zupa z kurczakiem - 3392 przepisów (strona:92/227)

Kalarepy nadziewane białą kaszą gryczaną i kozim serem 231

palona. Dlatego polecam ją szczególnie tym co kaszy gryczanej nie cierpią :) Moim chłopakom takie kalarepy bardzo smakowały. SKŁADNIKI: 3 kalarepy 100g białej kaszy gryczanej 1 cebula 1 filet z kurczaka 100g twardego koziego sera 1 pomidor sól pieprz czarny świeżo mielony suszona bazylia Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25min. Po wyjęciu(...)Uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Będą potrzebne tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę :) Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min). Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso i lekko podsmażyć. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki

https:KKuchniaMniam
zupa kremowa z białych szparagów na rosole... 182

Składniki: szparagi białe 3 pęczki, cukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu(...)ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy na talerzu szparagi i końcówki wyjąć cedzakiem na durszlak w misce i przecierać je łyżką te przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy

W Mojej Kuchni Lubię
Mało wymagający rosół. 161

Składniki: 1,5/2 litry wody 2 udka z kurczaka (pałki) 1 marchewka natka pietruszki, pieprz 1 łyżka przyprawy do  potraw Kucharek Udka opłukujemy pod wodą

Moje-pitraszenie
Roladka z kurczaka z botwinką 218

Odłożyłam największe liście z pęczka botwinki jak gotowałam zupę (Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku ) by je wykorzystać w innej potrawie. W zasadzie to planowałam coś innego

Buniabaje w kuchni
Zupa z botwinki czyli wiosna na talerzu 275

marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę kroimy na 2-3 cm kawałki. Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler

Mama z miasta
Jesienna zupa krem z warzyw 182

Polsce, więc powracam do swoich dawnych nawyków żywieniowych i tzw. czystej michy. Na pierwszy ogień poszła warzywna zupa krem. :) Składniki: 1 marchew kawałek pietruszki kawałek selera 1 średni ziemniak 1 mała cebula 1 średni pomidor  2 skrzydełka z kurczaka przyprawy: pieprz cytrynowy, jarzynka, liść laurowy, 2 ziela angielskie, susz warzywny woda Sposób przygotowania: Na wrzącą wodę wrzucamy skrzydełka

Truskawkowa Fiesta
Zupa pomidorowa z korzeniem imbiru i pietruszką 146

Eksperymentowanie w kuchni wychodzi mi identycznie jak eksperymentowanie w życiu :) Stąd też pomysł na zupę pomidorową z korzeniem imbiru. Obłędnie smaczna, odżywcza i prosta w wykonaniu. Co nam trzeba: - korpus lub udko z kurczaka - Vegeta - koncentrat pomidorowy/ polecam Pudliszki - natka pietruszki - włoszczyzna - korzeń imbiru lub sos sojowy imbirowy - śmietana 12 volt/ opcjonalnie - ryż Gotujemy korpus w wodzie. Do powstałej

upichcona
Krupnik warzywny z ryżem 201

kaszą jęczmienną, ale modyfikacje są tutaj bardzo wskazane. Warto zmienia coś, dodawać nowego, innego żeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym.  Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych. Składniki: - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/4 korzenia selera - 2 litry wody - 60 g ryżu białego może być basmati(...)Warzywa wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem i zielem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.  Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodajemy ryż, gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Posypujemy świeżą natką pietruszki, zagotowujemy i wyłączamy zupę

Życie zaczyna się w kuchni
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 156

spotkaniu nie mogło zabraknąć Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle, który tradycyjnie pokazywał nam swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka (chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem), jak wykonać Bouquet garni, czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekka zupa krem z młodej kapusty 184

trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej vegetty sól, pieprz(...)kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy. Koperek siekamy i wsypujemy do zupy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z bobem 313

się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak i wygląd. Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 0,3 kg bobu, pierś z kurczaka, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa krem z kalafiora 165

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr

ClauditteMissCooking
Odchudzona fasolka po bretońsku 378

drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aby całkowicie zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Nuggetsy (bezglutenowe) 156

Przedstawiam przepis na nuggetsy - fajny obiadek, i w dodatku bezglutenowy. Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Jeżeli zostanie użyta certyfikowana bułka tarta bezglutenowa, wtedy przepis będzie odpowiedni

Kawa z mlekiem
Biały krem z kurczaka zasypany manną 166

W każdym chyba domu przychodzi taki moment , że potrzebujemy potraw delikatnych. A to ktoś jest chory. A to gotujemy dla dziecka , osoby starszej - różnie bywa. Nie

Buniabaje w kuchni
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja 209

Gotuję z kapusty  kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe. Dziś wykorzystałam stary pomysł

Buniabaje w kuchni