liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką
Walijskie Pichcenieponieważ wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej . Składniki : 1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek żółtego sera szczypta ostrej papryki Przygotowanie : Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i chwilę obgotować w dobrze posolonej wodzie
Codzienne GotowanieSkładniki (2/3 porcje): 150 g soczewicy czerwonej łuskanej 1 pomidor 1/2 cebuli 1 mała papryczka chili czosnek granulowany, papryka ostra mielona 600 ml rosołu (z 2
Moje-pitraszenieoryginału. A zatem kolby w dłoń i gotujemy! :) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji zupy 3 kolby kukurydzy 1 por (biała część) 1 pęczek szczypiorku 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki wędzonej szczypta płatków chili odrobina gałki muszkatołowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 l bulionu
Food SquareSkładniki: 180 g fasolki szparagowej 850 g cukinia (żółta, zielona) 290 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta
Gaździnka warzyMięciutkie, pachnące bułki drożdżowe wypełnione po brzegi farszem z mięsa i cebuli, doprawione majerankiem i szczyptą papryki już od dawna goszczą w mojej
Rozpustne gotowanieOryginalny tajski makaron ryżowy polecany jest w diecie niskokalorycznej. Jest idealny do zup, sałatek, oraz wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. Warto po niego sięgać!. Znajdziecie go u sprawdzonego sprzedawcy www.naSushi.pl Składniki: 20 dag makaronu ryżowego 1 zielony ogórek 3 jaja 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól pieprz olej kujawski o aromacie bazylii jako dressing świeża natka pietruszki 1. Makaron
Apetyczna babeczkaSkładniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub
Mango Papajadługie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego! Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem Składniki Włoszczyzna (1 mały seler, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula) Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale:)) Łyżeczka pieprzu Łyżeczka ostrej papryki lub mielonego chilli Łyżeczka czosnku granulowanego Duża szczypta kurkumy Duża(...)robię puree za pomocą blendera. Po ugotowaniu bulionu wyjmuję z niego warzywa i blenderuję na gładką masę. Wszystkie warzywa (razem z dynią) dodaję do bulionu i przyprawiam. Pozwalam, aby zupa przeszła smakiem (choć i tak najlepsza jest na następny dzień i na koniec dodaję groszek
VegUlkamięso i następnie kolejno warzywa: cebula, marchew, papryczka chilli, cukinie, papryka, pieczarki, pomidory, każdą warstwę solimy i pieprzymy. Zalewamy czterema szklankami wody lub bulionu i pieczemy pod przykryciem 3 GODZINY (40 minut do końca pieczenia można zdjąć przykrycie). W połowie pieczenia należy przewrócić mięso. Serwujemy mięso i zupę oddzielnie, do zupy polecam dodać śmietany. Smacznego
Kuchnia Łukaszamamy jeszcze w pełni więc zachęcamy Was do zrobienia zupy krem z pieczonej dyni która jest dobra na rozgrzanie w te chłodne dni. Składniki: - dynia hokkaido ok 1 kg - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki - ser feta - pestki(...)Gotową, upieczoną dynię miksujemy i łączymy z warzywami oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze przyprawiamy i nalewamy do miseczek. Na wierzch zupy sypiemy pestki dyni i kładziemy po kilka kawałków fety. Smacznego
Kuchenne Wariacjemieszkacie temperatury są na tyle wysokie, że można chłodzić się zupą na zimno. My, wraz z Mopsem , Mirabelką i Gin , dla ochłody postanowiłyśmy przygotować jedną z najbardziej znanych zup na zimno - gazpacho. Tym razem miało to być jednak nie tradycyjne gazpacho, a jego "podkręcona" odmiana. zdecydowałam się przygotować zielone gazpacho z ogórka z dodatkiem chilli. Moje gazpacho wyszło bardzo(...)ostrej papryczki. Jednocześnie jest bardzo smaczne, zdrowe i orzeźwiające, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Polecam wszystkim na upalne dni! Składniki : 2 ogórki wężowe 1 zielona papryka 3 łodygi dymki 2 ząbki czosnku pół zielonej papryczki chilli sok z połowy cytryny garstka listków bazylii garstka listków mięty garstka listków pietruszki sól, pieprz oliwa extra virgin Przygotowanie
Codzienne Gotowaniezupy szpinakowej! Jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam ;) Składniki (3-4 porcje): 0,5 świeżych liści szpinaku 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 pasternak kawałek selera kawałek pora 1-2 łyżki oleju rzepakowego 80 g kaszy jaglanej przyprawy: sól morska, curry , pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , pieprz ziołowy(...)kaszy jaglanej - 2 porcje wody na 1 porcje kaszy. Kiedy szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni do garnka z wywarem, przypraw. Gotuj jeszcze parę minut. Wmieszaj do zupy ugotowaną kasze jaglaną. Kolejno całość zblenduj na gładki krem. Przed podaniem możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego
Zdrowie na języku :PVegeta - szybki warzywny bulion w proszku jest nieodzowny, bo bez bulionu nie ma kuchni. Używamy go prawie codziennie, to podstawa zup, sosów, dodatek do dań duszonych. Nie zawsze mamy czas, by ugotować esencjonalny bulion, dlatego ten w proszku jest niezastąpiony. Samodzielnie przygotowany w domu, to przede wszystkim zero chemii, samo zdrowie. Buliony sklepowe, nawet bio zawierają i glutaminian sodu(...)Jeśli kupujesz gotową mieszankę wybierz tą z dodatkiem pasternaku. To aromatyczne warzywo bardzo podbija smak bulionu. Pokusiłam się o dodatek kurkumy, a ponieważ jej zdrowotne działanie 200- krotnie zwiększa papryka i ta znalazła się w mieszance. Dodałam również imbir i gałkę muszkatałową, bo te dwie przyprawy występowały w gotowej, mojej ulubionej mieszance. Składniki: 100 g suszonych warzyw 4 łyżeczki soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!