pora 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 750ml bulionu warzywnego 120ml mleczka kokosowego ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz do smaku Groszek ptysiowy do podania Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy. Ziemniaki i gruszki obieramy, kroimy na kilka mniejszych części. Dodajemy także czosnek i cebulę. Składniki umieszczamy w misie z załączonym ostrzem ultra blade. Dodajemy połowę(...)otwór z pokrywy. Ponownie włączamy urządzenie na 5 minut, temp. 100⁰C i prędkość 6. 30 sekund przed końcem pracy zwiększamy obroty do 12. Zupę podajemy z niteczkami pora i groszkiem ptysiowym. Sposób przygotowania tradycyjny: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy. Ziemniaki i gruszki obieramy, kroimy na kilka mniejszych części. Dodajemy także czosnek, połowę pora i cebulę. Składniki umieszczamy
Kuchnia w czekoladzieśmietana 18 proc 2/3 szkl · żółtka 2 szt · sól · czarny pieprz mielony · natka pietruszki · przyprawa do zup i potraw w płynie Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, dodać opłukany i rozdrobniony kalafior oraz makaron, ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paseczki wędlinę i śmietanę. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami
Camilla w kuchnirazem gotujemy ok 40min az mieso nie bedzie miekkie Potem dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i gotujemy ok 10mi Teraz wrzucamy kalafior i brokuly i znow gotujemy 20min Na koniec w misce rozrabiamy smietane z odrobina zupy I juz mamy gotowa zupe do sporzycia Smacznego
Klaudynkowa kuchniaziele angielskie 3 sztuki, papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki, liście laurowe 1 sztuka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kalafior 1 nieduży, makaron 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa curry 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, natka pietruszki 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku udko kurczaka zalać wodą, zagotować, zebrać "szumy" cedzakiem, dodać(...)ziele i liść laurowy, gotować z 15 minut, dodać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, wsypać kucharka, paprykę słodką, dodać kawałki kalafiora i gotować z 15 minut, wsypać makaron kokardki, gotować do miękkości makaronu wlać mleko, użyłam chude 0,5%, zagotować zupę wsypać pieprz mielony, natkę pietruszki posiekaną, curry i zagotować zupę można przyprawić do smaku przyprawą w płynie - zupa jest smaczna
W Mojej Kuchni Lubiętrzech mężczyznach i siwej kobiecie. Nie miał pojęcia, kim są, a o ile dobrze sobie przypomina, nigdy wcześniej ich nie widział. (...) Skończył się chleb i zupa. (...)". Mirjam Mous "Password", str. 132 SKŁADNIKI 1 kalafior 2 marchewki 3 kalarepy (u mnie 2 zielone, 1 fioletowa) + klika liści kalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki(...)pietruszki i seleru 1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa) 3 kopiaste łyżeczki vegety pieprz do smaku, nieco lubczyku WYKONANIE Kalafior umyć i obrać w małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w krążki lub kostkę, kalarepę obrać z twardej skórki i pokroić w kostkę, kilka liści umyć i również pokroić w kostkę, to samo
Passions hobbies lifeodpowiedniej strony i voilà - mamy to. Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno. Składniki: Łącznie do obu zup: 1 łyżka masła - najlepiej klarowanego 2 łodygi selera naciowego 4 małe ząbki czosnku Krem z kalafiora: 4 szklanki bulionu warzywnego 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki 1 cm obranego, startego imbiru 1 gałązka tymianku sól(...)pieprz 1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera. 2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku. 3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem. 4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). 5. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie zblenduj
Powiedz dietom nieDziś na obiad zapraszam na zupę kalafiorową z indykiem. Smacznego :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś na obiad zapraszam na zupę kalafiorową z indykiem. Smacznego :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldJest to wspaniała zupa krem, lekka i kremowa z dodatkiem młodego groszku ja jestem zakochana w tej zupie :) Może i wam zasmakuje? Składniki: 2 l domowego bulionu mięsnego 1,5 kg kalafiora ( waga po obraniu) 25 dag młodego groszku (waga po obraniu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki sól,pieprz Do gotującego bulionu wrzucić kalafiora. Możecie użyć
Delicious Titbitskosmetologii. Druga, znacznie obszerniejsza zawiera przepisy kulinarne, pogrupowane wg takich kategorii jak: soki i koktajle, zupy, sałatki i dania rozgrzewające, dania inspirowane kuchnią azjatycką (w tym kilka przepisów na zupę miso i doskonały łosoś w glazurze - mówię Wam - palce lizać), przekąski, naleśniki i gofry, desery, ciastka i lody oraz napoje z dodatkiem alkoholu. Te ostatnie przydadzą na się niewątpliwie(...)Kuchnie Świata, jak chociażby śmietanka kokosowa czy algi. Nie przeczę, że wiele propozycji Marii Ahlgren bardzo nam się podoba. Urzekły nas smakiem m.in. pizze z kalafiora z kremem awokado, piernikowy bowl, wegańska tajska zupa tom kha, sałatka z czarnej soczewicy czy przepyszny mus mocca i upiększające dżemy z chia. To właśnie dzięki inspiracji pochodzącym z tej książki przepisem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPomału wracam do starych nawyków żywieniowych. Po żurawinie wysypu nie było, to próbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka czosnkowa. O, jak mi tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior2-3 ząbki czosnku w łupinkachok. 2 litry(...)bulionu warzywnego3 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz, koperek do smaku1 łyżka prażonego słonecznikaoliwa do pieczeniabagietki, masło czosnkowe (do podania)Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, oprószyłam solą. Czosnek skropiłam oliwą, owinęłam w folię do pieczenia i takie czosnkowe zawiniątko umieściłam razem z kalafiorem w piekarniku i zapiekłam
bastalenaKlopsiki: 300 g mięsa wieprzowego pół cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Zupa: 2,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół średniej cebuli 150 g białej kapusty kilka różyczek kalafiora garść fasolki szparagowej 2 kostki rosołowe domowej roboty groszek cukrowy 2 liście laurowe ziele angielskie koper natka pietruszki jogurt(...)czasie możemy poszatkować na kawałki o szerokości 0,5 cm kapustę, pokroić na kawałki fasolkę szparagową, rozdzielić różyczki kalafiora. Po 20 minutach gotowania, możemy wrzucić do wywaru warzywa. Gotujemy ok. 10-15 min. Wrzucamy klopsiki. Teraz możemy spokojnie podbić zupę. Mój sposób jest prosty: łyżkę mąki łączę z 2 łyżkami jogurtu naturalnego lub śmietaną, dodaję chochelkę gorącej wody z naszej
Kuchnia moimi oczamiodrobinę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wykładamy na talerz. Na sałatce ziemniaczanej układamy filet śledzia. Dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego. ZUPA- Krem chrzanowy z białych warzyw SKŁADNIKI: 1/2 kalafiora 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 łyżki chrzanu Provitus 2 łyżki masła(...)liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy chrzan i blendujemy całość. Dodajemy masło oraz śmietankę i ponownie miksujemy na gładki krem. Na końcu doprawiamy solą i pieprze. Krem należy zagotować. Zupę krem serwujemy z prażonymi pestkami dyni. Smacznego. DANIE GŁÓWNE- Chrupiąca kaczka z kimchi i sałatą rzymską SKŁADNIKI: 1 pierś kaczki 1 sałat rzymska 1/2 słoika kimchi Provitus 1 łyżka orzechów
kulinarnyJalubię zupy. Jednak niestety robię je bardzo rzadko, bo moja rodzinka za zupami nie przepada, a nawet nie są głodni jak usłyszą słowo "zupa" Składniki; 1,5 l bulionu drobiowego 1 średni kalafior 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 250 ml śmietany sól pieprz liść laurowy koperek Wykonanie: Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem
O kuchni z uczuciemziołowym masłem... Góry ziołowych grzanek do wyczyszczenia talerzy! Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku Składniki na ok. 6-8 porcji: łyżka masła 2 ząbki czosnku 3 małe ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/2 pora (biała część) 1/2 małego kalafiora 8 pieczarek 700 ml bulionu lub rosołu (przepis na bulion warzywny(...)słony jest bulion) 100g surowego wędzonego boczku w cienkich plasterkach Oliwa pietruszkowa listki z pęczka natki pietruszki 1/4 szklanki oliwy szczypta soli (ja użyłam różowej gruboziarnistej) ząbek czosnku (opcjonalnie) Zupa krem z białych warzyw - sposób przygotowania: Warzywa obierz, umyj i pokrój w kawałki ok 2 cm. Czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozpuść masło i zeszklij czosnek (uważaj, żeby nie przypalić
Gary Bez dna