Pyszna zupa wg tego przepisu. Aby trochę podkręcić jej smak, dorzuć tofu - drobno pokrojone i podsmażone na oleju z odrobiną ostrej wędzonej papryki. A poniżej ściąga z makaronów (materiał pochodzi z prasy kobiecej). Może komuś się przyda:). Fresh cucumber soup, pasta crib A delicious soup following this recipe. In order to enrich its flavor, add some tofu. Dice
Qlinarnie i QlinarnieWczoraj było łagodnie, dziś będzie piekielnie ostro Meksykańska zupa podana z nachosami zapiekanymi pod serem;-) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1,5 cebuli 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona, zielona i żółta (po kawałaku) 1 puszka kukurydzy 0,5 puszki groszku 1 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórek lub przecier pomidorowy
MarciochaKucharzyakurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy później niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki, można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą. składniki 1 marchewka, pokrojona w plasterki 3 łodygi selera naciowego
Stare GaryUważam, moim bardzo nieskromnym zdaniem :), że ta zupa jest jedną z moich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze(...)pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczosnkiem niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGazpacho to pikantny, aromatyczny chłodnik, wywodzący się z Andaluzji. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach
Smakowity Blog KulinarnyPopularne jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące i aromatyczne. Głównym jego składnikiem są papryki, pomidory i podsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :)Składniki:400 g kiełbasy2
wyzwania kuchenneWitajcie :) U nas dzisiaj zimno i pochmurno , więc na taki dzień przygotowałam pyszną rozgrzewającą zupę Kapuściankę z wkładką mięsną . Do zupy dodałam suszonej pietruszki od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ znajdziecie tam wiele przypraw , bakali , i innych pyszności :) Składniki : 1 kawałek dużego żeberka około 5 , 6 ziemniaków 2 marchewki(...)kostkę , przełożyć do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką, dolać jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili. . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą. Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać suszoną pietruszką i w łożyć kawałek mięsa
Sama słodycz i szczypta chilitylko z Tobą! I co? Co ma panna na swoje usprawiedliwienie?! A teraz zapraszam na pomidorową. Dla bałwanów. I tych zdolniejszych kulinarnie. Krok po kroku jak ugotować domową zupę. Student samą kawą,nauką i melanżem żyć (wbrew pozorom) nie może. Uwierzcie. Taka zupka się przyda w menu. Na deser proponuje kawę z cynamonem i syropem klonowym. Składniki (tak tak...niestety(...)pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa 1-2ząbki czosnku sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kiełki(opcjonalnie) śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią potem zjeść i będzie mniej zmywania) 1.Umyć mięso pod bieżącą zimną wodą. Włożyć
Fiolka w kuchniszparagowej fasolki 2,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub podawać z pieczywem
Humanistka w kuchniilości wody do swoich potrzeb, a raczej tego, czy wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :)Składniki:- 400 g czerwonej soczewicy- puszka pomidorów- 50 g masła- pęczek świeżej, posiekanej kolendry- 3 cebule- 3 ząbki czosnku Przyprawy:- 1/3 łyżeczki imbiru- 1 łyżeczka kolendry- 1 łyżeczka curry- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego, ja wzięłam(...)ziarna kolendry, curry, imbir i paprykę. Wcześniej można je wszystkie utrzeć w moździerzu, ale ja nie mam moździerza, więc nie mogłam :P Na tym etapie nie dodajemy soli! Potem w garnku ląduje soczewica. Czerwona jest o tyle fajna, że szybko się gotuje i nie trzeba jej wcześniej namaczać. Myślę, że z zieloną ta zupa również wyjdzie smaczna, o ile komuś
Kulinarne zapędy Kokosawędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Pikantny, sycący i rozgrzewający. Idealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku, 1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki, 3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej, 2 cebule, ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryk. Przygotowanie Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody(...)Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku
Z miłości do słodkościśmietany sól,pieprz ziele angielskie i liście laurowe ostra i słodka papryka 2 ząbki czosnku natka pietruszki Kość wędzoną zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować około kwadransa. Dodać mieszankę chińską i ryż, gotować aż warzywa będą miękkie. Parówki pokroić w plasterki, wrzucić do zupy. Przyprawić czosnkiem i przyprawami. Zabielić do smaku. Podawać z pietruszką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła przepyszna! :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
DefinicjaSmaku