średnich cukinii powstała kolejna kremowa zupa. Mam nadzieję, że przez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie zostanie Dom Spokojnej Starości;) Cóż, nic nie poradzę, że tak bardzo je lubię;) Jako kontrast dla mojego kremu dorzucam garść prażonego słonecznika, żeby rozruszać trochę mięśnie żucia i wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo(...)dobrze smakować bez czosnku, który wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez

Kuchnia Pani Wiosny
Krupnik na wędzonce. 173

Mazurskiej Młynów Stoisław   kawałek selera i pora natak pietruszki sól, pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 100 ml śmietanki 12 % 2,5 l wody lub troszkę więcej Wykonanie : Kiełbasę i boczek kroimy w grubą kostkę, warzywa obieramy, marchewkę kroimy w plasterki a seler wkładamy w kawałku.Por i natkę związujemy i również wkładamy(...)pieprzu, gotujemy około 5 minut następnie dodajemy Kaszę z woreczka i gotujemy około 10 minut. Gdy kasza lekko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wody. Gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania, jeśli lubicie rzadkie dolejcie więcej wody. Zupę gotujemy na małym ogniu tak długo aż ziemniaki będą all dente. Wyciągamy natkę pietruszki i por.Jeśli lubicie pietruszkę

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa pomidorowa z cieciorką i serem pecorino peperoncino 82

por myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Po 1,5h dodajemy cieciorkę i paprykę, łyżeczkę chili i gotujemy jeszcze 30 minut. Po dwóch godzinach wyciągamy żeberka, oddzielamy mięso i dodajemy do zupy

Gotowanie i blogowanie
Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym 141

zupę krem z dyni. Dynia to chyba najbardziej charakterystyczne jesienne warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych. Jakich? Dynia dostarcza nam wiele potasu, fosforu i wapnia, jest idealnym warzywem dla osób dbających zdrowe odżywianie oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por(...)ziemniaki, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki curry, liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 100 ml mleczka kokosowego. Wykonanie: Marchewki, pietruszki, selera i pora obieramy, myjemy i gotujemy na nich wywar. Do wywaru dodajemy ziela angielskie i liść laurowy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dynię i ziemniaki obieramy

paapilotkaa
Pomidorowa zupa krem z migdałami 172

uprzejmości firmy  Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania  blender Aura 6w1 . Składniki (na 5 osób): - 3l wody - 2 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek białej części pora - mała cebula - 1kg żeberek lub innego mięsa - 2 liście laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - sól do smaku - 1/2 szklanki ryżu - 1 duży słoiczek przecieru pomidorowego (ja mam własnej(...)mięso będzie do połowy ugotowane wsypujemy wypłukany ryż i włoszczyznę. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, czekamy do zagotowania.  Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. I tak przygotowaną zupę blendujemy i na wierzch kładziemy łyżkę gęstej śmietany i przyozdabiamy migdałami.  Smacznego

Tanio szybko zdrowo