zupa z kalafiora - 1158 przepisów (strona:31/78)

Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 122

kalafiora, cebulę, czosnek i seler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól. Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość

Qchnia po prostu
Kalafior na parze 216

specjalnego garnka lub parownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy na różyczki, kłąb zostawiamy np. na zupę krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy

Kolizje Smaków
Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku 125

Miała być kalafiorowa, ale kalafior zniknął z lodówki zanim wróciłam z pracy. Uratowała mnie mieszanina mrożonych warzyw, a zupa wyszła przepyszna :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Schabowy zapiekany z warzywami (na szybko) 154

bardzo szybkie, proste i smaczne danie do przygotowania, jeśli mamy pod ręką do wykorzystania jakąś mieszankę warzywną. Ja użyłam akurat takiej na zupę jarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia.   Składniki: 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona(...)bardzo szybkie, proste i smaczne danie do przygotowania, jeśli mamy pod ręką do wykorzystania jakąś mieszankę warzywną. Ja użyłam akurat takiej na zupę jarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Dania Dania obiadowe , Schab Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Czas przygotowania

Przepisy Babci
Tarta na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem 218

kuchni molekularnej:) Czas : 1 godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli(...)zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful . Składniki: Ciasto Kalafior 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Nadzienie Solidna garść szpinaku Garść zielonego groszku 4 jajka Niepełna szklanka mleka 1/2 szklanki parmezanu

Niedzielny kucharz
Zupa jarzynowa z kluseczkami z dyni 187

Takie jakieś niezbyt udane zdjęcie..kiedyś gdzieś czytałam, że zupy są ciężkie do robienia zdjęć i to jest prawda...starasz się jak możesz, a tu i tak nie wychodzi tak jak trzeba..ale cóż, jest jak jest i przepis podam..Niby zwykła zupka jarzynowa, ale z dodatkiem kluseczek z dodatkiem dyni. bulion  2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera(...)fasolki szparagowej kawałek kalafiora sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta śmietana 10 dkg purre z dyni około 3-4  łyżki mąki  1 jajko Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków. Purre z dyni wymieszać z jajkiem i mąką i solą .[Ilość mąki wg uznania, zależy jakie chcemy mieć kluski

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z kalafiora i batatów 211

Składniki kalafior bataty pestki dyni bulion warzywny lub warzywno-mięsny* słodki sos chilli* mięso z rosołu* gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kalafior i bataty (użyłam jednej główki kalafiora i jednego, większego batata) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - razem. Odcedzamy i zostawiamy na trochę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy do malaksera, blendera czy po prostu przecieramy przez sitko i łączymy w jednolitą, żółciótką(...)bulionu, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.  Podajemy ciepłe z odrobiną pestek z dyni i jak u mnie z kawałkami mięsa z bulionu, albowiem zupa stanowiła cały obiad. Jako, że jestem ostatnio fanką sosu chilli, to również dodałam go do mojej zupy, przez co była bardziej pikantna

Karczma Honorietty
Menu na tydzień – makarony warzywne 206

cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Czwartek – Chińska zupa „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Piątek – Spaghetti aglio e oglio e peperoncino z dyni Przez kolejne dni tygodnia będziemy publikować przepisy na dany dzień tygodnia Pobierz menu(...)naszego pomysłu. Przepis na to danie na blogu już we wtorek. Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie

Niedzielny kucharz
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 145

święta. Wyróżnia się oryginalnym smakiem starannie zachowanym w procesie przygotowania. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą i dodać ulubione składniki. Na bulionie możesz przygotować dowolną zupę lub dodać do risotto. Składniki: 1 kalafior 1 cebula 2 łyżki masła 50 g białej czekolady 1,5 l wywaru na bazie bulionu KRAKUS warzywny 1  łyżka gęstej śmietany sól pieprz Gotujemy kalafiora(...)kostkę. Dodajemy ugotowany kalafior i podsmażamy ok 2 minut. Do bulionu, w którym gotowaliśmy kalafiora dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy chwilę. Dodajemy połamaną białą czekoladę i gotujemy do rozpuszczenia się czekolady. Miksujemy na gładki krem. Na sam koniec dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy zupę

Kuchnia w oparach
Zupa krem z kalafiora romanesco i parmezanu z czarną quinoą i kiełkami rzodkiewki 160

Miałam ochotę na minimalizm i dawno nie było zupy, więc powstało to danie.  Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 nieduży kalafior romanesco 1 cebula 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 80 gram startego parmezanu garść kiełków rzodkiewki 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli(...)przesmażamy z cebulką, zalewamy niewielką ilością wody, tak tylko, żeby przykryła warzywa i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ale nie za długo, żeby kalafior nie stracił koloru. Pod koniec gotowania dodajemy parmezan. Odstawiamy zupę do przestygnięcia, gdy osiągnie temperaturę około 70 - 80 stopni, miksujemy ją dokładnie blenderem ręcznym. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, można dodać trochę wody. Doprawiamy solą

Quinoa Raz!
Zupa serowa 176

Rewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta(...)Sól Pieprz 100 g ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem

VioletoweKucharzenie
Zupa z fasolki szparagowej po rumuńsku 154

wywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać(...)paseczki, podsmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką i opłukanym, rozdrobnionym kalafiorem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą i pomidorami, chwile pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Zupa kalafiorowa 119

zupę można ugotować bez mięsa wtedy będzie wegetariańska.  Składniki: 1 kalafior 1 pęczek włoszczyzny 1 pieczony stek wieprzowy 1/2 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka mąki 100 g makaronu trybiki 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Nastawiłem wodę. Kalafior umyłem, rozebrałem na niewielkie różyczki, łodyżki drobno pokroiłem. Gdy woda zawrzała włożyłem pokrojoną(...)włoszczyznę, pieczony stek wieprzowy z kością, dodałem przyprawy. Gotowałem, aż warzywa zrobiły się miękkie, dodałem kalafior, gotowałem ok. 15 minut. Następnie wsypałem makaron. Gotowałem jeszcze ok. 8 minut. Zagęściłem zupę mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotowałem. Już na talerzach wsypałem zieleninę

R'n'G Kitchen
Zupa jarzynowa z buraczkiem i kaszą 202

potem pietruszkę - posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej nie lubi niech

Proste Potrawy
Zupka jarzynowa na żeberkach 130

zupka , zimno za oknem , mroźno , więc taka zupka na rozgrzanie jak znalazł , ja ogólnie bardzo lubię zupy wszystkie , mm nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja na zupkę . Składniki  1 kg żeberek  3 marchewki  1 bukiet brokuła  mały kalafior  pora  2 pietruszki  10 sztuk brukselki  10 średnich ziemniaków  3 łyżki warzywka(...)plastry , i dodaję przygotowane warzywa do naszej zupy , i gotuję , następnie obieramy ziemniaki , myję , kroję w średnią kostkę i dodaję do zupy, oraz brukselkę  ,warzywko , gotuję wszytko do miękkości , kiedy mięso i ziemniaki mamy miękkie , dodaję brokuła , kalafior i gotuję wszystko razem 15 minut , po tym czasie zaprawiam śmietaną ,do miski wlewam wodę i dodaję śmietanę , następnie hartuje gorącą

Mój Smak