mielonego. Ale to wegańskie, z kalafiora uwielbiam! W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku pieprz i sól do smaku
Lamarida.plPierś kurzą podkroić w cienkie paseczki. Do garnka wlać wodę, dodać pierś kurzą, marchew, cebulę,por, vegetę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut. Następnie dodać kwitki kalafiora, paprykę wędzoną i gotować aż warzywa zmiękną. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Przygotowanie kluseczek – jajko, mąkę i wodę, sól dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki(...)delikatne. Zagotować i wymieszać. Do garnka włożyć warzywa i mięso. Jeśli woda trochę się wygotuje to dolać wody i ponownie zagotować. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek, wymieszać. Gotowe smacznego. Zupa jest pyszna
Kuchnia Pokoleńgotować na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować jeszcze 15-20 minut uważając, żeby nie rozgotować kalafiora. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wymieszać z zawartością garnka nie doprowadzając do ponownego zagotowania. Całość doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem
W poszukiwaniu inspiracjiZupa delikatna w smaku ,jak za dawnych lat.Przepis z mojego domu.Polecam wypróbować!. 1 kalafior 2-3 łyżki octu 3-4 ziemniaki 5 dag.masła 1 litr mleka 1/2 szkl .śmietany 12% 1 łyżka posiekanej natki sól pieprz gałka muszkatołowa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kalafior czyścimy,dzielimy na różyczki,myjemy w zakwaszonej wodzie z octem.Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 min.,odcedzamy.Obieramy ziemniaki,myjemy(...)kalafior i ziemniaki,dusimy pod przykryciem przez 5 min.,dodajemy mleko,sól i pieprz i gotujemy na małym ogniu 20-30 min.aż ziemniaki i kalafior będą miękkie.Rozrobić w kubku śmietanę z odrobiną zupy,dolewamy do garnka dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej,doprawiamy,zagotowujemy.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDelikatne i pyszne.Złociste, mocno kalafiorowe.Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego!Składniki:1 średni kalafior;1 czerstwa bułka pszenna;1 jajo;Bułka tarta;Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1/2 cebuli;Pęczek pietruszki.Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić.Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie dobrze odsączyć z nadmiaru
Gospodyni Miejskasamym mam ogromne pole do popisu. Jak już wspomniałam chodzi o kolor - żółty też został zaakceptowany. Żadne pływające marchewki nie wchodzą w grę, ewentualnie brokuł, kalafior, ziemniak musi być - bo inaczej zupa może nie istnieć, dla makaronu jest również pełna akceptacja. Na szczęście dla pysznego makaronu orkiszowego, który jest zdrowszy od zwykłego pszennego mamy również akceptację, co mnie ogromnie cieszy
MamaOskarkazupa powstała w zasadzie przez przypadek. Miałam sporo ziemniaków, które chciałam połączyć w gęstym kremie z kalafiorem i chorizo. Ale uprościłam składniki. Kalafior z chorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych
Raj dla PodniebieniaSkładniki : 1 marchew i pietruszka kawałek pora i selera cebula, mała cukinia lub ok. 10 cm z dużej garść fasoli, świeże liście selera kilka różyczek kalafiora 2 średnie ziemniaki sól, pieprz, majeranek, liść laurowy i bazylia ewentualnie 2-3 łyżki keczupu ostrego masło klarowane do smażenia Przygotowanie : Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, tak samo zrobić z selerem(...)gotować Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wpierw przesmażyć marchew na maśle klarowanym- dołożyć do zupy, potem przesmażyć krótko pietruszkę- dodać do zupy Dodać również umytego i podzielonego na drobne różyczki kalafiora oraz liście selera - ugotować do miękkości warzyw, posolić do smaku Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, bazylią ewentualnie łyżką lub dwiema ostrego keczupu. Kto lubi ostrą
Proste PotrawyMięso umyj, wrzuć do gotującej się wody.Gotuj przez 15 min.W czasie gotowania usuwaj szumowiny.Umytego kalafiora dzielimy na małe bukieciki.Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
Kredowe Menuoliwie W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora. Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę. Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora. Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam przyprawy. Wlałam bulion. Gotowałam pod przykryciem przez około 15 minut(...)warzywa zmiękły. Wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut. Następnie wszystko zmiksowałam na gładką masę. Powstała aksamitna i gładka zupa o kremowej konsystencji. Ja osobiście lubię ją z grzankami. Można polać na wierzch odrobinę dobrej oliwy i posypać ziołami. Pozostało mi życzyć Wam smacznego
potrawyregionalnekalafiora, cebulę, czosnek i seler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól. Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość
Qchnia po prostuspecjalnego garnka lub parownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy na różyczki, kłąb zostawiamy np. na zupę krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy
Kolizje SmakówMiała być kalafiorowa, ale kalafior zniknął z lodówki zanim wróciłam z pracy. Uratowała mnie mieszanina mrożonych warzyw, a zupa wyszła przepyszna :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytybardzo szybkie, proste i smaczne danie do przygotowania, jeśli mamy pod ręką do wykorzystania jakąś mieszankę warzywną. Ja użyłam akurat takiej na zupę jarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Składniki: 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona(...)bardzo szybkie, proste i smaczne danie do przygotowania, jeśli mamy pod ręką do wykorzystania jakąś mieszankę warzywną. Ja użyłam akurat takiej na zupę jarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Dania Dania obiadowe , Schab Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Czas przygotowania
Przepisy Babcikuchni molekularnej:) Czas : 1 godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli(...)zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful . Składniki: Ciasto Kalafior 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Nadzienie Solidna garść szpinaku Garść zielonego groszku 4 jajka Niepełna szklanka mleka 1/2 szklanki parmezanu
Niedzielny kucharz