zupa należy do dań po których ciągle chce się jej więcej i więcej . Nie jest zbytnio sycąca , ale swoim smakiem i aromatem sprawia , że talerz szybko się opróżnia . składniki na 4 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka , pół selera , pół pora , cebula , ząbek czosnku ) 1 udko z kurczaka 40 dag pieczarek 5 dużych ziemniaków ziemniaków kilka liści laurowych kilka(...)www.cojemy.pl/przepis-na/zupa-pieczarkowa-nr-2.html Do garnka wlewamy około 2 litrów wody , dodajemy opłukane udko z kurczaka , umytą i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki , kilka liści laurowych , ziele angielskie i pieczarki pokrojone w plastry .Wszystko gotujemy do miękkości warzyw i mięsa , doprawiamy solą i pieprzem . Zupę rozprowadzamy śmietaną i podajemy z natką pietruszki
Smakowite Daniazarówno sos chrzanowy ( z białą kiełbaską ) i zupa chrzanowa.Dekoruję nim kanapki i jajka.Bardzo lubię też chrzany smakowe ( z żurawiną czy też wasabi ) , które w swojej ofercie ma np. marka Provitus.Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczną sałatkę , która na pewno przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom chrzanu.Dzięki dodatkowo kurczaka jest nie tylko niezwykle smaczna
Ostra na SłodkoWitajcie :) ostatnio nie mam czasu na rozpisywanie się to tak na szybko zapraszam na zupę jarzynową z kaszą pęczak. Pyszna pożywna w sam raz na obiad. Zapraszam :) Składniki : około 2 /2,5 litra wody 1 udko z kurczaka 2 małe marchewki kawałek : pora i selera 2 gałązki lubczyku domowa vegeta do smaku pieprz do smaku(...)pieprzu i zagotowujemy.Następnie dodajemy umyty por, lubczyk i około 2 łyżek vegety, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, kaszę przelewamy wodą na sitku i również dodajemy do zupy, dolewamy również resztę wody. Gotujemy dalej pod przykryciem tak długo aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Mięso wyjmujemy z zupy
Sama słodycz i szczypta chiliDlaczego Polewka gdańska ? Tak mam zapisaną w swoich przepisach, a przepis dostałam dawno temu od znajomej. I jak to bywa z przepisami ona dostała
W kuchennym oknie EwyLetnia zupa o bardzo delikatnym smaku. Kwaskowa. Zapach obłędny. Polecam! Potrzebujemy: 2 łyżki oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy(...)poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną w talarki oraz cienko pokrojony seler a także pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Duśmy przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Bardzo cienko obieramy cytryny, pozbywamy się białej skórki jeżeli obraliśmy zbyt grubo. Do garnka dokładamy skórkę i sok z cytryn, zalewamy całość rosołem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Przyszedł czas na zupę. Jak się domyślacie jest ona dietetyczna. Posiada dokładnie dobrane i policzone składniki. W domu zupę traktujemy jako drugie śniadanie a jak Wy ją potraktujecie zależy wyłącznie od Was. Po czasie spędzonym na dworze idealnie rozgrzewa. Składniki: na 4 porcje 100 g fileta z kurczaka 300 g marchwi 100 g korzenia pietruszki 50 g korzenia selera(...)ryżu białego Papryczka chili świeża Sól 40 g almette śmietankowe Natka pietruszki Wykonanie: Filet z kurczaka gotujemy w około 1itrze wody. Obrane warzywa ( podana waga po obraniu ) kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy również ryż i wszystko razem gotujemy do miękkości. Papryczkę chili kroimy wzdłuż i usuwamy pestki ( warto przy przygotowywaniu papryczki ubrać rękawiczki i zdecydowania
Smaki EwyDlatego dzisiaj to nim chcę się z Wami podzielić :) Co Wy na to? Zupa porowa z pulpecikami Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego
Ratunku obiadwiem jak Wy ale ja uwielbiam wszelakie kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy, na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka(...)Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz serek topiony,doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, gotujemy całość jeszcze 10 minut, po czym kilka różyczek brokuła
Wanilia i KardamonBardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!składniki150 g porów (białe części)100 g ziemniaków100 ml śmietany (opcjonalnie)1 łyżka masła1500 ml
Stare Garykonsystencją przypomina gulasz lub gęstą zupę. W skład gumbo wchodzi głównie mięso, owoce morza, warzywa oraz wywar, a całość zagęszczana jest zasmażką robioną z mąki i masła. Najczęściej gumbo podawane jest z ryżem, jednak podać można je także z pieczywem, sałatą ziemniaczaną bądź puree ziemniaczanym. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to gumbo z kurczakiem i kiełbasą . Popularną kiełbasą, którą często
MeCookssię do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Bo to zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Bo bardzo lubię pęczak w daniach. Dodaje się też(...)koperek jak tym razem. Krupnik wtedy jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:) Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową Szukasz przepisu na dobry krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na żeberkach z pęczakiem (zupa z kaszy) : Składniki: 1 pasek żeberek, sól do smaku, 1 op. włoszczyzny, 1oo g pęczaku, 1 liść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTegoroczne lato obfituję w buraczki. Ja do zupy krem wykorzystała z własnego ogródka. W ogóle inny smak i zapach, więc i obiad był pyszny! Składniki: 2 średnie buraki 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/3 selera 1 średni ziemniak 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli woda Sposób przygotowania(...)zimnej wody wrzucamy skrzydełka kurczaka. Czekamy, aż się zagotuję. Między czasie obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Kroimy w kostkę lub w plastry. Następnie warzywa przekładamy do gotującej się wody z skrzydełkami. Gotujemy do lekkiej miękkości. Kolejno dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po upływie czasu wyłączamy zupę, wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i skrzydełka. Zupę miksujemy na gęsty
Truskawkowa Fiestałyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Mięso na pulpeciki zmielić, dodać składniki ( grysik, jajo, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać) Następnie uformować małe kuleczki i ugotować w osolonej wodzie. Do przecedzonego wywaru wlać śmietankę i zagotować . Następnie żółtka rozprowadzić wrzącą zupą, dodać utarty ser i doprawić do smaku. Podawać z ugotowanymi wcześniej pulpecikami
Tradycyjna Kuchniatyle krótko, że trzeba korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku 4 ząbki(...)nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi i koperek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, gotujemy jeszcze 15 minut
Szefowa kuchnipyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 500 g mięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu(...)potrzebne. Pokrojone mięso i żołądki wrzucić do wywaru. Dodać także marchewkę pokrojoną w plasterki. Boczek pokroić na małe kosteczki, podsmażyć z mąką, zalać zimną wodą i zagęścić zupę. Dodać czosnek, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub koperku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: kurczak ugotowany 1 średni, masło 1 łyżka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 większa, warzywa mrożone 1 opakowanie, marchewka ugotowana 3 sztuki, curry Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, rosół 4 szklanki na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną z czosnkiem, dodać warzywa mrożone z fasolką, dodać pokrojoną marchew
W Mojej Kuchni Lubię