wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory w mięsie, wtedy kawałki mięsa będą soczyste. Dodajemy kopiastą łyżkę mielonej papryki i podsmażamy dalej. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Możemy też przed dodaniem wody wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć(...)dodaję warzyw do gulaszu, jakoś mi nie pasują one tutaj, jeśli ktoś lubi może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa (około 1 godziny), pod koniec gotowania ja przyprawiam gulasz majerankiem, solą i pieprzem, tym razem pieprzem młotkowanym z kolendrą, gotujemy jeszcze aż sos zgęstnieje. The post Jak zrobić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc
Polska ZupaCos na ząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup
W Mojej Kuchni LubięZ porcji wychodzi około 20 klopsików wywar drobiowy około 1,5 litra 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego 1-2 cebule 1 jajko mały pęczek
Humanistka w kuchniprzez maszynkę do mięsa, dwa razy. Dodawało się trochę mąki i wtedy tą masę, ona była dosyć zwarta, się wyrabiało i na blasze, nie piekło się w domu, tylko się niosło do piekarza. U nas w domu było nas pięcioro, to takie dwie blachy były co tydzień. I co tydzień trzeba było to mielić. Mielenia było(...)jeden garnek . Albo była zupa jarzynowa, albo fasolowa, albo grochowa, albo kasza. Kombinacji tych samych składników było od pierona. Do tego ze dwie skibki chleba. Dwa talerze takiej zupy musiały wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch
Kryzysowa Książka Kucharskapokrojone w paski papryki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy. Wykonanie – pierożki: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek. Mięso i warzywa z bulionu mielimy, mieszamy z cebulą, a następnie doprawiamy do smaku czosnkiem, imbirem, solą
Kuchnia Bon AppetitCukinię wykorzystuję, gdzie się tylko da. Po zrobieniu pysznej zupy i fantastycznych w smaku placków przyszedł czas na makaron z cukinią. Danie wyszło pyszne, aromatyczna a przy tym jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Składniki: 40 dag makaronu (u mnie rurki) 50 dag mięsa mielonego 2 średnie cebule 50 dag pomidorków koktajlowych 500 ml przecieru
Pobite gary Barbarykażdy z domowników wraca o innej porze do domu. Dostaje wówczas talerz zupy na zaspokojenie pierwszego głodu i może spokojnie czekać na wspólny posiłek. Przygotowuję je na wywarze mięsno – warzywnym. Po ugotowaniu odlewam wywar, oddzielam mięso od kości i przepuszczam je wraz z warzywami przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli akurat nie mam czasu na wykorzystanie tego surowca
Wiem co jempowiedział, że jedzenie dla bobasa to tylko zupy, placki i kaszki? Cały sęk w tym, żeby to jedzenie miało i smak i wygląd i konsystencję miłą kubkom smakowym. Nie wiem jak wy, ale ja jestem pod tym względem trochę wymagająca. Lubię jak coś wygląda, pachnie i rozkłada się na tysiąc różnych smaków, za każdym kolejnym kęsem. Taka właśnie jest kuchnia(...)pizza: Jak przemycić dziecku jajko. Omlet a’la pizza Lasagne dla niemowlaka Składniki na farsz bolognese 550 gramów pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (/czubata) 400 gramów mięsa mielonego (/ja użyłam wieprzowo-wołowego) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1/2 szklanki wody (/jeśli nie lubicie mocno miękkiej lasagne możecie dodać 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki cynamonu
Krupeczkipieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać(...)marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować i odparować. Doprawić solą, pieprzem i imbirem
Ze smakiem bez glutenuzupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego(...)porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem
VioletoweKucharzenieDziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie Październik 2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 porcji: 6 samych udek z kurczaka 10 średnich pomidorów 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 250 g nachos solonych 3 łyżki(...)blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. 4. Przy pomocy dwóch widelców oddzielamy mięso od skóry i kości. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy dwie minuty i dodajemy sos cukrowo-sojowy. Smażymy, mieszając, aż sos oblepi mięso. Zdejmujemy z ognia. 5. Na talerze wykładamy kawałki mięsa, nalewamy zupę, robimy po dwa spore kleksy z zakwaszonej
My Culinary Artjedna z najbardziej "polskich" zup :) Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki(...)śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy) natka lub koperek Na pulpety: 500g mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób) 1 jajko trochę kaszy manny sól pieprz Wykonanie: Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią
Walijskie Pichcenie