zupa z papryki - 2000 przepisów (strona:58/134)

Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga 194

zupa z dużą ilością mięsa i warzyw. Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu(...)łyżki oleju. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka. Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę i wrzucamy do garnka. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach

Smaki Brazylii
TOM KHA - wegańska wersja zupy kokosowej z trawą cytrynową i grzybami mun 194

puszki mleczka kokosowego 1 - 2 kostki tofu (po 200g) w zależności czy chcemy bardziej zupę czy danie główne 1 limonka 40 g grzybków mun 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 40 g imbiru 1 i 1/2 łodygi trawy cytrynowej 10 g papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego(...)smażyliśmy na patelni i gotujemy na małym ogniu - trawę cytrynowa kroimy w cieniusieńkie plasterki i również dorzucamy do gotującej się zupy - na koniec dorzucamy cukier, sos sojowy oraz sok z limonki UWAGA: przed nalaniem dokładnie mieszamy, inaczej na dnie zostanie imbir, cebula, czosnek, trawa cytrynowa i przyprawy przez co ostatnia porcja będzie ciężka

Pora na pora i pomidora
Ratatouille (po naszemu ratatuj) 150

Przygotuj Sobie garnek ten jak to się zwykło mówić "na zupę" albo "średni". Rozgrzej w nim  2-3 łyżki oleju , na rozgrzany tłuszcz wsyp posiekaną w dowolne kształty szalotkę, czosnek i dopraw odrobiną soli.  Gdy wszystko jest obrane trzeba to pokroić i wrzucić do naszego garnka. papryka W pierwszej kolejności na podpieczoną cebulkę z czosnkiem do garnka leci

Kuba Gotuje
KREMOWA ZUPA Z KUKURYDZY Z MLEKIEM KOKOSOWYM, IMBIREM I KURKUMĄ 171

kuchni. Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem. Nas zauroczyła bardzo swym smakiem i choć nie wszyscy podzielali mój entuzjazm co do przygotowania jej na obiad, to po degustacji zmienili zdanie, Ta zupa jest po prostu przepyszna. Słodko-pikantna, rozgrzewająca, z nutą orientalną... cudo... Polecam przekonać się osobiście dopóki dostępne są jeszcze świeże kolby kukurydzy. Przepis znaleziony tutaj    . Składniki(...)smażymy jeszcze przez ok.1-2 minuty, mieszając, aż kukurydza będzie podsmażona. Dodajemy kurkumę, ostrą paprykę i mieszamy. Dodajemy bulion lub wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy solą i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze ok.10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Zupę przelewamy do blendera i miksujemy dość długo i dokładnie na gładki krem. Następnie przelewamy

Smaczne Zdrowe
Zupa z dyni z dodatkiem imbiru 147

dynię Hokkaido, pracy będzie jeszcze mniej. Zupa rozgrzewająca, w sam raz na zimne dni. Podałam z pestkami dyni, ale równie smaczna będzie z grzankami. Polecam. składniki ok 900 g dyni (po obraniu, wyjęciu pestek zostało mi ok 600 g) 4 ząbki czosnku 1 cebula 5 cm kawałek imbiru, laska cynamonu 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili(...)minuty. Posolić i popieprzyć, dodać czosnek, płatki papryki, laskę cynamonu, pokrojony drobno imbir. Wymieszać i chwilę smażyć, ok 30 sekund. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej cebuli. Wlać trochę bulionu, zeskrobać smaki z dna garnka. Dodać resztę bulionu, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz  i gotować zupę ok 45 minut aż warzywa będą miękkie a smaki się

Stare Gary
Gazpacho andaluzyjski chłodnik 172

Gazpacho to najbardziej rozsławiona hiszpańska zupa / chłodnik na świecie. Początkowo w jej składzie nie było pomidorów , a jedynie miąższ chleba, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i woda. Jako ostatni w tym przepisie pojawił się pomidor, bez którego teraz nie można sobie wyobrazić podstawowego składu tego hiszpańskiego chłodnika. Gazpacho doczekało się niezliczonych przepisów. Jedni obierają pomidory ze skórki(...)kroimy na ćwiartki wrzucamy do blendera. W kostkę kroimy obranego ze skórki ogórka, wraz z papryką, czosnkiem i cebulką dodajemy do pomidora. Zostawiamy po trochu z każdego warzywa do dekoracji. Grzanki dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, wodą gazowaną miksujemy wszystko aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce przez minimum

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Meksykańska zupa gulaszowa 314

jest naprawdę pyszna i ma dużo mięsa;) Smak zupy wzbogaciłam dodając sos ze słoika, oczywiście najlepsze są te domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła lub margaryny,słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego(...)Obficie obsypać słodką papryką.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli.  Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz.  Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut.   Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku

Z miłości do słodkości
Zupa z pieczonymi warzywami 136

taki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw. I z każdą mieszanką będzie pyszna! Składniki : 2 marchewki, 1 pietruszkę, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 cukinii, 1/3 żółtej papryki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy(...)takiej ilości, żeby przykryły warzywa* i gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą ziołową,  pieprzem i tymiankiem. Część warzyw odkładamy, resztę blenderujemy na gładki krem.  Zupę nakładamy do miseczek, dekorując pozostałymi warzywami, polewając odrobiną oliwy. Smacznego. * ilość bulionu/ wody zależy od gustu, jeżeli nie lubimy zup bardzo gęstych warto dodać więcej płynów

Plate of Joy
Krem kukurydziany 158

wywaru mięsno-warzywnego dodać pokrojone ziemniaki, przesmażoną cebulę i delikatnie przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodko papryka. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Pod sam koniec gotowania dodać odcedzoną kukurydzę, Gotować jeszcze chwilę.  Przygotowaną zupę zmiksować za pomocą blendera. Śmietanę zahartować z wywarem (tzn. śmietanę przelać do większego naczynia i powoli dodawać gorącą zupę

Ugotować
Roladki drobiowe z warzywami 304

Przygotowuję często takie roladki z pieczarkami lub żółtym serem, dziś dla odmiany dzięki firmie IGLOTEX  przygotowałam z mrożonymi warzywami. Roladki wyszły bardzo smaczne.Roladki drobiowe

Kuchnia Danusi
Biała kiełbasa z cebulą 236

małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład przyprawy do steków : pieprz czarny grys, papryka czerwona grys, sól morska, marchew grys, pasternak grys, pietruszka nać, cebula grys. Zastosowanie : do steków, saszłyków, żeberek, drobiu, baraniny, wieprzowiny, sałatek, zup, dań z ryb, jaj, ziemniaków i puree

Moje domowe kucharzenie
Detoks - dzień 3 232

oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula, czosnek i duużo ziołowych przypraw, dodatkowo przecier pomidorowy) - chipsy z selera, oprószone czosnkiem granulowanym, solą himalajską(...)rzeczywiście sa jakieś złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę  z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc

pyszne zdrowości
Pikantne flaki w rosole (dršťková polévka) 212

skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego z kością 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler 1 mały por pół łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz(...)oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Dorzucamy również pół łyżeczki ostrej papryki. Do wywaru wrzucamy obgotowane flaki i wszystko razem mieszamy. Wciąż na małym ogniu, całość gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Ugotowaną marchew i pietruszkę kroimy w słupki. Gdy flaki w garnku będą miękkie i przejdą przyprawami, do zupy dorzucamy łyżkę suszonego majeranku i pokrojone, ugotowane warzywa z wywaru. Mieszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Ogórkowa jak u babci :) 206

jedli od lat. No to gotujmy ogórkową :) Zupa ogórkowa (4 osoby) Składniki: 4 duże ogórki kiszone 4 średnie ziemniaki 1 duża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone(...)sporo majeranku, pieprzu i ostrej papryki. W garze również ląduje półtorej kostki bulionu warzywnego i odrobina sosu sojowego. Gotujemy do czasu kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Jeśli już są to czas na ogórki kiszone, które ścieramy na grubych oczkach tarki i dolewamy 1/4 szklanki soku z ogórków. Gotujemy jeszcze chwilę i zaprawiamy zupę jogurtem rozmieszanym z odrobiną mąki. Zagotowujemy

vegetanie