zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:50/145)

KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 100

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu

Kuchnia MagdaLeny
Zupa pieczarkowa na maśle 152

szalonych ekologów, lecz realnym zagrożeniem dla naszej mniej lub bardziej odległej przyszłości.  Zanim jednak porozmawiamy o środowisku, zapraszam na pyszną zupę pieczarkową. Ugotowałam ją dość szybko i bez mięsa. Myślicie, że się nią nie najecie? że jest mało wyrazista w smaku? Nic z tych rzeczy. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku. Ma dużo pieczarek i cudowny pieczarkowo-maślany(...)wlać około 1-1,5 litra wody. (Pamiętać o "przepłukaniu" patelni wodą i wlaniu jej do garnka z zupą, aby nie tracić smaku.) Zupę posolić i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.  Czy wyrzucając plastikową torebkę zastanawiacie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 252

mielenia mięsa . Pokrojone daję do garnka . Do garnka z mięsem dodaję obrane i umyte warzywa : marchew , seler , pietruszkę . Całość zalewam wodą tak żeby mięso i warzywa były przykryte , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa(...)warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu : Cebulę kroję w kostkę . Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli . Cebulę i pieczarki smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 15 minut . Następnie wypłukaną i osączoną wątróbkę obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa Gulaszowa 165

Wczoraj w zamrażarce znalazłam kawałek łopatki wieprzowej. Wymyśliłam, że dziś zrobię zupę gulaszową. Długo się gotuje, ale co tam,jest niedziela, mam czas i co? I mam obiad na dwa, trzy dni z głowy ;) Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera(...)mielonej papryki kostka warzywna sól pieprz              Wykonanie: Wieprzowinę oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i wraz z mięsem przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Do zupy dodać

Blondynka Gotuje
Zupa klopsikowa 122

propozycją obiadową również dla dzieci. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki tartej bułki 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki koperek sól lub vegeta pieprz Mięso wyrobić z jajkiem, tartą bułką, cebulą startą na miazgę, solą (vegetą) i pieprzem. Uformować klopsiki(...)czasie wrzucić klopsiki i gotować około 20 minut. Wyjąć warzywa i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować kolejne 15 minut. Marchewkę zetrzeć ma tarce i dodać do zupy. Śmietanę połączyć z niewielką ilością wody i mąką. Dobrze rozmieszać, zahartować odrobiną zupy i połączyć z całością. Dodać koperek i doprawić do smaku. Smacznego

kuchnia doski
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie 231

kminek mielony majeranek Wykonanie: Udko zalałam około dwoma litrami wody (pewnie było nawet troszkę więcej, ale zapomniałam odmierzyć zanim wlałam do garnka), zagotowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Groch opłukałam i dodałam do rondla (nigdy nie namaczam grochu, a i tak ładnie się rozgotowuje). Kiedy  mięsko zaczęło odchodzić od kości, wyjęłam je, kości wyrzuciłam, a mięso ponownie(...)kostkę, wrzuciłam na rozgrzany olej. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i dodałam do kiełbasy. Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i dużą ilością majeranku. Zupę gotowałam powoli do miękkości warzyw

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekana papryka z kaszą gryczaną i mięsem 121

WSZYSTKIEGO. Będąc poza granicami naszego kraju przez 2 miesiące spróbowałam masę różnych potraw, chodząc po ogromnych marketach (targach) kupowałam różne przyprawy, próbowałam masy tzw. "street food". Przez obrzydliwą zupę rybną z cytryną, ravioli, okonomiyaki, przeróżne falafele po zwykłego "czikena" z budki za rogiem. Wróciłam ze świeżą głową, innym podejściem do życia. Jestem mniej nerwowa, pewniejsza siebie i bogatsza(...)przez ostatnie miesiące. Lekko odchudziłam przepis, bo moja ciocia dawała bardzo dużo oleju, a u mnie jest jedynie troszkę masła ghee :) Składniki: 5 dużych papryk 350-500g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy gryczanej (białej i prażonej) 1/2 cebuli 2 łyżeczka masła ghee 4 łyżki startego sera (u mnie cheedar i gouda, produkty seropodobne nie wchodzą w grę!) Sól

Czarnawisienka
szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim... 141

sztuka, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 3 litry, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie(...)gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso obrać z kości, drobno pokroić, marchew pokroić drobno, wszystko wsypać do garnka wlać wywaru tyle, aby zakrył mięso, dodać pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, wlać ocet i zagotować krótko do foremek np. silikonowych przelać galaretkę, wystudzić, schować do lodówki najlepiej na całą noc - galareta jest pyszna i do zakąski

W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną... 122

Składniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek, kasza gryczana 2 woreczki, surówka - jaką lubisz(...)średniej wielkości kostki, obsypać mąką, na gorącym oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut do miękkiego mięsa wsypać warzywa mrożone zestaw węgierski, dodać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie i dusić pod przykryciem z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykańska zupa z wołowymi pulpetami 103

ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka 1,5 łyżki, pulpety wołowe: mięso mielone wołowe 500 g, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy(...)wyciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę łączymy z zimną wodą, mieszamy tak aby nie było grudek. Do mąki z zimną wodą dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy, następnie zagotowujmy i przyprawiamy. Do mięsa dodajemy czosnek, jajko i przyprawy. Formujemy okrągłe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy z gorącą zupą

kulinarne odsłony pati
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 343

jesienno zimowy czas to fantastyczna sycąca zupa. Składniki: 1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki 1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory 2 cebule 4 - 5 łyżek smalcu 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku lub w ziarenkach 2 liście laurowe(...)maki pszennej  1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut.  2. Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę. Gdy mięso zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa

Apetyczna babeczka
10 przepisów na studencką kieszeń - TANIE I ZDROWE OBIADY | Część 2 | W tym 3 przepisy na pizzę 109

Porcja ok. 4,50 zł ZAPIEKANA PAPRYKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM MIELONYM Przepis na 5 porcji Całość ok. 22 zł Porcja ok. 4,50 zł Dla mnie 1,5 porcji to tak już maksymalne najedzenie. Koszt był liczona na maksymalną ilość mięsa (500 g). ZUPA JARZYNOWA Przepis na 4 porcje Całość 12 zł Porcja 3 zł PIZZA

Czarnawisienka
Suszone warzywa, czyli domowa vegeta. 128

powstał pył lecz tylko drobniutko posiekane warzywa ! Następnie dodaj mieloną kurkumę , wymieszaj całość i przesyp do czystego słoja. Słój szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu np. w szafce.   M ieszankę tę możesz stosować w zimie do zup, sosów, mięs itp. Jest ona o wiele zdrowsza niż podobna ze sklepu, trzeba tylko pamiętać, aby warzywa

Przepisy i porady kulinarne
Pikantna zupa na żeberkach, z kukurydzą, czerwoną fasolą i cukinią 147

mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko (to nada ciekawego smaku i koloru zupie), a następnie obraną i pokrojoną w grubą kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany niezbyt drobno czosnek. Wszystko razem udusić. Kiedy mięso będzie miękkie dodać posiekaną ostrą papryczkę (dla lubiących bardzo ostre potrawy może być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drobiowa szynka z szynkowara 117

skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i żelatynę. Mieszamy i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mięso mielimy,  skórki na średnich oczkach, pozostałe mięso na dużych oczkach. Wszystka razem łączymy, wraz

Smaki Ewy
Po maminemu - najlepszy rosół świata 244

Nigdy tego nie robię. Moim zdaniem, najlepszy jest po prostu - tłusty, z mięsem i mięciutkimi warzywami, nie podawany "na czysto". Jeśli jednak nie lubimy w zupie farfocli, wszystko można wyjąć po prostu cedzakową łyżką. Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę według uznania solą lub przyprawą warzywną. Pieprz mielony do smaku dodajemy dopiero na końcu. Jednak nie w garnku

Kuchenna Kontrrewolucya