Dzisiaj na blogu propozycja orientalna. Cudowna zupa dla zimowych zmarzluchów - wspaniale rozgrzewa! Przepis, który Wam podaję to moja własna wersja. Powstała na bazie wieeeeelu zjedzonych przeze mnie orientalnych rosołów, za każdym razem inaczej przyrządzonych (wiadomo!). Gotuję go zawsze na bazie piersi z kurczaka, natomiast Wy możecie dodać do niego, oprócz kurczaka, również krewetki - będzie smakował jeszcze lepiej
Garniec Magalieostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę
Ostra na Słodkołyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać umyte udka kurczaka przeciąć na dwie porcje, osuszone z wody włożyć do marynaty, dobrze natrzeć, schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni Lubiękilka ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa. Kurczaka wyjmujemy, wywar przecedzamy, przelewamy do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie. Do smaku
R'n'G Kitchenwrzucamy do garnka. Smażymy wszystko razem do momentu aż kurczak nie będzie surowy. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy pieczarki się lekko podsmażą wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusimy około 5 min. Następnie zalewamy wszystko wrzątkiem w ilości 1-1,5 litra (zupa nie może być zbyt rzadka). Gotujemy około 5-7 min. Dodajemy odsączony
Kuchnia MagdaLenyzimowe obiady. Jednak tym razem przygotowałam ją mimo słońca i wczesnowiosennych temperatur za oknem, bo taką miałam na nią ochotę :) Zupa jest naprawdę bardzo dobra, kremowa, sycąca, ale również świeża w smaku. Składniki: 1,2 l bulionu z kurczaka i warzyw 1 duży por 6 ziemniaków 1 cebula 200 ml śmietany 36% łyżka(...)dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz por pocięty w talarki i zalewamy całość bulionem. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kolejno zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Podajemy zupę z grzankami oraz posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Symfonia smakowaKolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy(...)ziele angielskie mąka smalec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować wywar ze skrzydełek kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić w kostkę i również dorzucić do zupy. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka. Skrzydełka wyjąć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUwielbiam zupy z fasolką szparagowa, a z zieloną fasolką najbardziej. Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż. Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany(...)gotujemy 10 minut. Po tym czasie wkładamy pokrojone warzywa, wsypujemy ryż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy ok 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec zupę zabielamy, zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwygrzebałam trzy. Łagodną z pomidorami, pikantną z orzechami i pikantną zieloną. Adijka jest genialnym dodatkiem do marynat. Wymieszana z jogurtem podkręca każdego kurczaka. Jest fajną bazą do dressingów. Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania
ladykitchenMój mąż nie lubi tradycyjnych flaczków, dlatego postanowiłam przygotować flaczki drobiowe z udek, które są równie smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego
e-PrzepisyKulinarneŁOSOSIEM I MANGO! KOKOSOWA ZUPA Z PULPECIKAMI RYBNYMI, MAKARONEM CHOW MEIN I LIMONKĄ! SEROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PATELNI! PRZEPIS NA FIT KOTLECIKI Z JAJEK I BROKUŁA TACOS Z TORTILLI! TAJSKA ZUPA Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM! WZMACNIAJĄCA ZUPA KREM, Z CHIPSEM Z PIETRUSZKI, PISTACJAMI I PRAŻONĄ CZARNUSZKĄ! DUTCH BABY NA WYTRAWNIE! KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM
SMYKWKUCHNIprzynajmniej raz w tygodniu. Czekam oczywiście na truskawki, aż ceny spadną i wybieram się z koszykami po te moje ukochane owoce. Zupa z botwinki z ziemniakami Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 3 skrzydełka z kurczaka kilka ząbków czosnku 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych 2 listki laurowe sól i pieprz
Moja smaczna kuchniapistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem, miętą i szafranem
Kulinarne przygody Gatitymoim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder
Czerwień i błękitcytryny, cukier, sól, pieprz i olej. Mieszamy i… gotowe :) Polecam również inne dania z dynią w roli głównej: Pyszna irlandzka zupa-krem z dyni z ziemniakami i cebulką, doprawiona odrobiną curry Delikatny gulasz z kurczaka z dynią i papryką
Trzeci talerz