zupa z kurczakiem - 3392 przepisów (strona:106/227)

ZUPA BOTWINKA Z JAJKIEM 200

ulubiona wiosenna zupa, mogłabym ją jeść codziennie, a najlepsza jest następnego dnia. Botwinka to zupa z liści buraków, rewelacyjna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować :) Składniki: * około 1,5 litra wywaru rosołowego:    * 1 udo kurczaka    * 2-3 świeże marchewki    * korzeń pietruszki    * mały korzeń selera(...)łyżki octu * 2-3 ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Z podanych składników ugotować wywar (marchewki pokrojone w kostkę). Po ugotowaniu wywar odcedzić przez sitko i do zupy wrzucić tylko marchewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wrzucić do zupy. Liście botwiny posiekać razem z łodygami, buraczki obrać pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki

Zrób to smacznie
Harira - pożywna zupa marokańska 159

pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy(...)łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki soku z cytryny   1/2 szklanki długoziarnistego ryżu sól i ewentualnie cukier do smaku   Uwaga - zupę można dodatkowo zagęścić mąką lub roztrzepanymi jajkami. Zamiast suchej ciecierzycy i soczewicy można w ostateczności użyć soczewicy i ciecierzycy w puszkach, ale dodajemy jej wówczas o połowę więcej i dopiero

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 158

suszonych, ale także mrożonych (na Święta) lub świeżych, jeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych

Pociąg Do Kuchni
Siewcy Smaku na warszawskich Koszykach 172

dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można się nimi najeść do syta. Próbowałam u Siewców koszyki z indykiem, kurczakiem, z kalafiorem ( z poprzedniego menu) i z ostatnią nowością czyli z pieczonym batatem. Szczerze powiedziawszy to bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić idealny rosół 201

wskazówek. Tak rosół gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania zupa. Używamy najlepszych składników. Pamiętajmy jednak, że dobry rosół jest jak lekarstwo, wzmacnia organizm

Posadzone i zjedzone
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 198

bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół

ClauditteMissCooking
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 160

wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 175

wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera

Kulinarne przygody Gatity
Zupa Tajska z krewetką tygrysią ,mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem Tajskiej bazylii i truskawki 226

dań dumam co poszło nie tak . ViolaPassion Prawda że wygląda dobrze??? Naprawdę smakuje jeszcze lepiej ;-) Ta zupa jest również ekspresowa w ciągu 20 minut możemy przenieść sie na daleki wschód bez wychodzenia z domu . Składniki:2-3 talerze  1 filet z piersi kurczaka pokrojona w grubsza kostkę 2 garście krewetek tygrysich (dużych) -mogą być mrożone 1 marchew obrana(...)proszku poniewaz nie miałam w domu świeżego ) 100 ml mleka kokosowego z dodatkiem curry -kupicie w dobrych marketach taki gotowy produkt. Sposób: Skrapiamy kurczaka i krewetki sokiem z limonki W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek ,papryczkę ,groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby

Viola cooks with passion
Zupa Tajska z krewetką tygrysią ,mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem Tajskiej bazylii i truskawki 176

dań dumam co poszło nie tak . ViolaPassion Prawda że wygląda dobrze??? Naprawdę smakuje jeszcze lepiej ;-) Ta zupa jest również ekspresowa w ciągu 20 minut możemy przenieść sie na daleki wschód bez wychodzenia z domu . Składniki:2-3 talerze  1 filet z piersi kurczaka pokrojona w grubsza kostkę 2 garście krewetek tygrysich (dużych) -mogą być mrożone 1 marchew obrana(...)dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek ,papryczkę ,groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby mun i krewetki. Makaron gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy  pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając gorącą zupą. Posypujemy truskawkami

Viola cooks with passion
Zupa pomidorowa z kaszą pęczak i soczewicą 184

która w zupie pięknie się ugotowała oraz soczewicę czerwoną, która właściwie zagęściła pyszną zupę pomidorową. Zupa ta jest przyprawiona dodatkowo papryką słodką w płatkach, która daje niesamowitego aromatu, podana jest z suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki. Składniki: 2,5 l wody; 1 ćwiartka kurczaka 1 włoszczyzna 3 łodygi selera naciowego sól, pieprz, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, łyżka(...)posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ćwiartkę kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, w tym czasie obrać i pokroić warzywa, cebulę opalić. Gdy woda zacznie wrzeć dodać warzywa i przyprawy, gotować wywar 2 godziny. Jest to proces czasochłonny, ale jak dla mnie taki bulion jest niezwykle esencjonalny i jest najlepszą bazą pod zupy. Po tym czasie dodać soczewicę

dom-agi.pl
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 215

wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki

Grunt to przepis!
Zupa z kapusty z pomidorami i kaszą jaglaną 131

teraz. Zostało nam trochę kapusty po jakiejś sałatce i Madzia chciała ją jakoś spożytkować. I powstała ta właśnie zupa. Delikatna w smaku, ale wyrazista. Idealna na obiad. Taka uniwersalna, powinna smakować każdemu. Baza: 0,5 kg udek z kurczaka 2 marchewki (ok. 200 g) 1 korzeń pietruszki (ok 100 g) 1 cebula (ok. 100 g) sól, pieprz Dodatki(...)patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, drobno posiekaną kapustę i smażymy aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość. Podlewamy winem i gotujemy aż wino odparuje. Całość wrzucamy do odcedzonej zupy. Dodajemy pomidory, obskubane mięso, pokrojona marchewkę, kaszę jaglaną i gotujemy aż kasza zmięknie. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki - ile kto lubi. Ja lubię dużo

Marder&Marder Manufacture
Zupa kalafiorowa 238

Pierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję do niej ziemniaków i śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa.SKŁADNIKI1 kalafior1,5 l wodypół szklanki mleka2 marchwie1 korzeń pietruszki1 mały(...)kurczaka (ja używam szyi indyka)pół pęczka koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaMarchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do wywaru i przyprawić. Uzupełnić wodą w miarę potrzeby. Gotować 20 minut. Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy

Złote przepisy
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie 267

między zębami, więc dość długo ją gotuję. Jeśli ktoś zechce skorzystać  z tego przepisu, a nie przepada za zupami bardzo gęstymi, powinien dodać mniej grochu, albo więcej wody. Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 2 szklanki łuskanego grochu 3 ziela angielskie liść laurowy marchew pietruszka kawałek korzenia selera 3 średnie ziemniaki łyżka oleju(...)Kiełbasę pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na rozgrzany olej. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i dodałam do kiełbasy. Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i dużą ilością majeranku. Zupę gotowałam powoli do miękkości warzyw

Kuchenne zapiski Edyty