Dziś zapraszam Was na rosół. Tym razem nieco odchudzony bo kurczak zamieniamy na perliczkę. Pysznie, lekko i elegancko. Zapraszam. Składniki; pół perliczki ok 450g 2 marchewki
Radość kipiąca uśmiechem.Kolejna zupka.Rosołek z dodatkiem kapusty pak choi.Zamiast makaronu domowe kluseczki , polecam. kilka skrzydełek kurczaka 1 marchew kawałek selera domowa vegeta 1 kapusta pak choi
Moje domowe kucharzeniePysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna. Składniki 2 łyżki masła 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki
R'n'G KitchenBardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni. Składniki: 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory woda Sposób(...)opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Truskawkowa FiestaShoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światahttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/plywajacy-makaron-roso-inaczej.html 3- 4 litry wrzącej wody
w mojej kuchniZnawcy tej zupy ;), czyli nasze babcie mowią , że dobry rosól to min 2 godziny gotowania. Każdy z nas ma sposób na rosół I dzisiaj chciałabym pokazać moj. Zapraszam :) Składniki:1,5-2 kg kurczak2-3 marchewki2 pietruszki1 cebulakawałek pornatka pietruszki I selera naciowegosól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy1-2 łyżki suszonych warzyw Wykonanie:Kurczaka myjemy I porcjujemy(...)warzywa. Gotujemy na małym gazie min 0,5 h. Sprawdzamy smak I doprawiamy w razie potrzeby. I rosół gotowy :)Gotujemy makaron , dodajemy natkę pietruszki I rozgrzewamy nasze brzuszki królową zup- czyli rosołem :)Smacznego
Smaki Edytyuporem maniaka gdy tylko na straganach i działkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie i na straganie. Składniki szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około pół kilograma) łyżka masła/oliwy Przyprawy limonka sos rybny sos sojowy sól pieprz imbir
U Fiolkipuszki, suszonych oraz świeżych. Charakteru i pikantności nadaje zupie dodatek ostrej pasty paprykowej. Pasty paprykowe różnego rodzaju przywozimy zawsze z wakacji na Węgrzech, jednak są one już dostępne w polskich sklepach. Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów SKŁADNIKI: 2 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1/4 małego selera 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów bez skórki 3 pomidory malinowe(...)makaron PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki pomidory świeże i pomidory suszone. Wszystkie pomidory miksujemy razem i wlewamy do zupy. Dodajemy pastą paprykową, doprawiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapraszam na smaczną sałatkę z kurczakiem i czerwoną fasolą. Regularne jedzenie fasoli obniża ryzyko wystąpienia problemów z sercem. Potwierdzono, że fasola obniża poziom całkowitego cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Warto wzbogacić swoją dietę o potrawy z fasoli, ma ona bowiem właściwości neutralizujące skrobię, zapobiegając jej rozkładowi w organizmie. Fasola zawiera oligosacharydy, które stanowią doskonałą pożywkę dla jelitowej flory(...)wartościowych białek. Ważne źródło białka roślinnego. Fasola czerwona jest doskonałym składnikiem do potraw meksykańskich, zup i sałatek. Większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – niestety solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze i czytajcie skład dodatków wymienionych na etykiecie. Składniki: 2 filety z kurczaka 0,5 główki sałaty lodowej świeża papryka czerwona puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 3 łyżki
Smaczne Potrawyinnych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, posypać obficie chili i podsmażyć- ale nie przesadzać, bo zupa będzie za ostra ! W garnuszku zagotować około 1 l wody,( rosół jeszcze lepszy
Proste Potrawygotowania tak jak pierwszej części migdałów, ale pokrój w kostkę i upraż, aby posypać nim zupę na koniec. Składniki: 2 brokuły duża garść migdałów, obranych ze skóry i rozdzielonych wzdłuż na pół 1 mała cebula (duża szalotka byłaby najlepsza) 1 udko z kurczaka 1 mała marchewka 1 mała pietruszka dwie łyżki śmietany 12% płaska łyżka masła sól, pieprz ziele angielskie(...)liście laurowe. pieprz w ziarnach Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do małego garnka włóż udko z kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień. Jak zacznie się gotować i pienić, usuń pianę razem z całym syfem, który wypłynie na powierzchnię. Następnie wrzuć przyprawy: ziele angielskie i pieprz (po 5-10 ziarenek), ze 3 listki laurowe. Niech się pogotuje z 15 minut. Obierz
manslogblogpietruszki 1 cytryna 1 owoc granatu szczypta soli 0,5 l bulionu z kurczaka Wykonanie. Cebulę i chilli posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone banany skropione sokiem z cytryny, liście limony, plasterki imbiru, zmielony goździk, sól i podlać bulionem. Gotować 15 minut. Przestudzić i zmiksować. Zupę podgrzewać i dodać posiekaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać posiekaną natkę pietruszki
Kulinarny karnet Christopheramięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy! Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej(...)dużego garnka. Zalać wodą – jak na rosół – i dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa. Wywar przecedzić. Powstały bogaty w smaki rosół wykorzystać do zupy. W czasie jak mięso się gotuje, wątróbkę oczyścić z błon i usmażyć na oleju z dodatkiem cebuli na rumiano. Ze słoniny odkroić mały pasek i pokroić go na 30-40 słupków
Posadzone i zjedzoneChłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy warzywno-kwiatowe Zupa z botwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love it! Imbirowy napój na przeziębienie Makaron z kurczakiem i cukinią Szybki piątkowy obiad Placuszki jogurtowe z malinami i bananami
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj przepis na bardzo prostą zupę krem z brokułów - jednego z moich ulubionych warzyw :) SKŁADNIKI(...)duży brokuł (ok.450-500g)2 duże ziemniaki2 ząbki czosnku1l bulionu z kurczakasól, pieprz, majeranekgroszek ptysiowyPRZYGOTOWANIEGotujemy bulion z kurczaka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Miksujemy i gotowe !!!!Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Moje Kuchenne Rewelacjecukinią dobrze się uzupełniają. Bulion możemy dodawać stopniowo, zacząć od 3 szklanek, jeżeli zupa wyda nam się za gęsta dodać kolejną szklankę. Polecam! składniki 300 g porów (białe części) 150 g cebuli 300 g cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1000 ml bulionu z kurczaka + do rozrzedzenia sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek(...)zmiękły, mieszać, nie rumienić. Posypać kurkumą, dodać cukinię i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar,zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę lekko przestudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować przy pomocy blendera. Jeżeli jest za gęsta - rozrzedzić bulionem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, płatkami papryki, podawać
Stare Garyzepsuje zupy - to uwierzcie mi na słowo - nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera(...)średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną to dodać koncentrat pomidorowy i wsypać surowy ryż. Gotować kilka minut na małym ogniu. Odstawić. Ryż po kilku godzinach wyraźnie napęcznieje. Przed podaniem zupę można zabielić śmietaną (ja to pominęłam
UgotowaćŚwietnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, makaronu, kaszy czy klusek. Można ją podawać na zimno, ale również sprawdzi się na ciepło. Można np. podsmażyć pierś z kurczaka, dodać do niego grzyby w pomidorach, chwilę podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem. Pyszny obiad gotowy! Składniki na sałatkę grzybową do słoików (około 6 słoików(...)słoików Zobacz inne przepisy na dania z grzybów leśnych: Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy Tarta ze świeżymi grzybami Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem – szybki jesienny obiad Artykuł Grzyby w pomidorach – sałatka grzybowa do słoików pochodzi
e-PrzepisyKulinarnemasala zupa. Do zupy proponuję dynię piżmową. Jest ona dostępna przez cały rok. Oczywiście do zupy upiekłam porcję naan, no bo jak po hindusku i bez naan !… Zupa garam masala jest niesamowicie aromatyczna, aż zapomniałam jak pachną hinduskie przyprawy ! Ich lista jak zwykle długa ale mnie nigdy nie przeraża, bo wiem, że danie będzie wyśmienite. Garam masala zupa Składniki(...)bulionu z kurczaka 50 g czerwonej soczewicy, drobnej 3 łyżki pestek dyni sok z cytryny do smaku sól do smaku Dynię, marchewkę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój. Wrzuć warzywa do garnka i zalej bulionem. Dodaj przyprawy, kolendrę (część odłóż do dekoracji), opłukaną soczewicę i gotuj zupę przez 25 minut. Kiedy warzywa
codojedzenia