SKŁADNIKI: 3 l wody 1 podwójny filet z kurczaka 1 marchewka i pietruszka liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 bulionetka z kolorowym pieprzem 1 kostka rosołowa 2 łyżki vegety natka pietruszki 1/2 szklanki ryżu białego 1 łodyga selera naciowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam wodę. Następnie wrzuca mięso , liść laurowy, ziel angielskie, kostkę drobiow oraz bulionetkę(...)kolorowym pieprzem. Gotuję aż mięso będzie miękkawe. Marchewkę oraz pietruszkę obieram, myję i kroję w plastry. Łodygę selera naciowego kroję w pół i dodaję do zupy. Gotuję i wsypuję ryż. Gotuję aż wszystko będzie miękkie
Gotowanie PatkiCzaniecki 1 l wody lub bulionu drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól,biały pieprz 2 łyżki jogurtu Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone w półplastry cebule. Smażyć wszystko jeszcze chwilę a następnie zalać wodą (lub bulionem). Dodać cieciorkę z puszki i zagotować. Paprykę pokroić w drobną kostkę(...)Ponownie zagotować. Gdy się zagotuje dodać makaron i gotować jeszcze ok 8-10 minut aż makaron się ugotuje, doprawić jeszcze do smaku jak potrzeba. Gdy makaron będzie już ugotowany zupę zestawić z ognia i dodać jogurt. Wymieszać i od razu nakładać na talerze i podawać
Monia miesza i gotujewychodzi jej dużo i jemy ją dwa dni. Jednak i tak muszę mieć drugie danie, bo mój mąż nie jest głodny jak widzi zupę. Wystarczy usmażyć placki i mamy obiad gotowy. Składniki 1 porcja rosołowa z kurczaka 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 puszka pomidorów(...)soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować. Można podać z kleksem śmietany. zupa z czerwonej soczewicy
O kuchni z uczuciemzaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy(...)godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się
Buniabaje w kuchnijadłam w tym roku kalafiora. Musiałam to nadrobić i ugotowałam nieziemsko pyszną zupę krem z kalafiora i kalarepki. Aby zupa była bardziej pożywna i trochę fit usmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już przyprawione mięso. Mięso smakowało wyśmienicie, było miękkie
Zakątek rozkoszy kulinarnychwyjścia - jechać do babci na wieś na prawdziwy rosół, nie gotować w ogóle tej zupy albo kupić to, co mamy pod ręką w jakimkolwiek sklepie. I to nie musi być od razu cała kura. Ja unikam ogołoconych korpusów/porcji rosołowych. Zamiast tego wolę lekki miks kurczaka i indyka. Z tego pierwszego wybieram np. ćwiartki, a z tego większego ptaka skrzydełka(...)koniecznie szyję. Zamiast tradycyjnego rosołu z makaronem warto spróbować wersji z naleśnikami. Dzięki takiemu połączeniu tradycjna zupa jest nieco odmieniona. Proporcje produktów do naleśników zawsze biorę na oko - w zależności od tego jakiej grubości chcę naleśniki - więcej mąki to naleśnik grubszy. Po usmażeniu pierwszego naleśnika trzeba wyciągnąć wnioski - czy jest odpowiednio słony, nie przesadziliśmy z pieprzem, za gruby/za cieńki placek? Jeśli
Right Behind The Kitchenprzetwory czy najbardziej popularną zupę. I dziś właśnie chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni. SKŁADNIKI ZUPA -około 1-1,5 litra wywaru mięsnego (może być z udek z kurczaka) -1200 g dyni (może być hokkaido-mała czerwona) -4 małe marchewki -5 średnich ziemniaków -2 ząbki czosnku -1 duża cebula -trochę oleju(...)oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i dusimy. Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem. Jak zupa jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka lub przegotowanej wody. Dodajemy przyprawy -mieszamy i gotowe :-) Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna. GRZANKI Czerstwe kromki chleba kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy do ugotowanego wywaru. Podgotowujemy 15 minut. Wlewamy porcję zupy do miseczki, na górę kładziemy porcję chleba i posypujemy startym serem
upichconaSkładniki: - 1 udko z kurczaka - 3-4 pętka białej kiełbasy - 3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ok 30g) - 2 łyżki siekanego pora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu(...)Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy do zupy. Smietanę hartujemy i zabielamy nią barszcz. Dodajemy chrzan i czosnek. Zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki i gotujemy. Doprawiamy do smaku
Kulinarne blogowanieSkładniki: - udo z kurczaka - 2,5l wody - 1 marchewka - łyżka posiekanego pora - kawałek selera (ok 30g) - ok. 6-7 pieczarek - pół niedużej cebuli - 1-2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki pszennej - łyżka masła - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki Przygotowanie: Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną(...)kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw
Kulinarne blogowanieZUPA BOTWINKOWA Składniki: - 2 pęczki botwiny - 3 buraki - 3 marchewki - 2 pietruszki - 3 duże ziemniaki - 1 udko z kurczaka - pęczek koperku - 1 łyżeczka lubczyku - 5 ziaren zioła angielskiego - 4 ziarna owoców jałowca - 6 ziaren pieprzu czarnego - 2 kostki rosołowe - 3 liście laurowe - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - przyprawa "Kucharek" do smaku - jajka - śmietana Sposób przygotowania: Do dużego garnka(...)wkładamy kurczaka, umyte liście botwiny, obrane buraki, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Dodajemy kostki rosołowe, lubczyk, zioło angielskie, owoce jałowca, pieprz czarny oraz liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wyławiamy z naszej zupy liście botwiny, buraki, marchew oraz pietruszkę po czym dokładnie blendujemy. Ziemniaki wyciągamy z zupy i kroimy w kostkę. Nasze warzywa umieszczamy ponownie w zupie, dodajemy
Mentor Smakułyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smakuDODATKI:ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowymskórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowegodo środka kurczaka włożyć młode gałązki naci
W Mojej Kuchni Lubięsię białko. Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min. Po tym czasie, dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 min. Zupę nalewamy na talerz i posypujemy świeżymi listkami kolendry
Kuchnia MagdaLenylodówce, jakie zapasy mieć w spiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno(...)wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka
WojnaNaSmaki.plserem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami
Kuchnia Bazylii