zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:48/145)

Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami 112

cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony ZUPA POMIDOROWA: 1 litr bulionu drobiowego 1 marchewka 1 ziemniak 1 puszka pomidorów bez skóry 1 gałązka lubczyku sól pieprz czarny świeżo mielony śmietana 18% Suche ziarna soi zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie, kiedy ziarna(...)gładką masę najlepiej soję zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Jeżeli cebula jest twarda to podlać ją odrobiną wody i zredukować. Dodać do soi razem z posiekaną natką pietruszki i doprawić. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przygotować zupę gotując bulion z pokrojona w kostkę marchewką, ziemniakiem

https:KKuchniaMniam
Musaka 200

Było ostatnio na blogu trochę zup, chłodników, przekąsek. Oczywiście wszystkie pyszne, ale jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków(...)bulionu wołowego, 100 gram bułki tartej, suszonego oregano, mielonego białego pieprzu, mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, 100 gram masła, 6 łyżek mąki pszennej, 150 ml mleka, soli, oliwy. Przygotowanie dzisiejszego dania jest trochę czaso i pracochłonne, jednak rezultat jednoznacznie świadczy o tym, że warto. Najpierw przygotowałem mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby przejść aromatem przypraw. Na głębokiej

Wyprawy kulinarne
Zupa gulaszowa z cukinią 118

wręcz rozpływa się w ustach. Zupę gulaszową najlepiej gotować w jak najmniejszej ilości wody, tylko tyle, aby pokrywała mięso. Zupa z podanymi przyprawami jest lekko pikantna, jeśli więc ktoś lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki.  Składniki na zupę gulaszową: (6 - 8 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 3 ząbki czosnku duża marchewka średnia cukinia puszka(...)tymianku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka oregano łyżeczka cząbru łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 2,5 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie zupy gulaszowej z cukinią: Łopatkę umyć, pokroić i włożyć do garnka z litrem gotującej się wody. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, gotować pod przykryciem około 60 minut. Gdy mięso zacznie się gotować

Kuchcik gotuje
Zupa gulaszowa z kaszą pęczak 227

jest to tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, ale jej bardzo smaczna wariacja, równie  treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z  mięsem wołowym  (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość  doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii.  Idealna na teraz, kiedy w końcu(...)listek laurowy- 2 szt. * ziele jałowca, ziele angielskie- po 5 szt. * słodka papryka czerwona- 2 łyżeczki * ostra papryka czerwona- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * masło klarowane- do smażenia Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym maśle do lekkiego zrumienienia. W międzyczasie dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, chwilę razem podsmażyć, a następnie przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
potrawka z kury rosołowej... 105

sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki, włoszczyznę z rosołu przecisnąć przez kratkę do jarzyn

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone pierogi z mięsem 168

duża cebula 1,5 łyżki masła łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku Przygotowanie farszu: Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.  Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.  Mięso oddzielić od kości

Codziennik Kuchenny
Zupa meksykańska 111

Idealny obiad na mroźne dni? Mocno rozgrzewająca, pikantna i gęsta zupa meksykańska. Po takim posiłku zimowe szaleństwo na śniegu nie będzie nikomu straszne, pobudzi krążenie i doda energii nawet największym zmarzluchom, co przetestowałam na sobie ;) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: Zanimzjesz,pl ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 średnie cebule 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka(...)prowansalskie ok. 0,5 łyżeczki cukru   Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu, doprawić chilli i pieprzem, tak aby było dość pikantne. Usmażone wrzucić do dużego garnka, przykryć pokrywką, odstawić (bez gazu). Cebulę posiekać w piórka, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, przełożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce

Simply Food
Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 188

podwójnej porcji :D SKŁADNIKI (3-4 porcje ) zupa 1 puszka kukurydzy Bonduelle o pojemności 425 ml 150 ml mleka kokosowego 400 ml domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 duży żabek czosnku suszony imbir 1/2 papryczki chilli (można więcej) czarny sezam świeża kolendra sos sojowy klopsiki 400 g mielonego mięsa z udźca z inydka lub wołowo- wieprzowego(...)Bulion zagotowujemy, dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chilli (bez pestek). Gotujemy kilka minut i blendujemy na gładką masę. Zupę dodatkowo można przetrzeć przez sito, wtedy będzie idealnie gładka, ale nie jest to konieczne.  Zmiksowaną zupę doprawiamy do smaku, sosem sojowym i imbirem.  Na talerzu układamy kilka sztuk klopsików i zalewamy gorącą

DefinicjaSmaku
Roladki schabowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami 138

pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Sos: 300 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% 10 dag serka topionego ziołowego 10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć

Wanilia i Kardamon
Szybki makaron z suszonymi pomidorami 141

Makaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikantna zupa curry z warzywami 139

warzywami czy kurczakiem (wystarczy dodać mleko kokosowe i pomidory), jako marynaty do mięsa, warzyw, dań na grilla, oraz dodatek do zup czy innych dań. Wykorzystasz je wszędzie tam gdzie potrzebujesz dodatku pysznych przypraw (pst….. wiem że niektórzy używają pasty nawet do kotletów mielonych). W słoiczkach znajdziesz takie smaki jak Mild Curry, Tikka Masala, Hot Curry

nietylkopasta.pl
Zupa grzybowa z mięsem mielonym 99

aromat zawsze zniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich pożywną zupę. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 por (biała część) 4 duże ziemniaki 500 g borowików 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 litra bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego

R'n'G Kitchen
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 128

czyli : np. szarlotka na skróty, makaron aglio-olio, pasta pomodoro, najszybsza sałatka świata, zupa krem z zielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego i surowych jaj, albo zmierzyć się z twardym kokosem, wodnistą marakują, czy soczyście wystrzałowym

kruche babeczki
Prawdziwie amerykański burger z krążkami cebulowymi 160

Przez ostatnie 3 dni jedliśmy zielone zupy, dlatego postanowiłam zrobić coś naprawdę mięsno-męskiego! Tym razem coś prostego ale robiącego niesamowity wrażenie i efekt:D Wieprzowo- wołowy Burger podany z krążkami cebulowymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz

MarciochaKucharzy