kojarzy mi się z jesienią. Nie tylko idealne na ćwikłe ale także na różnego rodzaju zupy. Składniki; 2 skrzydełka kurze 1 marchewka mały kawałek selera 3 duże ziemniaki 3 buraki ok. 3litrów wody 2 zabki czosnku przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ostra papryka Kluseczki: 1 jajko 20 dag sera feta 20 dag serka smietankowego do kanapek ( nie topiony
Radość kipiąca uśmiechem.naprawdę smakuje jak gołąbki! ;-) Zupa gołąbkowa okazała się doskonałym pomysłem. Smak gołąbków rzeczywiście został zachowany, zupa jest treściwa i pyszna! Tak przypadła mi do gustu, że zamierzam powtórzyć ją jeszcze w tym tygodniu. :-) Polecam szczególnie wielbicielom gołąbków, którym brak czasu lub ochoty na ich formowanie. Satysfakcja smakowa gwarantowana! 500g mięsa mielonego 1/2 główki kapusty 100g ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego(...)jeszcze chwilę. 2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż. Gotujemy nadal, tyle minut, ile zaleca producent ryżu. 3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnipowiódł. Składniki -mieszanka warzywna mrożona z dużą ilością kalafiora -marchewka w kosteczkę -ziemniaki w kosteczke -czosnek -papryka -cebula -oliwa z oliwek, sól, pieprz -tofu tradycyjne Polsoja -mielone siemię lniane Wsypałam mrożonki do garnka i podlałam wodą, następnie dodałam pozostałe jarzyny, przyprawiłam i ugotowalam zupę. Odlałam trochę wywaru do garnka i dodałam pokrojonego w kostke tofu Polsoja. Całość zmiksowałam blenderem, wlałam
Z Kuchni Do Kuchnibędę wracać do tego przepisu. Zupa z cukinii. Składniki: bulion warzywny lub drobiowy (ilość zależna od gęstosci zupy) cukinia ok. 3 duże sztuki marchew średniej wielkości ziemniak średniej wielkości natka pietruszki ok 1 spora garść sól, pieprz, słodka papryka, czosnek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula Przygotowanie: Przygotować bulion. Ja zrobiłam lekki rosół z drobiu z liściem(...)Pogotować, aż cukinia zmięknie. Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaka oraz natkę pietruszki. Wymieszać. Gotowac powoli sprawdzając co jakiś czas czy warzywa zmiękły. Jeśli ziemniak nie jest już surowy, można zblenderować zupę. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z grzankami lub pieczywem. Smacznego! Podobał się przepis? A może znasz ten smak zupy? Robisz tą zupę w inny sposób? Podziel się
Tagebuch po polskucukinią i dynią to idealna kolacja dla moich domowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce(...)piekarnik do 250ºC na termoobieg i wstaw bułki. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ułóż na metalowej kratce do ostygnięcia. Bułki są idealne jako dodatek do zupy
codojedzeniakorzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku. Na patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż flaczki będą w sam raz do jedzenia
Kuchnia Pokoleńdzisiaj dzielimy się przepisem na nią z Wami :) Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem SKŁADNIKI: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka natki pietruszki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Soczewicę zalewamy(...)czym dodajemy pomidory z puszki. Całość delikatnie solimy, dodajemy papryki i mieszamy - podduszamy kilka minut. Następnie odcedzamy soczewicę i ją dodajemy do rondla, mieszamy. Podlewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Wyłączamy grzanie i zostawiamy zupę na 5 minut pod przykryciem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, boczek parzony 20 dag, papryka czerwona 1 duża, pieczarki 2 duże, cebula 3 średnie, ząbki czosnku 10 duże MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, grill - przyprawa pikantna 2 łyżki z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce umytą pierś osuszyć
W Mojej Kuchni Lubiębulionu i zmiksować. Uprzednie pieczenie warzyw pomaga osiągnąć zupie lepszy, głębszy i pełniejszy smak. Dodatek zimnego awokado skropionego sokiem z limonki dodaje lekko słodkiemu kremowi z batatów zaskakujące, orzeźwiające wrażenia smakowe. Pomysł na takie wykorzystanie awokado znalazłam na blogu Kingi Paruzel i gorąco polecam! Składniki: 2 bataty 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 główka czosnku 1,5 litra(...)pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut skropione oliwą warzywa: bataty (obrane i pokrojone), paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych), główkę czosnku (przekrojoną na pół) i cebule (przekrojone na pół). Upieczone i przestudzone warzywa obieramy, czosnek wyciskamy z łupin. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zupę gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie blendujemy na krem. Doprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnyostatnio zasmakowała tajska zupa grzybowa, że dziś postanowiłam zrobić ją ponownie, jednak w nieco innej odsłonie :) Jest jeszcze bardziej grzybowa, nie jest aż tak pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty(...)pływało), dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy- grzyby i czosnek. Doprawiamy kolendrą, kardamonem, ostrą papryką, pieprzem cayenne, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. 4. Paluszki krabowe kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy sok z limonki i gotujemy ostatnie 5 minut. Gotowe! Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz
Tajskie smakiduet. :-) Rozgrzeje zimą a latem... a lat em o niej zapomnijmy na rzecz lekkich, warzywnych zup. ;-) 700 ml bulionu grzybowego 700 ml mleka 2% 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 cebule 50 dag sera żółtego długodojrzewającego sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa 1/2 pęczka natki pietkuszki 1. Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle(...)rozmieszaną mąką. 3. Ser ścieramy na duży oczkach tarki. 4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy ser. Czekamy aż całkowicie się ser rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy zupę. 5. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i przyprawą chili oraz szczyptą gałki muszkatołową. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniIntrygująca. Świeżość, połączona z pikantnością, słodkością, lekką kwaskowatością. Egzotyczny koncert smaków. Zupa limonkowa z kurczakiem, który odmieni Wasz stół, zmieni spojrzenie teściowej na bulion, a Was samych wystrzeli na szczyt kulinarnych doznań. Składniki na 6 porcji 1,5 l bulionu drobiowego 2 pokrojona w plasterki pierś z kurczaka 6 plasterków limonki 2-3 łyżki soku z limonki (1 limonka) oliwa(...)gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni smażymy kurczaka, dodajemy do niego paprykę, pomidory i cebulę – podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Do miseczki wkładamy kurczaka z warzywami. Na nim układamy paski tortilli. Zupę limonkową doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do miseczek. Dekorujemy plasterkiem limonki. Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska
Pociąg Do KuchniZupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowiczaskładniki800 g wołowiny bez kości50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu2 duże cebule1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 świeże żółte lub zielone papryki1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów)1–2 ząbki czosnku3 marchewki2 pietruszki600 g ziemniaków1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka1 łyżeczka kminkusólświeżo zmielony czarny pieprznatka pietruszkidodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki(...)posiekaną paprykę, pokrojonego drobno pomidora , wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować
Stare Garyskorzystałam z przepisu zamieszczonego w dodatku do KUCHNI nr 8/2015. Zupa gulaszowa po 500 g chudej wieprzowiny i wołowiny, pokrojone w kostkę oliwa do smażenia sól 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki i pietruszka, obrane i pokrojone w talarki kawałeczek selera, pokrojonego w kosteczkę 1 czerwona papryka, pokrojona w paski po 1,5 łyżki papryki słodkiej zwykłej(...)zagotowujemy. Warzywa kroimy i obsmażamy krótko na patelni. Dorzucamy do mięsa. Dosmaczamy papryka w proszku, ząbkami czosnku, listkiem i chili. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec gotowania dorzucamy przecier, solimy, dorzucamy majeranek. Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie i przekładamy do gotowej zupy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej WiewiórySezon dyniowy trwa... dlatego postanowiłam zrobić rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni i pomidorów. Sycąca, kremowa, pyszna zupa, z dodatkiem chipsów z chorizo to jest to co jesienią smakuje najbardziej. Następnym razem dodam jeszcze pieczoną paprykę i będzie wtedy mega odlot. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik