Składniki: 1 porcja rosołowa z kurczaka; 2,5 l zimnej wody; Biała część pora; 1/4 średniego selera; 1 średnia pietruszka; 3 średnie marchewki; Pęczek natki pietruszki; 200 g koncentratu pomidorowego; 200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki masła; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Makaron (u mnie nitki cięte, Lubella); Drobno posiekana natka pietruszki(...)umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchewki pokroić w słupki. Por i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać
Gospodyni MiejskaSkoro jedną połówkę dyni zjedliście w zupie, czas zjeść drugą. Pieczona jest nie mniej pyszna! A jeśli posypiecie ją suszoną lawendą i tymiankiem, Wasz dom będzie pachniał niczym prowansalski. Składniki: 1/2 dyni suszona lawenda suszony tymianek 3 czerwone cebule gruba sól morska pieprz w ziarnach pierś z kurczaka suszona kolendra kilka łyżek oliwy Wykonanie: Pierś kurczaka myjecie pod bieżącą wodą
GRUBY WAŁEKMenu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest(...)upiekliśmy: skrzydełka i warzywa na niedzielę, kalafiora i papryki do sosu romesco na poniedziałek, i zupy minestrone na czwartek, filet z kaczki na wtorek i shepard’s pie na środę. Polecamy jak zawsze ten sposób gotowania: ekonomiczny, ergonomiczny i wydajny. Część potraw zamroziliśmy: zupę minestrone i cześć zapiekanki pasterskiej. Tylko jedno danie w całości zrobiliśmy w tygodniu – piątkowe
Niedzielny kucharzśmietanki 2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, maggi Podudzia lub skrzydełka z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody i gotować 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę(...)gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru wlać passatę, pomidory i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach zabielić zupę słodką śmietanką. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną, maggi
Czerwień i błękitpiersi kurczaka w sosie z warzywami . Wiem, że lubicie przepisy z kurczakiem, gdyż najwięcej odsłon na blogu oprócz zrazów wołowych zawijanych, golonki z wody mają przepisy z kurczakiem, na pierwszym miejscu króluje Pierś kurczaka zapiekana z warzywami. Dzisiaj przyszła pora na kolejny hit obiadowy: tani i błyskawiczny gulasz z kurczaka z groszkiem i marchewką. Soczyste i delikatne kawałki kurczaka(...)kremówki 30% 50 ml wrzącej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej rzepakowy ryż do podania Przygotowanie gulaszu z kurczaka w sosie z warzywami. Z mięsa kurczaka ściągamy skórę, luzujemy z kości i kroimy w kostkę. (Na kościach i skórze można ugotować zupę np. krupnik, albo zupę ziemniaczaną). Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Smarujemy mięso odrobiną oleju. Mrożone warzywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarto wybrać młode pieczarki, w których nie widać blaszek. Dzięki temu zupa nie nabierze szarej barwy, nie będzie też trzeba jej zabielać. Zupę pieczarkową możemy podać dziecku, które ukończyło 12. miesiąc życia. 500 g pieczarek 3 podudzia kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól pieprz do smaku 1/3 pęczka natki(...)Warzywa, pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy wrzucamy do gotującego się mięsa i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy razem przez 20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy podsmażone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy zupę i dodajemy do niej posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotowe! Zupa pieczarkowa
Dieta bez mlekauwielbiamy zupy, a to jedna z moich ulubionych. Zawsze dodaję dużo warzyw i śmiało mogę stwierdzić, że można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺ 1 h ok. 3 l Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 5 marchewek 5 średnich ziemniaków 1 por 0,5 selera 1 średni kalafior 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt naturalny) Sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i kalafior z liści. Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki. Po około 15 minutach dorzucamy do gotujących się warzyw i podgotowujemy około 15 minut. Zupę studzimy i zabielamy śmietaną lub jogurtem (aby uniknąć zważenia
Ania i Marcin gotująpalona. Dlatego polecam ją szczególnie tym co kaszy gryczanej nie cierpią :) Moim chłopakom takie kalarepy bardzo smakowały. SKŁADNIKI: 3 kalarepy 100g białej kaszy gryczanej 1 cebula 1 filet z kurczaka 100g twardego koziego sera 1 pomidor sól pieprz czarny świeżo mielony suszona bazylia Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25min. Po wyjęciu(...)Uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Będą potrzebne tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę :) Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min). Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso i lekko podsmażyć. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki
https:KKuchniaMniamSkładniki: szparagi białe 3 pęczki, cukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu(...)ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy na talerzu szparagi i końcówki wyjąć cedzakiem na durszlak w misce i przecierać je łyżką te przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy
W Mojej Kuchni LubięGorąco ją polecam. 1.5 litra bulionu z kury ( najlepiej takiej ze wsi ,a jak nie ma wystarczy kurczak z Marketu) 1 duży pęczek koperku 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany sól i pieprz ****************************** Zagotować bulion , zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zahartowaną zupą,wymieszač, przyprawić.Zagotować.Koperek opłukać ,drobno posiekać i dosypać do zupy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSłodko-kwaśno-ostry strogonow z kurczaka, fasoli i ananasa, musicie spróbować! ;) Tradycyjny strogonow powinno przyrządzić się z wołowiny. Jednak ten przepis jest szybszy, mięso zastąpiłam
Zasmakuj KuchniNo to dziś rosół z dodatkiem warzyw i kurczaka oraz swojski makaron . Lubie czasami zjeść a wy?? Składniki na rosół: udka z kurczaka 3 szt marchew
Różowa kuchniaSkładniki: 1,5/2 litry wody 2 udka z kurczaka (pałki) 1 marchewka natka pietruszki, pieprz 1 łyżka przyprawy do potraw Kucharek Udka opłukujemy pod wodą
Moje-pitraszenieOdłożyłam największe liście z pęczka botwinki jak gotowałam zupę (Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku ) by je wykorzystać w innej potrawie. W zasadzie to planowałam coś innego
Buniabaje w kuchnimarchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę kroimy na 2-3 cm kawałki. Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler
Mama z miasta