Rozgrzewająca i pełna aromatu zupa koperkowa, powinna gościć w każdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;) składniki na 6 porcji 2 udka z kurczaka pęczek koperku włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g ryżu sól przepis W dużym garnku umieszczamy udka(...)Następnie do wywaru dodajemy opłukany ryż, całość doprawiamy solą oraz ziarenkami czarnego pieprzu, mieszamy i gotujemy około 15 minut. Opłukany koperek drobno siekamy a następnie wrzucamy go gotującej się zupy. Do małej miski przekładamy śmietanę i łączymy ją z 2 chochlami gorącego wywaru. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia
Smakowite Daniakaloryczną, rozgrzewającą kuchnię. A dla mnie nie ma nic bardziej rozgrzewającego od gęstej, serowej zupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny.Potrzebne nam:- włoszczyzna- cebula- 2 serki topione (ok.300g)- 2 kostki rosołowe- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka- pęczek koperku- sól, pieprz, chilliPrzygotowanie:Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek
W poszukiwaniu inspiracjidodatkiem lubczyku i ziół na mięsno-warzywnym bulionie zupa pomidorowa. Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj przygotowuję długo pyrkający rosół, by za dwa dni zamienić go w zupę pomidorową, dziś od podstaw od razu nastawiłam się na pomidorową. Pomidorowa z cienkim makaronem na passacie Jamar . Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak pominęłam ten krok(...)Dzięki czemu wyraziście czuć pomidory z passaty Jamar . Składniki: szponder wołowy 500 g 3-4 uda z kurczaka ewentualnie kilka skrzydełek, pałek z kurczaka opakowanie w kartonie passaty Jamar 4 marchewki 2 pietruszki 1 por, tylko biała część 1 duża cebula przypalona 1 nieduży seler pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, lubczyk i słodka
Zasmakuj KuchniPomyślałam, że skoro taka pierwsza, najmłodsza i najświeższa, to niech będzie wyjątkowo na talerzu, bo na zupę jeszcze zdążymy, a i buraczki u niej teraz wielkości paznokcia...:) A zatem lekkie, złociste naleśniki z chrupiącymi brzegami, a w nich kremowy farsz z miękkimi kawałkami kurczaka i siekaną młodą botwinką, która zamienia całość z bladoróżową zapowiedź wiosennych wojaży na talerzach :) W podstawie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaAzjatycka zupa z czerwoną pastą curry 2016-04-06 23:08:01 Ilość porcji: 4 W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość(...)ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak
Wędrówki po kuchniRamen jest zupą znaną w kuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż. Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej. 1 op. makaronu ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa(...)wolicie potrawę bardziej słoną można przyprawić solą morską Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerz wkładamy makaron. Zalewamy bulionem wraz z warzywami. Do zupy dodajemy jajko oraz groszek. Posypujemy zupę sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem Danie jest przygotowane z tzw. produktów SUPERFOODS. Superfoods to nic innego jak produkty zawierające minerały, witaminy czy inne składniki dobre dla naszego
Kuchnia w oparachzrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W ten sam sposób zużywam kosci i skóre i indyka.Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny.Gorący rosoł,mocno rozgrzewający idealny na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia(...)zimnej jesieni.Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosłem,na drugi dzień,po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam.Składniki na 4 porcje4 kości z nóżek kurczaka + 4 grzbiety2/3 małe marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 cebula1/1,2 l wody sól,pieprz1 listek laurowy2/3 ziarenka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!O zupie pomidorowej chyba powiedziano już wszystko, kazdy z nas ma na nią swój sposób. O to jeden z moich sposobów na krem.Składniki:6
Smaki EdytyZupy w moim rodzinnym domu, to chyba nieodłączny element każdego obiadu. Teraz kiedy mieszkam już ze swoją rodzinką nie gotuję ich za wiele, ale to tylko kwestia czasu... Jak nasz 7 miesięczny Oluś jeszcze troszkę podrośnie, będę chciała mu urozmaicać posiłki i wprowadzać nowe zupki. Póki co zapraszam na krupnik z wkładką. Bardzo smaczny i ... jak dla mnie lepszy niż(...)drobno ostrym nożem. Można również zmielić. Dodajemy jajko, płatki owsiane, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawę do kurczaka. Całość mieszamy. Z powstałej masy tworzymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony. Usmażone mięsne kuleczki dodajemy do zupy już na talerzu, by zbytnio nie namokły. Posypujemy natką pietruszki. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczna zupa, mocno wyraźna w smaku, dość ostra, wyrazista i bardzo pożywna. Idealna na zimę ale nie tylko, na pewno zasmakuje wielbicielom pikantnych smaków. Składniki: pierś z kurczaka puszka pomidorów krojonych puszka fasoli 2 litry rosołu 1/2 szklanki ryżu 3 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki pikantnego ketchupu kilka posiekanych gałązek świeżej kolendry sól(...)mieszać aż będzie złota. Zalać zimnym bulionem i szybko rozmieszać. Dodać pomidory,ryż, ketchup, kolendrę, posolić. Gotować około 20-30 minut. Na końcu dodać fasolę z puszki i doprawić zupę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać prażone pestki dyni. Składniki: 0,5 kg marchwi 75 dag miąższu z dyni 2 udka z kurczaka pół litra bulionu warzywnego sól pieprz papryczka chilli posiekany koperek 2 łyżki gęstej śmietany Marchewkę kroimy
Salonik smakówproszku i sokiem z cytryny. Zupa jest niezwykle smaczna i delikatna w smaku. Zupa cukiniowa Składniki: na 4-6 porcji 2 zielone cukinie, ok. 400 g 2 marchewki, u mnie bordowa i pomara‘czowa 1 czosnek solo 1 mały por 1 ½ l bulionu z kurczaka sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżka soku(...)łyżka oliwy czosnkowej Zagotuj bulion. Obierz marchewkę i z cukinią zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój por na krążki, przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj warzywa do bulionu, dopraw zupę solą, pieprzem i curry. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną natkę pietruszki i creme fraiche. Ewentualnie dopraw solą. Zagotuj zupę i zestaw z kuchni. Pokrój kromki chleba ze skórką
codojedzeniamorza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym(...)często mieszając. 4. Całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Na małym ogniu gotuj przez 20 min. 5. Pstrąga przypraw pieprzem i solą, obtocz w mące i usmaż. 6. Zupę dopraw pieprzem i solą do smaku. 7. Podawaj gorącą z niewielkimi kawałkami ryby. Smacznego! Corn chowder with kale and trout Ingredients: 1 can of corn 3 garlic cloves 1 small
Kuchnia w Słońcu Skąpanawarzyw, które miała akurat pod ręką. Moje dzieci również bardzo ją lubią a że jest zupą ekspresową często gości na naszym stole. Świetna zarówno dla fanów polskiej kuchni jak i tych, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Polecam. Składniki: 1 udo z kurczaka pęczek włoszczyzny ulubione warzywa świeże lub mrożone (np. groszek, marchewka, kalafior, fasolka, brukselka lub inne(...)ziemniaki 200 ml śmietany 18% sól pieprz ziarenka smaku (Winiary) 2,5 litra zimnej wody Sposób przygotowania: Do zimnej wody wkładamy kurczaka, obrane, pokrojone (mogą być w duże lub małe kawałki) warzywa z włoszczyzny i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny. Następnie dodaj ziarenka smaku. Zimniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę wrzuć do garnka z bulionem. Dodaj warzywa (pamiętaj
Wielki apetyttylko dlatego, że nie miałam akurat w domu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że zupa wyszła bardzo smaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany(...)grubej tarce, Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, zalać rozmieszaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem i posypać koperkiem. Smacznego! Mięso można rozdrobnić i dodać ponownie do zupy
kuchnia doski