zupa z kurczakiem - 3392 przepisów (strona:77/227)

Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem 166

Post Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Pomidorówka na bogato 182

Składniki: 2 ćwiartki kurczaka, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, skórka starta z jednej cytryny, łyżka masła, 1,5 czerwonej papryki, 750 ml rozdrobnionych pomidorów z puszki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka cukru, sól i pieprz. Sposób przygotowania: Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować(...)Gotować ok. 30 min. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Mięso i marchew dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa te i skórkę cytryny podsmażamy na łyżce masła ok 5 minut. Do zupy dokładamy podsmażone warzywa

Pobite gary Barbary
Zupa krem z pora – sprawdzony przepis 166

myjemy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z porem szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Aby zupa była naprawdę smaczna i aromatyczna przygotowujemy prawdziwy bulion drobiowy z kurczaka(udka, skrzydełka, porcje rosołowe) oraz warzyw i ziół. Do garnka z bulionem drobiowo – warzywnym przekładamy zeszkloną cebulę wraz z porem, dodajemy obrane(...)wywaru dodajemy serek topiony, całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlewamy słodką śmietankę, a na koniec dodajemy do zupy szynkę pokrojoną w słupki wielkości zapałek, która doda wyrazistości potrawie. Dodatkowo można zupa krem z pora może być podana z grzankami. Smacznego zupa krem z pora Zapraszam również do skorzystania

Księga-Smaku
Kurczak w białym sosie z żurawiną 185

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ale może przejdźmy do kurczaka. To danie jest idealnym rozwiązaniem na rodzinne niedzielne obiady. Za jednym bowiem zamachem zyskujemy zupę (rosół) i mięso do głównego dania. W naszym domu - ale w wersji z rodzynkami - pojawiało się bardzo często. Zwłaszcza właśnie, podczas rzadkich spotkań

Życie zamknięte w smaku
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 150

zwłaszcza pod koniec prażenia, gdyż może szybko się przypalić.    Po prażeniu wyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :)   Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi(...)niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie bulion przecedzamy do większego

Cooking Monster
Krupnik z brukselką 87

dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
BARSZCZ UKRAIŃSKI 119

pożywna. Moja wersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na mięsie kury.                                                                   SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora(...)PRZYGOTOWANIE :   Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut.  Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z  poszatkowaną kapustą.  Zupę doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Dietetyczna zupa ze szpinakiem i quinoą 169

odpowiadałam NIE), więc akurat mam mieszane uczucie co do tego komplementu, ale mi też smakowało, zatem polecam zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom tradycyjnej polskiej zupy z kaszą :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół pora dwie garście świeżych listków szpinaku baby 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka oliwy z oliwek(...)garnka z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy pianę, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do zupy, następnie to samo robimy z selerem naciowym. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym dodajemy do zupy. Gotujemy około pół godziny, aż wszystkie składniki zmiękną

Quinoa Raz!
Jesienna potrawka z kurczaka 181

Idą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej

Pasja Smaku
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 140

sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem   albo upiec. Można dodać do zupy lub   spożywać na surowo,   w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno dla dzieci jak i osób starszych. Fenkuł czyli koper(...)łyżeczki   miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki       a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można wykroić z bulwy twardy środek (i zjeść

Moja Mama Gotuje
Kapuśniak pogardy 194

tych co chcą zjeść tanią zupę na obiad, bez dużego nakładu pracy. Składniki: -Jedna ćwiartka z kurczaka -300 g kapusty kiszonej -300 g ziemniaków -dwie kostki rosołowe -łyżeczka smalcu -łyżeczka mąki -ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około(...)mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1 cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy kostki rosołowe, ziemniaki i jeśli trzeba przyprawiamy. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zasmażki ze smalcu i mąki: Smalec rozgrzewamy

Tanie przepisy studenckie
Szczupła grochówka z korzennymi warzywami i kurczakiem 212

krążki 3-4 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku w kostce 2 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanej) 200 g wędzonej piersi kurczaka lub mięso z udek jeśli sami robiliście bulion Wykonanie: Ugotować bulion lub ze słoika wlać do rondla Opłukać groch na sicie i dodać do bulionu. Doprowadzić wolno do zagotowania. Zamieszać(...)pasternak aż nabierze złotego koloru ale pozostanie pół-chrupki (ok.5 min.) Wmieszać podsmażony pasternak i posiekaną natkę do wyłączonej z ognia zupy. Na każdej porcji na talerzu ułożyć kopczyk z pokrojonego w paseczki lub kostkę wędzonej piersi z kurczaka lub poszarpanego mięsa z ugotowanych udek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kurczakowe oszczędności 659

mięso z piersi jest suche  a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe

Buniabaje w kuchni
Tradycyjna zupa ogórkowa. 92

pożywny obiadek i napawać się ciepłem. Jednym słowem jesień w pełni, czyli sezon na rozgrzewające, zawiesiste zupy czas zacząć. Składniki na tradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały

Rozpustne gotowanie