startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut - do odpowiednio przyrumienionego parmezanu i optymalnie ściętego jajka. Podawać gorące. Jeśli lubicie kalafiora, to zapraszam również na pyszną zupę kalafiorową z prażonymi orzechami lub kalafiorową zupę krem z czosnkiem
Codzienna kuchnia niecodziennawykonaniu ale za to jakie pyszne i przydatne przez cały rok! W zimie wspaniale nadaje się do zup/ sosów, należy tylko pamiętać aby dodać do ugotowanej zupy (lekko podgrzewając). Składniki: 1 kg kalafiora, 75 dag pomidorów. Wykonanie: Dojrzałe pomidory umyć, pokroić i podgrzewając w garnku rozmiękczyć , często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito i odstawić. W między czasie kalafior podzielić
Tradycyjna Kuchniabułki - groszek ptysiowy Sposób przygotowania 1. Por pokroić w paski podsmażyć na patelni dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę różyczki kalafiora zalać to rosołem Gotować wszystko do miękkości Zupę zmiksować blenderem 2. Na patelni rozpuścić mało smażyć aż się zrumieni wrzucić roszpunkę delikatnie przesmażyć oprószyć solą i pieprzem i tartą
W królestwie smaków Beatywróciłam do domu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki(...)gotować wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać z łyżką naturalnego jogurtu
Kuchnia w opałachZupka ze świeżego kalafiora, doskonała w smaku, delikatna. Jednym słowem warto spróbować .SKŁADNIKI:pół kalafiora1 marchewkakawałek porawywar mięsny ok. 1,5 lsól, pieprz do smakupół pęczka
W kuchennym oknie EwyPrzyznaję, że ja też takie z reguły gotowałam. Dziś odstąpiłam od reguły. Na dworze zimno- przydało by się coś na rozgrzewkę. A na to najlepsza gorąca zupa. Tyle , że ja miałam kupiony kalafior i bliżej nie określone plany co do niego. W końcu wyszło mi , ze przecież kalafiorowa też może być na gęsto i pikantnie by była rozgrzewająca. I taka
Buniabaje w kuchnifiniszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem z dynii i indyjskim kalafiorze, zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej dziś dodatkowo przez grupę sąsiedzkiego wsparcia. Muszę przyznać, że połączenie ciepłej gruszki skąpanej w intrygującym smaku gorzkiej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy
Aga w kuchnimleka kokosowego House of Asia 8 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) pół opakowania krojonych grzybów moon House Of Asia 1/2 czerwonej papryki ćwiatrka kalafiora 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) pęczek szczpioru ok 6 łyżek sosu rybnego 1 podwójna pierś z kurczaka ok 4 łyżki brązowego cukru sok z jednej, dwóch limonek(...)Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone grzyby, paprykę, kalafior oliwę chilli, sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty tak aby warzywa były chrupiące. Na koniec dodać przekrojone pomidorki koktajlowe. Zupa ma mieć przyjemny słodkawy kokosowy posmak, z lekką nutką limonki i pikanterii. Trzeba znaleźć swój balans
Jemy PijemyKalafior w mojej kuchni dotychczas królował w zupie, ewentualnie jego różyczki polewałam masełkiem z bułką tartą. Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki
Kuchnia w opałachKalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku. Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu(...)podsmażam czosnek (przeciśnięty przez praskę) i por (pokrojony w półplasterki). Dodaję kalafior i ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet
Kuchnia Elliezupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki
nietylkopasta.plzupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki
nietylkopasta.plbyła jednak z tych dań po które chętnie siegałam. Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 l bulionu drobiowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz 250 ml śmietany 18% koperek Makaron(...)Warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać z posiekanym koperkiem
Kuchnia w oparachgotujemy długo, np. fasoli, dlatego do kielicha blendera wrzuciłam już ugotowane produkty (zwróćcie uwagę, na tę niesamowitą, aksamitną konsystencję zupy <3 ). Jeśli chcecie zupę krem prosto z blendera, bez wcześniejszego gotowania, użyjcie np. brokułów, kalafiora czy pomidorów i zalejcie gorącą wodą lub wywarem. Kielich spokojnie wytrzyma wysoką temperaturę zupy, w końcu między innymi do tego został stworzony zielona
Powiedz dietom nie