zupa z kurczakiem - 3392 przepisów (strona:100/227)

Zielone risotto z kurczakiem, groszkiem i cukinią 370

przyrządzania ryżu. Wtedy zawsze wyjdzie pyszne i nigdy nie będzie nudne. ZIELONE RISOTTO Z KURCZAKIEM, GROSZKIEM I CUKINIĄ (4 porcje) Składniki: - 300 gram ryżu arborio - 500 gram piersi z kurczaka - 1 cukinia - 1 cebula - 250 gram zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie(...)wino, dodać trochę bulionu. Ja zawsze dodaję 1 chochlę. Jeżeli dodacie zbyt dużo bulionu na raz, z risotto zrobi się zupa. Musicie więc być cierpliwi i stopniowo dodawać bulion.  W między czasie można zacząć przygotowywać resztę składników. Kurczaka oraz cukinię pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ząbkiem czosnku oraz sosem sojowym. Usmażyć na oliwie

Zgrabne Gotowanie
Tajska zupa kokosowa Tom Kha Gai z boczniakami 146

pikantną papryką chili jest wprost niesamowite. W tajskich restauracjach trudno o wersję wegańską, zwykle podaję się ją z kurczakiem lub krewetkami. Te wersje oczywiście też są pyszne, jednak ja postanowiłem postawić na mięsiste boczniaki podsmażone na oleju kokosowym. Dzięki temu zupa jest bardzo sycąca i może robić za pełnowartościowy posiłek. Mimo że tom kha gai to propozycja dość zimowo-jesienna

Food Square
Domowy rosół z domowym makaronem 335

zawsze tak jest, ale zawsze każdy rosół jest prawdziwy, bez żadnych sztucznych dodatków. Jakieś 2 - 3 lata temu zrezygnowałam z kostek rosołowych i innych przypraw do zup. Zawierają one głównie glutaminian sodu, który nie jest zbyt zdrowy. Gromadzi wodę w organizmie i obciąża wątrobę. A to zbyt duża cena za podkreślanie smaku(...)zastąpić innymi, naturalnymi mieszankami lub ziołami. Poniższy przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Składniki na rosół:około 30 dkg. wołowiny na rosół,2 całe nogi z kurczaka (najlepiej z kury, ale jak nie mamy możliwości jej zdobyć, to kurczak musi wystarczyć),7 średnich marchewek, 5 średnich pietruszek,pół małego selera,1 niewielki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Flaczki z opieniek-grzybowa inaczej 145

Przepis znaleziony przez moją mamę-na naprawdę pyszną i aromatyczną zupę-szczególnie teraz kiedy opieńków mamy wysyp-polecam  Składniki: 10-20 kapeluszy opieniek 2 czerwone cebule udko z kurczaka kostka rosołowa grzybowa 2 marchewki 5 ziemniaków majeranek 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej,sól,pieprz Przygotowanie: Opieńki oczyścić i obgotować 30 min,odcedzić i pokroić w paski. Udko ugotować(...)wywaru dodać kostkę grzybową ,startą na tarce marchewkę i ziemniaki.Ugotować do miękkości. Cebulę pokroić,zeszklić na oleju,dodać pokrojone opieńki i podsmażać 5 min,następnie dodać do zupy,dodać również koncentrat pomidorowy i pokrojone mięsko z udka doprawić majerankiem,solą i pieprzem do smaku

Swojskie jedzonko
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 144

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową

ClauditteMissCooking
Domowy rosół 146

Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 suszony grzybek 1 pęczek(...)lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, łyżką cedzakową zdejmujemy powstałą pianę, tzw. szumowiny. Zmniejszamy ognień. Gotujemy na małym ogniu (zupa powinna delikatnie "pyrkać") 2-3 godziny, od czasu do czasu uzupełniając wodę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę dokładnie przecedzamy. Podajemy z ulubionym makaronem, kołdunami lub pokrojonym naleśnikiem, oraz

My Culinary Art
Roladki z kurczaka ze szparagami 299

Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty. Jako że do tej pory ze szparagów robiłam najczęściej zupę – krem, w tym sezonie postanowiłam przygotować coś bardziej oryginalnego i bardziej męskiego czyli szparagi w połączeniu z mięsem, a dokładniej z piersią z kurczaka. Wyszło mi pyszne dietetyczne danie, którego nie powstydziłabym się podczas uroczystego przyjęcia rodzinnego takiego jak chrzciny, komunia święta

Mama z miasta
Zupa-krem z białych szparagów 100

faktycznym działaniem A cóż z tych szparagów można robić? Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 cebula kawałek włoskiej kapusty 3-4 średnie ziemniaki(...)częścią. Następnie obieramy ze skórki i wrzucamy je do bulionu z warzywami. Gotujemy dopóki nie zmiękną. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, całość blendujemy na gładziutki krem. Następnie, jeśli zupa wyda nam się zbyt rzadka, delikatnie i powoli redukujemy dosyć często mieszając, ponieważ ten krem lubi przywierać do garnka. Po odrobinie doprawiamy naszą zupę pastą miso. Smak, o jaki

Kate's Kitchen
Makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami. 228

smak nadając mu świeżości. Pycha!!! Składniki na makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami kawałek pieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz ze skórką) 1 średnia cebula 400 ml wody 1 kostka mięsna 2 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 250 g ugotowanego brokuła 350 g makaronu olej sól pieprz 1 listek laurowy

Rozpustne gotowanie
Zupa Krem Pomidorowa z Bazyliowymi Kopytkami 144

ziela angielskiego  1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka z woda wrzucamy piersi z kurczaka. Zaraz po nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę(...)momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie całość miksujemy blenderem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

ClauditteMissCooking
Kremowa zupa serowo-pieczarkowa 190

Taka zupa pieczarkowa jest bardzo smaczna ,dodatek serka topionego sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 kilograma pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 cebula 200 gram serka  topionego kremowego 2-3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu  sól,pieprz vegeta(...)kurczaka, dodajemy listki laurowe,  ziarna ziela angielskiego i pieprzu,zalewamy 3 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy razem z pieczarkami na maśle. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy przesmażone pieczarki z cebulą i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości warzyw. Zagęszczamy mąką rozrobiona z wodą, odlewamy trochę zupy

Bajeczna Kuchnia
Kapuśniak z włoskiej kapusty. 156

wiadomo co z nim zrobić, ja robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy

Rozpustne gotowanie
Bulion warzywny. 168

szczęście w naszej przepastnej zamrażarce mamy jeszcze nać lubczyku i selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę.       Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka.  Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler(...)marchewki, pietruszkę i seler. Por, lubczyk i nać selera związujemy bawełnianą nicią i wrzucamy do wywaru. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowaną zupę zagotowujemy i zmniejszając ogień do minimum, gotujemy do miękkości warzyw (im dłużej, tym smak bulionu intensywniejszy, ale godzina to maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Sezonowe przepisy na jesienne dania: odkryj smak polskiej kuchni 23

nowe smaki polskiej kuchni. Przepisy na zupy – idealne na chłodne dni Przepisy na zupy to doskonały sposób na rozgrzewające i smaczne dania, które sprawdzą się w chłodne jesienne dni. Warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce, aby przygotować różnorodne zupy, które będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Poniżej przedstawiamy dwa przykłady zup, które możemy przygotować w domu. Jak przygotować(...)około 15 minut. Zmiksuj zupę na gładki krem, a następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Podawaj gorącą zupę pieczarkową z grzankami lub posypaną posiekaną natką pietruszki. Wykorzystując te przepisy na zupy , możemy cieszyć się smakowitymi i rozgrzewającymi daniem idealnym na chłodne jesienne dni. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i odkrywać nowe smaki sezonowych zup. Przepisy na dania główne

Ugotowane pozamiatane