zupa z kurczakiem - 3392 przepisów (strona:96/227)

Jesienna zupa krem z warzyw 155

Polsce, więc powracam do swoich dawnych nawyków żywieniowych i tzw. czystej michy. Na pierwszy ogień poszła warzywna zupa krem. :) Składniki: 1 marchew kawałek pietruszki kawałek selera 1 średni ziemniak 1 mała cebula 1 średni pomidor  2 skrzydełka z kurczaka przyprawy: pieprz cytrynowy, jarzynka, liść laurowy, 2 ziela angielskie, susz warzywny woda Sposób przygotowania: Na wrzącą wodę wrzucamy skrzydełka

Truskawkowa Fiesta
Zupa pomidorowa z korzeniem imbiru i pietruszką 120

Eksperymentowanie w kuchni wychodzi mi identycznie jak eksperymentowanie w życiu :) Stąd też pomysł na zupę pomidorową z korzeniem imbiru. Obłędnie smaczna, odżywcza i prosta w wykonaniu. Co nam trzeba: - korpus lub udko z kurczaka - Vegeta - koncentrat pomidorowy/ polecam Pudliszki - natka pietruszki - włoszczyzna - korzeń imbiru lub sos sojowy imbirowy - śmietana 12 volt/ opcjonalnie - ryż Gotujemy korpus w wodzie. Do powstałej

upichcona
Krupnik warzywny z ryżem 165

kaszą jęczmienną, ale modyfikacje są tutaj bardzo wskazane. Warto zmienia coś, dodawać nowego, innego żeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym.  Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych. Składniki: - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/4 korzenia selera - 2 litry wody - 60 g ryżu białego może być basmati(...)Warzywa wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem i zielem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.  Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodajemy ryż, gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Posypujemy świeżą natką pietruszki, zagotowujemy i wyłączamy zupę

Życie zaczyna się w kuchni
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 133

spotkaniu nie mogło zabraknąć Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle, który tradycyjnie pokazywał nam swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka (chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem), jak wykonać Bouquet garni, czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekka zupa krem z młodej kapusty 154

trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej vegetty sól, pieprz(...)kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy. Koperek siekamy i wsypujemy do zupy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z bobem 277

się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak i wygląd. Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 0,3 kg bobu, pierś z kurczaka, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa krem z kalafiora 136

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr

ClauditteMissCooking
Odchudzona fasolka po bretońsku 348

drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aby całkowicie zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Nuggetsy (bezglutenowe) 124

Przedstawiam przepis na nuggetsy - fajny obiadek, i w dodatku bezglutenowy. Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Jeżeli zostanie użyta certyfikowana bułka tarta bezglutenowa, wtedy przepis będzie odpowiedni

Kawa z mlekiem
Biały krem z kurczaka zasypany manną 138

W każdym chyba domu przychodzi taki moment , że potrzebujemy potraw delikatnych. A to ktoś jest chory. A to gotujemy dla dziecka , osoby starszej - różnie bywa. Nie

Buniabaje w kuchni
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja 189

Gotuję z kapusty  kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe. Dziś wykorzystałam stary pomysł

Buniabaje w kuchni
Zupa pomidorowa 100

sumie zupa pomidorowa to żaden wyczyn, pewnie każdy bez przepisu i problemu ją zrobi :) Ale ta wyszła (Magdzie, bo ona robiła) tak pyszna, że stwierdziłem, że muszę podzielić się przepisem :) Zrobiła ją zaraz po tym jak ja skończyłem swoją babkę kukurydzianą (z wczorajszego przepisu) więc mieliśmy dwie pyszne rzeczy jednego dnia :) No po prostu rozpusta! 2 udka kurczaka kostka rosołowa(...)dodajemy pomidory. Nie kroimy ich, będą miło wyglądały w zupie tak w całości. Gotujemy dłuższy czas, kilkanaście minut. W tym czasie włoszczyzna zrobi się już miękka wyjmij ją - nie będzie nam już potrzebna. Poza marchewką. Marchewkę pociachamy w krążki i wrzucamy z powrotem do gara. Tak samo wyjmujemy kurczaka i skubiemy drobno mięsko. I poskubane mięsko też wraca do gara

Marder&Marder Manufacture
Krupnik z kaszy jaglanej 114

roku znalazłam przepis na krupnik z kaszy jaglanej. Postanowiłam przepis wcielić w życie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie – kilka Natka pietruszki Wykonanie(...)garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą dodajemy do wywaru. Boczek kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec

Smaki Ewy
Ogórkowa małosolna 148

podawana w różnych konfiguracjach z ziemniakami, ryżem, z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej śmietany 30 % 3 szt. ziela angielskiego, 2 szt. liście(...)marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy rosół i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy zupę ogórkową chili i miksujemy zupę blenderem na krem. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę ogórkową małosolną rozlewamy do talerzy, dekorujemy cienkimi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA Z RZEŻUCHY 122

Bardzo polecam tę zupę.Ciekawy smak,delikatna ,pełna smaków i zapachów.Zrobiona z tego co było pod ręką.   800ml. bulionu z kurczaka 15dag . śmietany kremówki 36% 10 dag.masła sok z 1/2 cytryny 1 żółtko 4 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy i do posypania sól pieprz biały spory kawałek korzenia imbiru 4 płaskie łyżki mąki 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego(...)kaszka kuskus  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gotujemy 300ml. bulionu z kurczaka,dodajemy starty korzeń imbiru gotujemy,dodajemy posiekaną rzeżuchę i gotujemy jeszcze ok.10-15 min.Zupę miksujemy.Dodajemy sól,biały pieprz i resztę bulionu.Masło rozpuszczamy na patelni ,dodajemy mąkę,przesmażamy,rozprowadzamy bulionem z rzeżuchą.Dodajemy sok z cytryny,śmietanę i żółtko,przyprawiamy i dosypujemy imbiru mielonego dla pełniejszego smaku.Przygotowujemy kuskus,zalewając go gorąca wodą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki