Macie swój ulubiony przepis na to danie. Składniki mogą się różnić, ale chyba wspólną cechą jest przygotowywanie tego sosu, trzeba go długo gotować na wolnym ogniu
Polska ZupaBardzo lubię kotlety mielone, ale lubię też z nimi eksperymentować i dodawać coś nowego. Były już kotlety z niespodzianką , a dzisiaj kotlety z mięsa
kuchnia doskiTradycyjny kapuśniak na żeberkach. Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Kapuśniak - pyszna polska zupa z kiszonej kapusty, na rosole z pieczonych warzyw i żeberek. Kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, doprawiony tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Klasyczny kapuśniak z dużymi kawałkami mięsa, syty i rozgrzewający. Oto przepis na pyszny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty , na pieczonych żeberkach : składniki, przyprawy i przygotowanie(...)ugotować. Następnie dołożyć kiszoną kapustę oraz mięso z żeberek - podgotować, ale nie rozgotować kapusty, która powinna zostać chrupka. Kapuśniak doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Można dodać mieloną czerwoną paprykę. Na koniec podsmażyć na smalcu posiekaną cebulę i dodać do kapuśniaku. Kapuśniak podajemy gorący z pieczywem, albo ugotowanym oddzielnie grochem. Zupę można okrasić skwarkami z wędzonego boczku
Moja Książka Kucharskapieprz w ziarnach i mielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż mielony szybko wietrzeje. Pieprz Zastosowanie pieprzu w kuchni Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek(...)smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone
Pomysłowa kuchniaKrólowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego i niezwykle apetycznego. Składniki: 6 -7 sztuk żółtych papryk ½ kg mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu z suszonymi pomidorami i soczewicą
Wanilia i Kardamonnią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni por suszony majeranek sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania: Groch gotujemy(...)dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę na drobno. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do kremu z grochu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego! To uczucie, które towarzyszy Ci, kiedy dasz z siebie trochę więcej niż wczoraj... Znasz je? Bądź człowiekiem, którego nie chce się wymazać
Kuchnia Pani Wiosnymnie zacierka babuni) 2 pomidory 1/2 pęczka koperku sól ,pieprz Pulpety: filet indyka (ok. 500 g) 2 łyżki musztardy dijon mozzarella (małe kulki) bułka tarta sól ,pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka Przygotowanie Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Razem z pokrojonym w piórka porem ,podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek. Zalewamy wodą (tak by wszystkie(...)Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy jedną ,osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną słodkiej papryki Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano. Po czym dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze jakieś
R'n'G Kitchenporzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę razem z marchewką . Wodę wlać do garnka
Tradycyjna Kuchniaostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra
Bon Appetit Małgorzatypasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest pełne pysznych warzyw. Oprócz kalafiora znajdziecie w nim m.in. kalarepkę, rzepę, rzodkiewki i selera naciowego. Lista zakupów (ilość dla dwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka(...)wodzie razem z zieloną fasolką do minestone. Dzięki temu wzbogacił się smak wywaru, który potem dodaliśmy do zupy. Poniedziałek – Pieczony kalafior z sosem romesco Kalafior dość często kojarzy się po prostu z zupą kalafiorową i dobrze jeśli jest to zupa od babci, mamy, lub własna, a nie ze stołówki, bo wspomnienie tej ostatniej może trwałe wypaczyć spojrzenie człowieka
Niedzielny kucharzCzosnek rozgniatamy nożem. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans. Zupę doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenszklanka puree z dyni 1/2 papryczki chilli, bez pestek 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: ulubiony makaron do podania świeża natka pietruszki do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso dokładnie myjemy, warzywa obieramy. Na suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy(...)godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę wody w trakcie gotowania. 3. Zupę przecedzamy przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego
My Culinary ArtSmakowite, autentyczne, bezglutenowe, tradycyjne klopsiki w sosie cytrynowym - czyli giouvarlakia avgolemono. Grecki przepis z mielonym mięsem wołowym, ryżem i ziołami! Klopsiki te uwielbiają
RITA food channelostrą zupą smakuję wyśmienicie. Musicie sami spróbować. Składniki opakowanie tortelini z mięsem Hilcona papryczka chilli lub pasta TomYum trzy suszone grzyby Mun 1 marchewka cebula dymka ze szczypiorem sos sojowy ciemny sezam- 1 łyżeczka 2 litry rosołu drobiowego lub wołowego 2 łyżeczki oleju arachidowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 2 małe kapusty bok choy szczypta mielonego imbiru(...)Smażymy kolejną minutę. Dolewamy do garnka wywar mięsny i grzybowy. Kapustę grubo kroimy i dodajemy do garnka. Gotujemy ok 2 minut .Teraz przyszła kolej na tortelini, które dodajemy do zupy, delikatnie mieszając. Całość gotujemy kolejne 2 minuty, doprawiając do smaku sosem sojowym, papryczką chilli lub pastą TomYum i imbirem. Zupę podajemy obficie posypaną szczypiorem i sezamem. Ta pyszna
Kasia i jej kobiecy świat