10 dużych skrzydełek z kurczakaMarynata :5 łyżek ketchupu pikantnego5 łyżek jogurtu greckiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuczosnek granulowany do smaku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka dowolnych ziół
Ewa w kuchnichleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1 litr zupy.Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś woli bardziej rzadkie kremy, należy wlać więcej wody.Do grzanek można dodać inne niż wymienione zioła np. bazylię, czy słodką paprykę.Grzanki można zastąpić kupnym groszkiem ptysiowym.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskatwierdzą, że ... zupą nie można się najeść :)Składniki:400g dobrego (chudego) mięsa mielonego1 cebula1 por (biała część)2 marchewki1 pietruszkakawałek selerasól, pieprzodrobina ostrej papryki2 serki topione (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatkówziele angielskieliść laurowykoperekWykonanie:Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił
Walijskie PichcenieDoskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 papryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy
Kulinarny karnet Christopheraodważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii Do dzieła!!! W bulionie (może być z kostki(...)odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego i czekamy aż się roztopi . Do misek nalewamy zupy i układamy na niej po kromce grzanki - czekamy aż delikatnie zmięknie, posypujemy posiekaną bazylią i objadamy się tą pysznością Smacznego
sierotka maRysia w kuchniwięc poniżej przepis na kremową zupę dyniową curry. To przepis, zdrowy, prosty, bez dziwnych dodatków, jak serki topione i rosołki w kostce. Dynia musi być piękna. Składniki (na dwa duże pełne talerze): - pół dyni, jak na powyższym zdjęciu, - mały korzeń pietruszki, - mała marchewka, - mały ziemniak, - olej rzepakowy - przyprawy: łyżka dobrego świeżego curry, szczypta czerwonej papryki słodkiej, szczypta chilli, szczypta pieprzu(...)zawsze przydadzą się po wysuszeniu na przyszły rok), marchewkę, pietruszkę i ziemniaka na plasterki i wrzucamy na patelnie ze sporą ilością rozgrzanego oleju (olej będzie potem jedynym tłuszczem w zupie i przyda się do aromatyzowania grzanek, więc nie należy żałować) i dodajemy połowę przypraw. 2. Powyższe składniki mają się zeszklić, nie usmażyć, więc smażymy je powoli na delikatnym ogniu
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyprzyrządzana, a to dla tego, że z reguły gotowana była akurat z tego, co w danym dniu wpadło w rybackie sieci. Rybacy zaś z takim upodobaniem raczyli się tą zupą, że w końcu jej sława obiła się echem w szerokim świecie. Wraz z popularnością zaczęto dodawać do niej, różne coraz to bardziej wymyślne dodatki ( wino i egzotyczne przyprawy), odchodząc coraz(...)pokrojonego w cząstki pomidora, oraz paprykę pokrojoną w cienkie plastry. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia, dokładamy owoce morza, solimy i pieprzymy, doprawiamy szafranem oraz sokiem z wyciśniętej limonki i po trzech minutach gotowania garnek zdejmujemy z ognia. Wyciągamy z garnka skórę cytryny i rozlewamy zupę na talerze, posypując każdą porcję drobno posiekanym koperkiem
Miód i pieprzDzisiaj szybki wpis o zupie. Szybkiej oczywiście :) 2 lata temu na blogu pokazywałam 2 ekspresowe zupy pomidorowe, w tym jedną z fasolą właśnie. Tamta była bardziej tradycyjna smakowo, fasola + majeranek, i taką właśnie najczęściej robię, pomidorową lub białą, ale w ten deseń. Dziś mamy fasolówkę bardziej w stylu włoskim, pomidory + czosnek + bazylia, i kolejny raz przekonuję(...)mnie dziś były to: 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej , pół łyżeczki pieprzu , 2 świeżo wyciśnięte ząbki czosnku , kopiasta łyżeczka suszonej bazylii; kto potrzebuje, dosala, - dodajemy olej, - podgrzewamy całość chwilę, - nalewamy na talerze, jemy. Całość zajmuje nie więcej, niż 10 minut, od wrzucenia fasoli do garnka do gorącej zupy na talerzu, a smak... spróbujcie sami :) SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzimie. W chłodne wieczory warto więc postawić na rozgrzewające zupy. Gulaszowa niewątpliwie jest jedną z nich. Wydaje mi się, że lubi ją każdy. :-) Próbowałam jej w wersji odchudzonej i choć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 350-400g łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 2 czerwone papryki 250g pieczarek 2-3 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego przyprawa do gulaszu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól, pieprz 1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Łopatkę myjemy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do gulaszu. Dodajemy do cebuli. Smażymy około 10-15 minut
Szefowa kuchniSkładniki na 4 porcje: 250 g suchej czerwonej soczewicy 400 g marchwi (3 średnie szt.) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku pęczek pietruszki pęczek świeżego szpinaku przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej, kminku i ziela angielskiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane 2 łyżki masła kokosowego lub innego oleju. Po 3 minutach dodajemy marchew(...)około 1,5 l wody (zawsze zalewam wrzątkiem, co znacznie przyśpiesza czas przygotowania). Gotujemy po przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie. Odkładamy z 2 nabierki warzyw a resztę zupy blendujemy. Do zupy dodajemy poszatkowaną pietruszkę i szpinak (może być w całości. Gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna. Smacznego
greenscarfCioppino to…rybna zupa, która powstała pod koniec wieku XIX. Gotowanie tego przysmaku zapoczątkowali włoscy rybacy, którzy przypływali z Genui i osiedlali się w San Francisco. Początkowo zupa gotowana była przez nich na łodziach, aby w przyszłości stać się najsłynniejszym daniem jakie proponowały mnożące się w San Francisco włoskie restauracje. Słowo Cioppino pochodzi od Ciuppin, co w liguryjskim dialekcie(...)oliwek. Dodajemy seler, czosnek, papryki i cebulę (wszystko posiekane). Smażymy kilka minut. Dolewamy wino (połowa powinna odparować), następnie dodajemy pomidory i bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy owoce morza i tymianek i gotujemy aż wszystko zmięknie. W tym czasie smażymy na oliwie łososia na złoty kolor. Rybę łączymy z zupą i doprawiamy do smaku. Podajemy
Bon Ton ItaliaTradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom. Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić(...)Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Skropić sokiem z limonki. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Moja wersję podaję najczęściej z ryżem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennepomocą chłopskiego rozumu (kobiecej intuicji nie posiadam) stworzyłem na ich podstawie własną wersję. Z niektórych składników zrezygnowałem (w sklepie nie słyszeli o trawie cytrynowej) i wyszła z tego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram(...)sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy rozdrobniony czosnek, posiekany szczypiorek, mleko kokosowe i sok z cytryny. Można jeszcze dodać kiełki (w sklepie akurat "wyszły"). Przyprawiamy do smaku. Na opakowaniu makaronu ryżowego przeczytałem, że trzeba go wrzucić do wrzątku i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Dodałem go do gorącej zupy i przykryłem garnek
Gotuj z Misiemprosty i smaczny. Pierwszego dnia jedliśmy zupę ciepłą, drugiego, z powodu upałów, zimną. Okazało się, że i w jednym i drugim wydaniu była dobra. Może nawet zimna, czego się nie spodziewałam, była smaczniejsza! składniki ok 300 g cukinii 1000 g pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 ostra papryka 500 ml bulionu garść bazylii przygotowanie Warzywa umyć. Pomidory(...)minut. Cukinię pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię z czosnkiem, smażyć aż cukinia lekko się zezłoci. Dziesięć minut przed końcem gotowania zupy dodać do niej usmażoną cukinię. Posypać bazylią i podawać. Smacznego
Stare GaryKrem z dyni na słodko to nie moja bajka, ale pikantna i lekko kwaskowata, rozgrzewająca zupa jak najbardziej. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól
Qlinarnie i Qlinarnie