wrzątek dolewamy stopniowo do garnka z pieczarkami - miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsytencji. Po zmiksowaniu garnek wraca na palnik, doprawiamy zupę ewentualnie solą. Sam taki krem byłby dość nudny. Dlatego dla urozmaicenia dania proponuję podsmażoną na oliwie zieloną paprykę (1 mała sztuka) z czosnkiem (3 ząbki). Dodatkowo aby uczucie sytości pozostało na dłużej potrzebujemy produktu białkowego. Tym razem
Right Behind The KitchenLubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję
Rozpustne gotowanieSmaczna treściwa zupa pochodząca z kuchni meksykańskiej. Składniki 500 g wołowiny pomidory krojone w puszcze puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy papryka czerwona 1,2 l bulionu wołowego liść laurowy mała papryczka chili cayenne kilka ziaren ziela angielskiego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenPomidorową uwielbiam i nie tylko tę tradycyjna ale każdą. W Hiszpanii zakochałam się na zabój, więc pomidorowa po hiszpańsku to będzie znakomite danie dla mnie. Jest
Moje Małe CzarowaniePodajemy z ryżem lub ziemniakami. Składniki: 1-2 udka z kurczaka (wcześniej ugotowane w zupie) 2 szklanki bulionu z zupy, bądź zwykła woda duża cebula 2 łyżki suszonej lub świeżej pietruszki (u mnie mrożona) łyżeczka bazylii łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki śmietany łyżka mąki do zagęszczenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka drobimy na małe kawałki (usuwamy skórę
ChilliJemyokoło 2 kg pomidorów 4 ząbki czosnku 10 listków bazylii łyżeczka tymianku pół łyżeczki słodkiej papryki łyżka ziół prowansalskich łyżeczka cząbru pół papryczki chilli pieprz, sól
Humanistka w kuchniKorzystając z wolnej (dosłownie!) chwilki,wrzucam nowego posta z niezwykle prostą i szybką do zrobienia azjatycką zupę. Dynia i tofu bardzo łagodzą smak, sprawiając, że zupa staje się wręcz jedwabiście delikatna. Przepis opracowałam sama, bazując na paście miso i bulionie drobiowym. Warzywa dodać można dowolne, jednak dynia i tofu współgrają według mnie znakomicie w tym daniu, a rzepa jest wręcz(...)chili i krótko podsmażyć. Dodać pastę miso i sos sojowy, smażyć kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać paprykę i dynię, smażyć kolejne 3 minuty, nie przerywając mieszania. 2. Wlać sos rybny i bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 2 minuty na małym ogniu. Spróbować dynię - jeśli jest twarda, gotować dalej ok. 2-3 minuty
Kuchnia Prezydentowejchrupiącymi grzankami, nie oprze się tej zupie nikt w moim domu. Bardzo aromatyczna, mocno kremowa i błyskawiczna zupa krem z dyni. Polecam serdecznie. Składniki: 1 kg dyni kilka ziemniaków duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego imbiru łyżeczka curry szczypta papryki cayenne 2-3 liście laurowe sól litr bulionu 3-4 łyżki oliwy podprażone ziarna słonecznika bądź chrupiące grzanki(...)oliwie. Dodać pokrojone ziemniaki i dynię i chwilę przesmażyć. Warzywa przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przyprawy, posolić do smaku. Wszystko razem ugotować do miękkości. Wyjąć liście laurowe, zblenderować zupę na gładki krem, przełożyć do talerzy i posypać grzankami bądź też ziarnami słonecznika. Smacznego
na moim stole...Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościmodyfikowania przepisu na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawię Wam wersję "studencką" czyli najprostszą i najoszczędniejszą.Składniki zupy:pokrojona w cienkie słupki wędzona słonina - w ilości około 2 łyżek,3 topione serki - ulubione, mogą być różne,sól do smaku,pieprz, ostra papryka - według gustu.Grzanki:pszenne pieczywo - bułka lub chleb tostowy.Słoninę wytapiamy na niezbyt dużym ogniu. Powstałe skwarki rumienimy(...)bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową, wtedy szybciej rozbijemy grudki sera. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, wtedy dolewamy płynu (rosołu/bulionu/wody), zagotowujemy i odstawiamy. Przyprawiamy do smaku.Na patelni rumienimy pieczywo pokrojone w kostkę, wykorzystując odlany tłuszcz. Grzanki dodajemy
Codzienna kuchnia niecodziennaChili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne(...)Chilli con carne wystarczy trochę wyobraźni, smaku i serca, a wszystko zmieścimy w jednym garnku. Polecam też zupę gulaszową z klopsikami, to również pyszne danie jednogarnkowe. Składniki: 1/2 kg mięso mielone z łopatki 2 ząbki czosnku 3 szt. cebula 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka kuminu w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka fasoli czerwonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRodzice obdarowali mnie ogromnymi dyniami:) Bardzo się z nich ucieszyłam, więc trzeba było coś z nich wykombinować:) Na pierwszy rzut poszła zupa z dyni. W zupie tej najbardziej uwielbiam jej intensywny kolor:) A dynia to istne bogactwo witamin: C,D, B1,B2, Pp, kwas foliowy i beta-karoten. Ponadto jedzenie dyni wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga trawienie, obniża poziom tłuszczów(...)marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natka pietruszki. Można również
Z miłości do słodkościsurowo. Ze względu na swoje walory stosowana jest jako wzmacniacz samaku do zup. W Irlandii bardzo popularna, do kupienia chyba na każdym stoisku z warzywami. Surówka z brukwi. Składniki: - 1 brukiew ok. 600g - 2 jabłka (dałam słodkie i soczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki - koperek świeży - sól (u mnie niebieska, perska) - sok z cytryny - olej pistacjowy (może(...)obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kolejno trzemy na tarce kawałek papryki. Drobno siekamy koperek, dodajemy do pozostałych składników, skrapiamy olejem (lub oliwą) i winem ryżowym Mirin (do smaku). Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Surówka z brukwi pasuje
mojewypiekiinietylkoSposób przygotowania: Cebule, paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w cieniutkie słupki a pieczarki w plasterki. Na oleju i maśle podsmażamy pokrojone warzywa ok. 10-15 minut. Cukinię kroimy w większą kostkę. Podsmażone warzywa i cukinię przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do czasu aż zupa zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku
Pobite gary BarbaryNiezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków. Składniki:-1 kg żołądków indyczych-3 l wody-marchew-2 łyżki koncentratu pomidorowego-5 dkg masła-4 łyżki mąki pszennej-2 ząbki czosnku-po kawałku selera i pora-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie(...)Wywar zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz,papryczkę chili i pokrojone żołądki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia.Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy marchewkę i majeranek i jeszcze chwilę gotujemy razem. Zupa gotowa.Świetnie smakuje z grzankami.Smacznego
Maminek kulinarny