Pierwsze na co chciałam ją poświęcić jest zupa. Pysznie kremowa na jesienną chandrę jak i na rozgrzanie zimnego ciała ;) Składniki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (użyłam z kostki) 25 g masła 1/2 szklanki mleka 3,2% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku Sposób przygotowania
pink envelopeCo podajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami.Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z
Czerwona Porzeczkaszklanek rosołu lub bardzo aromatycznego bulionu , rosół gotuję zazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego. 2 marchewki z rosołu 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki 2 szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki makaronu w kształcie(...)malutkich kuleczek 1/2 pęczka natki pietruszki 200 gram filetu z indyka Filet z indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu ogrodowym w sezonie) z dodatkiem oliwy z oliwek po 4-5 minut z każdej strony. Następnie na patelni grillowej układamy pokrojone na ćwiartki szalotki, grillujemy 2-3 minuty z każdej strony pod koniec
Mango PapajaZupa krem pomidorowa z dodatkiem warzyw :) Idealna nie tylko dla dzieci !!! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku Składniki na 6 porcji : • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty(...)ryż (nam bardziej smakuje z drobnym makaronem koraliki Lubelli Wykonanie : W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Oprószyć odrobiną soli i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut aż warzywa trochę zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pomidory
cucinareziaren pieprzu i ziela pół łyżeczki ostrej papryki 4 krople tabasco sól, pieprz Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę. Pomidory kroimy na cztery części i wrzucamy do wywaru. dodajemy kabaczka pokrojonego w plastry (razem ze skórką). Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą rozgotowane miksujemy. Ja miksuję te zupę tylko trochę, ale wszystko zależy od preferencji. Doprawiamy pieprzem
Humanistka w kuchniwody sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayenne 2 łyżki masła dodatkowo: makaron natka pietruszki wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu lub przygotowujmy własny. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy masło i gotujemy, aż zmiękną. Miękkie warzywa miksujemy blenderem na jednolity krem. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do zupy. Doprawimy i dokładnie mieszamy. Gorącą
Domowy Smak Jedzeniajedną warstwę. Zalać 4 szklankami wody. Dodać szczyptę soli .Wrzucić listek laurowy i kawałek gałązki rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok.30 minut od zagotowania. Wyjąć ostrożnie papryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek .Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać(...)głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami ( od zupy ) sosu .Jeszcze dwie porcje na dwie osoby tzn. 4 sztuki z taką samą ilością sosu zamroziłam na potem. Zostało mi jeszcze ok. 4-5 chochelek sosu który też zamroziłam - będzie np. do pulpetów. ** Na zdjęciu pokazałam papryki tylko skropione sosem -ale najlepiej smakują ,,utytłane" w dużej
Buniabaje w kuchniząbki czosnku 150 g kremowego serka topionego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu 1. Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować. Dodać serek topiony, gotować
Kto ugości moich gości?cząbru 1 łyżka kminku mielonego (ewentualnie całego, ale uważam, że mielony bardziej się sprawdza) 1 łyżka papryki słodkiej 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry przyprawa uniwersalna typu vegeta śmietana 18% do zup i sosów- około 1/3 szklanki mąka do zagęszczenia 3-4 łyżki oleju Fasolę wsypujemy
Rozpustne gotowaniepomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach
WojnaNaSmaki.plSkładniki: · podwójna pierś z kurczaka · 25 dag pieczarek ·
Pobite gary Barbary· brukselka 60 dag · bulion warzywny 3/4 L · masło 2 dag · śmietana kremówka 10 dag sól papryka słodka Brukselkę umyć i oczyścić z uszkodzonych
Camilla w kuchnirazem mamy dla Was propozycję rozgrzewającej zupy krem pomidorowej w połączeniu z makaronem naleśnikowym z dodatkiem bazylii Składniki na krem pomidorowy: - 1 kg pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół papryki chili - 2 łyżki masła - pieprz, sól, papryka chili - bazylia - 1 łyżeczka miodu Składniki na naleśniki: - 200 ml mleka - 100 ml wody mineralnej gazowanej - 150 g mąki - 2 jajka - pieprz
Kuchenne Wariacjenudziła i postanowiła troszkę czasu w kuchni spędzić. Rezultat tego był naprawdę niegłupi :) Zatem teraz przepis na zupę, a lazania w kolejnym poście. 800 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 2 kostki bulionowe (drobiowa i wołowa) puszka kukurydzy curry kurkuma słodka papryka chili Wodę gotujemy z dwiema kostkami bulionowymi. Po zagotowaniu dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy
Marder&Marder Manufacturegarnka i podsmażamy na oliwie. Następnie dorzucamy paprykę i dusimy do momentu zmięknięcia papryki. Gdy papryka będzie już miękka dorzucamy pomidora pokrojonego w kostkę i zagotowujemy. Wstępnie przyprawiamy. Miksujemy, następnie przecieramy przez sito i ewentualnie doprawiamy po raz kolejny. Zupę można podawać z dodatkiem grzanek. Smacznego!!! Buziaki
Cukier&Puderbardzo sycąca można ją jeść samą lub z chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone w talarki
IMPRESJA SMAKUmoich ulubionych warzyw, którego brak w lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;)Składniki:1 duża cukinia1 ząbek czosnku1/2 średniego pora250ml bulionu1 mała marchewka1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oreganoPrzygotowanie:Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por.W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek z pokrojoną
Kitchens Alphabet