zupa z kurczakiem - 3392 przepisów (strona:127/227)

Wiosenna zupa 148

kuchni! Robi się zielono na dworze, tym bardziej w daniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :) Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa

Truskawkowa Fiesta
Kokosowa zupa z kurczakiem, batatem i fasolką szparagową 378

Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego (u mnie podstawą jest rosół z kaczki) 200 gram piersi kurczaka 1/2 dużego batata 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki łyżka cukru trzcinowego 1/2 puszki

Mango Papaja
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną 177

Dawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :) Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 4 ogórki kiszone 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól(...)dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy

Czerwień i błękit
Zupa pieczarkowa 158

polecam wykonanie zupy na tej bazie dlatego, że dzięki niej zupa przygotowywana jest o wiele szybciej i nie musicie martwić się o to, czy w domu są świeże warzywa, ani o to, że źle dobierzecie proporcje przypraw. Nie ma takiej opcji. Potrzebujemy: 700 g części z kurczaka, najlepiej skrzydełka/ nóżki 3 l wody 0.5 kg pieczarek 4 łyżeczki "kostki rosołowej(...)czwórki, bądź w talarki, jak wolicie. W międzyczasie, kiedy pieczarki nam się gotują dodajemy naszą kostkę rosołową i mięso jakie udało nam się oddzielić od kości. Do naszej zupy dodajemy makaron i gotujemy wedle wskazówek producenta, po czym zupę ściągamy z palnika. Jeśli zupa wymaga dodatkowego smaku, wystarczy dodać jeszcze odrobinę kostki rosołowej.  Skomentuj

MamaOskarka
Zupa zapalanka z boczkiem wg Aleex 110

czasu do czasu oni po prostu muszą zjeść zawiesistą zupę i taką dostają. To co? Może też się skusicie? Od czasu do czasu? A od soboty zaczyna się w mojej kuchni okres przedświąteczny. No i zbliżają się kolejne urodziny bloga, a wraz z nimi konkurs. Zapraszam. Składniki: • 2 udka kurczaka • 15 dag chudego boczku • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek pora(...)cebula • 1 ząbek czosnku • 1 listek laurowy • 1 ziele angielskie • 10 dag zacierki makaronowej (można zastąpić domową zacierką) • sól, pieprz • 2 łyżki mąki krupczatki Sposób przygotowania: 1. Z udek kurczaka, pora, selera i przypraw ugotować wywar. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do wywaru. Gotować 15 minut. Dodać listek i ziele. 3. Miękkie udka wyjąć

W mojej kuchni
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 184

również świeże ogórki pokrojone w kosteczkę, a dla zaostrzenia smaku dodaje się rzodkiewkę. Zupa ta powinna pachnieć koprem i nie powinno się go żałować.  Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane(...)ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek i czosnek drobno pokrojony. Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził. Chłodną zupę podać z ugotowanymi i lekko przestudzonymi ziemniakami. Dekorować pokrojonymi ogórkami, rzodkiewkami i koprem. Ziemniaki wyśmienicie smakują z dodatkiem skwarków z wędzonego boczku. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Rosół dietetyczny dla hashimoto 195

może jeść takiego mięsa, bo wiadomo że spożywając kurczaki spożywamy także hormony jakimi były karmione, a to dla niej byłoby za dużo. Stąd podstawą rosołu jest indyk, wzbogacony o mięso wołowe. Do tego dużo warzyw, zioła, wolne gotowanie i powstaje nam pyszny, esencjonalny wywar, który można wykorzystać do przygotowania wielu bezglutenowych zup. Pamiętać należy, że zabronione dodawanie jest wszelakich przypraw

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiosenny kapuśniak 182

kapuśniak, to ten jest naprawdę bardzo lekki... dlatego właśnie wiosenny :-) no i obowiązkowo z młodej kapusty :-) Smacznego... SKŁADNIKI 1/4 główki młodej kapusty ok. 250 g fileta z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 2 cebulki ze szczypiorem koperek 2 listki laurowe 2 - 3 ziela angielskie sól, pieprz, vegeta ok. 2 l wody Fileta kroimy w kostkę(...)selera i kapustę, mieszamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy vegetę i cebulkę ze szczypiorem, gotujemy jeszcze przez kilka minut, a następnie wyłączamy i dodajemy koperek. Gotową zupę odstawiamy na kilka chwil żeby się jeszcze "przegryzła" i dopiero nalewamy na talerze

Czary - gary w kuchni
Parzybroda na pieczonym kurczaku 109

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jeśli zostaną wam resztki pieczonego kurczaka, polecamy wykorzystać go w ten sposób. Składniki 300-350 g mięsa z pieczonego kurczaka 1 łyżka smalcu z gęsi 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 4-5 ziemniaków średniej wielkości 3 ziarna(...)ciągle mieszając) starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 l), gotujemy na małym ogniu 10 min. Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem (z zalewą) dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym

R'n'G Kitchen
Rosół z kurczaka z ( domowym ) makaronem . 146

 T akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :)   Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody

Przepisy i porady kulinarne
Barszcz Ukraiński 194

internecie w poszukiwaniu jakiś ciekawych przepisów i zabrałam się do gotowania. Zupa wyszła naprawdę dobra, ale oczywiście do tej co jadłam w restauracji nie ma co  się równać. Chyba będę musiała pójść tam jeszcze raz ;) Barszcz Ukraiński składniki: 5 średniej wielkości buraków 3 podudzia z kurczaka 4 marchewki 1/4 główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około 20 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kurczaka myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy por, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu

Delusional Trine
Nieco zmodernizowane sznycle:) 174

Tradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2

Kuchnia Pełna Pasji
Rosół z trzech mięs 281

posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l rosołu. Do przygotowania rosołu należy użyć dużego garnka, minimum 7 - litrowego. Porcję rosołową z kurczaka najlepiej oczyścić ze skóry i nadmiaru tłuszczu, gdyż duża ilość tłuszczu, a co za tym idzie smaku, wygotuje się ze szpondru wołowego i ponacinanych kości szpikowych. Najlepiej, aby w skład(...)połowę, z każdej strony, przypiec ze wszystkich stron na ciemny kolor (przypieczeniu powinna ulec jedynie wierzchnia warstwa cebuli). Łupiny z cebuli, dodane do rosołu, zapewniają ładny, złocisty, naturalny kolor zupy. Rosół należy gotować powoli, na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Rosół powinien jedynie pyrkać. Zapewnia to, że cały smak mięs i warzyw, a także składniki odżywcze przechodzą do rosołu. Rosół

Gospodyni Miejska
Tajlandia od kuchni 181

zjeść coś, co z wyglądu nie przypomina niczego, ale smakuje wyśmienicie. I koniecznie będzie to zapakowane w foliówkę, bowiem Tajowie uwielbiają foliowe torebki i pakują w nie wszystko. Nawet zupy czy napoje ;) Świeża zielenina na lokalnym targu Curry i inne przyprawy Świeże lokalne owoce Przyprawy i dodatki - do wyboru, do koloru Gdyby ktoś zgłodniał podczas robienia zakupów... Foliówki, wszędzie(...)sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy  Kraby sprzedawane na ulicy  Grillowane szaszłyki z jajek W Tajlandii jada się również zupy. Pierwszy raz spróbowałam tu słynnej zupy Tom Yum i muszę przyznać, że to była miłość

Zawsze głodna!
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 206

posłużcie się świeżą lub mrożoną włoszczyzną i gotujcie do miękkości z mięsem lub bez)  - 200g ryżu (dwa woreczki) - sól, pieprz *opcjonalnie:  - 2 udka lub 2 skrzydełka z kurczaka,  - włoszczyzna - pół łyżeczki suszonego chili,  - śmietanka 30%, 18% lub jogurt Jeżeli używamy mięsa , płuczemy je pod bieżącą wodą, wkładamy do miski z zimną wodą i szczyptą soli, moczymy(...)wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Mięso wyjmujemy, dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka - pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili wedle uznania. Możemy dodać kawałki mięsa do zupy. Jeżeli nie używamy

Be Fit Be Strong