zupa z papryki - 2000 przepisów (strona:70/134)

Zupa z zielonej soczewicy 173

Można powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miałam pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :)Składniki:2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek150 g zielonej soczewicy1 marchewka1 pietruszkakawałek selerapół szklanki suchego makaronuduża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mrożona)1 cebula1 mały porziele angielskieliść laurowyrozmaryn2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzSposób(...)wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości.4. Makaron gotujemy osobno w osolonym wrzątku, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i rozmarynem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl 162

zmodyfikowałam. Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Składniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony) - 1 łyżeczka kolendry - olej rzepakowy/oliwa - czosnek granulowany, papryka słodka Soczewicę(...)następnie dodaj seler naciowy, posyp kminem i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie dodaj cebulę i seler do garnka z soczewicą. Wlej sok z cytryn, wybierz liście laurowe i dopraw zupę solą, pieprzem i kolendrą. Zblenduj, kiedy zupa trochę przestygnie. Dodaj szpinak, trochę czosnku granulowanego, ponownie dopraw. Podgrzej i podawaj np. z ryżem basmati

Corner With Recipes
Gazpacho 206

posmakowałam jej w pewniej restauracji. Byłam dobra, smakowała mi. Nie ujmując jednak tamtej zupie moja wyszła zdecydowanie lepsza. Kto jeszcze nie jadł niech spróbuje. Warto! Składniki (na 2 średnie porcje): 2-3 duże pomidory malinowe, pozbawione skórki i nasion 1/2 ogórka szklarniowego 1/3 czerwonej papryki ćwierć czerwonej cebuli 1/3 szklanki zimnej wody sól, pieprz sok z 1/4 cytryny 2 łyżki

Mango Papaja
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 219

wegan. Zastosowałam kilka przypraw Skworcu..i wyszła mi rzecz genialna! Pyszna fasolowa , gęsta zupa, ze wspaniałych i naturalnych składników. Ale po kolei... Składniki mix groszków i grochów inaczej LEGUMI fasola Mung Skworcu ok.szklanki liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki pieprz ziołowy Skworcu 2 łyżeczki seler naciowy marchewka czosnek

Z Kuchni Do Kuchni
Krem dyniowo-marchewkowy 187

bardzo ciekawą kompozycję. Niestety zupa nie przekonała mojego męża,  mi natomiast bardzo smakuje i zachęcam wszystkich do jej skosztowania. Krem dyniowo-marchewkowy Składniki: 500 g dyni 4 duże marchewki 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku sok z ½ cytryny 500 ml bulionu lub wody  1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki(...)gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie doprawiamy. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Zupę podajemy posypaną pestkami i śmietaną

Mania Gotowania
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 215

która zapewne ogrzeje Was w te towarzyszące nam chłodniejsze dni lata (aż nie chce się wierzyć, że przy ostatnim wpisie pisałyśmy o upałach, które zapewne już nie wrócą ):). Zupę nie pierwszy raz dzielimy na części głównie w celu urozmaicenia kolorami i wyeksponowania różnych nut smakowych, które w trio lub w duecie smakują zupełnie inaczej niż solo. Dziś jest(...)blendera, a następnie dodajemy przyprawy - świeży imbir, curry i słodką paprykę (pomijając sól, pieprz). Kolejno do całości dołączamy drugą połowę ugotowanej soczewicy, mieszamy całość i  rozdzielamy na dwie części. Do obydwu części dodajemy przesmażone papryczki, czosnek oraz cebulę (rozdzielamy to mniej więcej po równo). Do jednej części zupy wsypujemy opakowanie sypkiego, białego ryżu i gotujemy go na wolnym ogniu

Symfonia Smaków
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 341

ciąg. Zima sprzyja konkretnym, rozgrzewającym zupkom, a ponieważ moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju zupki, dzisiaj przedstawiam Wam II wersję naszej ulubionej zupy gulaszowej. Od kilku lat byłam wierna tej zupie gulaszowej , aż do wczoraj, gdy postanowiłam ją troszkę zmodyfikować, dodałam m.in.więcej warzyw (marchew, pietruszkę, seler naciowy), których w tamtej nie było, a pominęłam łazanki. Zupka wyszła cudna, jak wszystkie(...)oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki (gniazda nasienne usuwamy, białe części wykrawamy) i podsmażamy chwilę, dodajemy także pokrojone w kostkę ziemniaki i  podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu i podduszamy całość ok.10 minut. Podduszone warzywa z patelni dodajemy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze kilka minut

Smaczne Zdrowe
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 223

sojowy), pieprzsuszone oregano, cząber, tymianeksłodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą.Dodaję sól. Wrzucam ziemniaki, zagotowuję.Kiedy warzywa są miękkie, miksuję zupę blenderem na gładkikrem, doprawiam. Podaję z kleksem śmietany, kiełkami i grzankami.SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Kapuśniak na żeberkach 133

żeberek wieprzowych 700 g kapusty kiszonej +sok 2 marchewki por 2 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego 3 ziemniaki 1 łyżka suszonej papryki jalapenos  cebula 200 g boczku surowego wędzonego łyżka mąki sól ,pieprz Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną kapustę wraz(...)ostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając

ClauditteMissCooking
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 201

połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego  szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI 100 g makaronu soba, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 50-80 g świeżego szpinaku (lub mrożonego ale musi być w liściach) 1 cebula bardzo cienko pokrojona w półplasterki  świeże(...)sojowym. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Doprawiamy ostrą papryką. 2. Blanszujemy szpinak w wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym (po 1 łyżce), odsączamy na sicie. 3. Do misek nakładamy duże porcje makaronu, rozkładamy na makaronie dodatki - mięso, cebulę, zioła i szpinak. Zalewamy bardzo gorącym wywarem i delektujemy się pyszną zupą! Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym 171

3 litry wywaru warzywnego 1 kg cebuli 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser Gotujemy wywar

Humanistka w kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 232

może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam przygotuję. Gotowi na pachnącą(...)mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z dyni, rozgrzewający, pikantny - prosty przepis 187

już wcześniejszych postach pisałam, sezon na dynie rozpoczął się na dobre. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Możemy robić ją bardzo gęstą,  dodając ziemniaki lub lżejszą. Resztę dyniowej historii opowiem przepisem. SKŁADNIKI : 1 średnią dynie hokkaido  1 cebulę średnią(...)ząbki czosnku  ziemniaki opcjonalnie(jeśli chcemy mocno gęstą) 3 szt  sól pieprz cayenne  gałka muszkatołowa  papryka słodka pół małej łyżeczki  cukier  oliwa 2-3 łyżki  1 łyżeczka curry   śmietana ukwaszona lub słodka jeśli lubimy SPOSÓB WYKONANIA  :   Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z miąższu, kroimy w kostkę (wielkość

Basia w kuchni
Zupa z pieczonego kalafiora 161

krem z pieczonego kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny. Składniki : duży kalafior (około 1kg) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku litr bulionu warzywnego sol, pieprz słodka i ostra papryka kurkuma oliwa do smażenia(...)wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać upieczonego kalafiora, chwilę smażyć aż smaki się połącza. Zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Zupę zmiksować, mocno doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawami i szczyptą kurkumy. Opcjonalnie dodać parmezan, krem podgrzać i natychmiast podawać przybraną plastrem pieczonego kalafiora. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ziemniaczana zupa z kapustą 112

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana. W sam raz na chłodne, zimowe dni. ok. 800 g ziemniaków 1/4 małej białej kapusty 1 cebula 150 g boczku 3 l wywaru 2 – 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę posiekać. Cebulę obrać

Polska Zupa