złoto na odrobinie masła i oleju. To samo robimy z ziemniakami, które nadają zupie głębi i delikatności – smażymy na złoto. Delikatna nuta frytury uszlachetnia zupę, nadaje jej charakteru i tłumi lekki, kapuściany posmak kalafiora. Naprawdę warto spróbować tej metody! Oryginalny przepis jest autorstwa Melissy Clark z cooking.nytimes.com Składniki 1 mała główka brokuła 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku(...)minuty. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej patelnię i wsyp na nią nasiona słonecznika. Praż na średnim ogniu aż słonecznik delikatnie podpiecze się. Krok 4 Zdejmij rondel z zupą z palnika. Przestudź, dodaj skórkę z cytryny, a następie zmiksuj ręcznym robotem na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Znowu zmiksuj. Podawaj zupę z odłożonymi różyczkami
Niedzielny kucharzwody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki oraz opłukany kalafior podzielony na małe różyczki, wszystko gotujemy na wolnym ogniu 15 do 20 minut. Ugotowaną zupę przyprawiamy śmietaną, octem winnym oraz solą, pieprzem świeżo zmielonym oraz pokrojonym świeżym koperkiem. Smacznego
kgwjanczewokrwinek oraz syntezy DNA). Brokuły są także cennym źródłem minerałów i błonnika pokarmowego. Dzięki odporności na przymrozki ten zielony kalafior w Polsce dostępny jest przez cały rok. Warto, więc z tego skorzystać i przygotować coś pysznego. Ja dzisiaj proponuję kremową zupę z dodatkowym zastrzykiem wartościowych składników - kiełkami. Składniki dla 4 osób: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 korzeń pietruszki
Pełny talerzdużą patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodać kiełbasę i cebulę, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu. Kiełbasa i cebula powinny być delikatnie przysmażone. Kalafior umyć, obrać w różyczki i przełożyć do dużego garnka. Dodać odmrożoną mieszankę włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie i zalać całość wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko już zmiękną. Następnie(...)wsypać makaron. Gotować jeszcze około 3-4 minuty (po wyłączeniu palnika makaron jeszcze zmięknie), następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Uwagi: Zrobiłam zupy na dwa dni. Pierwszego jedliśmy według powyższego przepisu, zaś drugiego dnia dodałam puszkę pomidorów i kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Zupa całkowicie zmieniła swój smak i była jeszcze pyszniejsza. #lubelloveinspiracje #lubella
Passions hobbies lifecukrów. Dlatego jak już mam ochotę na ziemniaki to jem zazwyczaj jednego lub zamieniam go na kalafior, który jak wiadomo zawiera bardzo mało węglowodanów. Z kalafiora można przyrządzić gorącą sałatkę , puree lub kalafiorowe orzo. Zupa z jarmużem Na temat zdrowych właściwości jarmużu napisano już chyba wszystko. Jest to w tej chwili warzywo praktycznie dostępne przez cały rok. U mnie rośnie
codojedzeniajest zbyt rzadka, dodajemy 1 łyżkę kaszy. Kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kotlety-z-kalafiora/ MieszamWGarnku Artykuł Kotlety z kalafiora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki: 3 litry wody 1 kalafior porcje rosołowe 350 g fasolki szparagowej 1 łyżka Kucharka pieprz, natka pietruszki 100 g marchewki 500 g ziemniaków Wodę wlewamy
Moje-pitraszenieSKŁADNIKI: 1 kalafior 1 kg pomidorów dojrzałych 1 l rosołu Do jednego garnka wrzucić kalafior (różyczki) do drugiego garnka sparzone, bez skóry, pokrojone na ćwiartki pomidory
harrisałyżka posiekanej natki pietruszki Olej roślinny Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszki, mielona kolendra, oregano Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach
Kolizje Smakówktoś w niego pocina. W ten sposób "skończyłam" parę fajnych gier;) Z okazji świętowania byliśmy też dziś w ogrodzie. Oczyściliśmy ostatnie grządki ze zmutowanych kalafiorów, zebraliśmy skorzonerę i kilka porów (będzie post o zupie). Przemotykowane grządki podlaliśmy humusem i przykryliśmy ściółkującą agrowłókniną- jest za dużo kotów w sąsiedztwie, żeby pozwolić sobie na odkrytą ziemię. Już dziś jeden zrobił sobie kuwetę
les mirabellesprażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto! A rukola nie tylko nadaje się do sałatek: Zupa krem z rukoli Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Składniki: - 1 łyżka – słonecznik łuskany – 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami, – 1 ząbek czosnku, – garść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidorów, zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Zupa krem z rukoli, Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam z pesto, posypałam resztą ziaren słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo smaczna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka topionego. Jest lekka i pożywna, uwielbiam zupy z dodatkiem serków topionych. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego 1 mały kalafior 2 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziemniaków 200 gram serka topionego śmietankowego sól, pieprz pół pęczka kopru Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w pół plastry, ziemniaki
Bajeczna KuchniaBardzo syta i bogata wersja zupy ogórkowej. Smaku i wyrazistości zupie nadają przesmażone warzywa. Polecam na rodzinny obiad. 350 g szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 4 marchewki 1 por (biała część) 1/3 korzenia selera 2 korzenie pietruszki 5 dużych ziemniaków 200 g różyczek kalafiora 250 g przecieru ogórkowego Kilka ziarnek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz Sól(...)kostkę rosołową. Pozostałe marchewki kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze. Wszystkie warzywa dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości mięsa. Na samym końcu dodajemy starte kiszone ogórki. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Gdy zupa wydaje się nam za mało kwaśna możemy dolać troszkę soku z kiszonych ogórków. Doprawiamy
VioletoweKucharzenieugotowana ze świeżych i sezonowych warzyw. Oprócz ziemniaków, czy fasolki szparagowej idealne połączenie smakowe daje z groszkiem cukrowym lub kalafiorem. Można wzbogacić jej smak przyprawiając ją szczyptą gałki muszkatołowej, tymiankiem lub lubczykiem. Sezon na zupę jarzynową tak naprawdę może trwać przez cały rok. Wybieramy te warzywa, które akurat są dostępne :) Zupa jarzynowa z kurczakiem - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego
Moja Książka Kucharska