Przepyszna i aromatyczna zupa. Ma przyjemny kolor i obłędnie pachnie świeżą bazylią. świetnie smakuje podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa: 1 udko 1/2 kalafiora 5 średnich ziemniaków korzeń pietruszki marchew 1/4 selera sól, pieprz 1 szkl liści bazylii Grzanki: kilka kromek chleba 2 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy z oliwek Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy obraną marchewkę(...)selera, korzeń pietruszki, udko. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora. Doprawić do smaku, można dodać maggi jeśli lubicie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, wyjąć udko i marchew a zupę zmiksować. Lekko przestudzić. Wtedy dodajemy liście bazylii i miksujemy. Kromki chleba kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chleb
Smakołyki Asizupkę przygotowywała często moja mama. Nie ma co się rozpisywać, robi się ją szybko i równie szybko zjada. :) Tak się składa, że do zrobienia zupy potrzebujesz trzy warzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki 2 l wywaru drobiowego(...)pokrój drobno w kostkę i dodaj do wywaru po ugotowaniu wyjmij mięso i warzywa do miseczki z wyjątkiem cebulki do wywaru dodaj kalafior, fasolkę i ziemniaki zamknij szczelnie szybkowar i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Zupa kalafiorowo - fasolkowa odczekaj ok. 2 minuty i otwórz szybkowar wymieszaj w miseczce troszkę śmietany z gorącym wywarem wlej powstałą mieszankę do zupy
Szybko Szybkowarzupkę przygotowywała często moja mama. Nie ma co się rozpisywać, robi się ją szybko i równie szybko zjada. :) Tak się składa, że do zrobienia zupy potrzebujesz trzy warzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki 2 l wywaru drobiowego(...)pokrój drobno w kostkę i dodaj do wywaru po ugotowaniu wyjmij mięso i warzywa do miseczki z wyjątkiem cebulki do wywaru dodaj kalafior, fasolkę i ziemniaki zamknij szczelnie szybkowar i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Zupa kalafiorowo - fasolkowa odczekaj ok. 2 minuty i otwórz szybkowar wymieszaj w miseczce troszkę śmietany z gorącym wywarem wlej powstałą mieszankę do zupy
Szybko SzybkowarKażdą zupę przyjmuję z otwartymi ramionami. A właściwie ustami. A kalafiorowa jest akurat dość wysoko w moim rankingu. A jak jest z kalafiorem romanesco to w ogóle luksus i rozpusta. Więc zdecydowanie polecam. Ale ja każdą zupę polecam więc mogę być niewiarygodny. Nie mniej jednak polecam. W końcu zupa nie może być zła :) A w ogóle to skompletowałem już(...)sól, pieprz Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 5-10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną na kawałki fasolkę, różyczki kalafiora i groszek. Jak warzywa zmiękną zupę zaprawiamy śmietaną i wrzucamy pokrojoną drobno natkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufacturePyszne, jesienne, rozgrzewające, idealne. :) Więcej nie trzeba mówić. Składniki: 1 duży kalafior 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego
Brzuszki Łakomczuszkioliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(u mnie orzechowe) Wykonanie: a) zupa 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kalafior podziel na różyczki. Posól i wymieszaj w misce z oliwą.Piecz 30 minut (po 15 minutach przemieszaj kalafior by się nie przypalił) 2. Na dnie garnka(...)dodaj kumin. Przesmaż chwilę. 3. Dodaj kalafior. Dokładnie wymieszaj. Wlej ciepły bulion (tyle by zakrył kalafior) i mleko 4. Gotuj 15 minut tak by kalafior był miękki, ale też by nie rozpadał się. 5. Zupę zblenderuj na krem b) sos 1. Weź dwie łyżki tahiny. 2. Dodaj do niej przepuszczone przez praskę 2 ząbki czosnku i dwie łyżki wrzątku
Fiolka w kuchnidań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd(...)blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. *** 2. Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych
ClauditteMissCookingdań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd(...)blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy
ClauditteMissCookingmaśle, dodajemy mąkę i smażymy jeszcze 1 min. Do cebuli wlewamy, powoli i cały czas mieszając, gorący bulion. Do bulionu wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy je przez 20 min. Lekko studzimy i miksujemy całość na gładko. Zupę ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty ser i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym i posiekaną
R'n'G KitchenZupa kalafiorowa musi być bogata w...? Kalafior :) Dlatego nie żałujmy go. Jak się ugotuje będzie miękki i przepyszny! Do tego marchewka, ziemniaki, białe warzywa: pietruszka i seler. I dużo przypraw. Tym razem bez kostki rosołowej... Zdrowo zatem:) Składniki: 1,5 litra wody 1/2 główki większego kalafiora (lub jeden mniejszy cały) podzielonego na różyczki 2 ziemniaki 1 marchew 2 małe pietruszki(...)kostkę. Tak samo robimy z marchewką - przekładamy go garnka Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i przekładamy do garnka w całości. Dodajemy różyczki kalafiora Przyprawiamy: lubczykiem, kurkumą, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Kurkuma spowoduje, że zupa będzie miała ładny, mocny kolor i będzie bogata w smaku. Smak nie będzie ostry, ale wyraźny Na zdjęciu jest więcej listków, niż napisałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compomysł przy jakiejś najbliższej okazji. Baza zupy jest bardzo gładka i kremowa. Dodatek niebieskiego sera lekko przełamuje tę delikatność, ale minimalnie - tyle, ile trzeba. Chrupiące orzechy, wraz z brązowym masłem, w którym się smażyły, stanowią kontrast dla kalafiorowego kremu - w smaku, kolorze i fakturze. Bardzo polecam! :) Składniki: 500 g różyczek kalafiora (mogą być mrożone) 4 łyżki masła 1 łyżka(...)Wykonanie: Pora i cebulę drobno posiekać, lekko posolić i zeszklić na 2 łyżkach masła i oliwie. Wlać bulion, dodać różyczki kalafiora i gotować około 15 - 20 minut. Dodać ser, poczekać aż się rozpuści, a następnie po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę w blenderze (najlepiej dwa razy). Przelać zupę z powrotem do garnka, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i ewentualnie dosolić
zadanie-gotowaniePyszny krem z dodatkiem wędzonego łososia, napełnia żołądek i rozgrzewa. Jest cudownym lekiem na jesienną chandrę. Poniżej przepis na tą cudowną zupę. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior, około 1kg 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 500 ml wywaru warzywnego 750 ml ZINEGO MLEKA(...)płatki. Podsmaż 1-2 minuty, dodaj obranego i pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka oraz kalafiora. Wlej wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem, stopniowo dodając starty parmezan. Podawaj z kawałkami wędzonego łososia i grzankami. Warto przed
kuron.com.plPrzepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku. A kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw.KALAFIOR (brasicca olevacea L.) nalezy do rodziny kapustnych.JAK ZDROWY JEST KALAFIOR Zawiera naturalne zwiazki wspomagajace nasz uklad immunologiczny.Warzywo to jest takze skarbnica mineralow i witamin.Poza wapniem(...)warzywnego - bio w proszkujogurt greckiWykonanie:Wszystkie warzywa obrac i pokroic w kostke.Pora w polkrazki a kalafiora rozdrabnic na mniejsze rozyczki.W duzym garnku zagotowac 1,5 litra wody,dodac bulion i wrzucic pokrojone warzywa.Gdy sie zagotuja dorzucic makaron.Wybierzcie makaron,ktory po dluzszym pobycie w zupie nie mieknie zanadto.Ja uzywam spätzli,ktore krusze na mniejsze kawalki przed dodaniem do zupy.Dorzucic przyprawy.Na koniec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!błonnika. Ryż z kalafiora - do czego dodawać Ryż z kalafiora surowy lub prażony może być super dodatkiem do wszystkich sałatek i wielu zup, które mają w swoim składzie zwykły ryż. Tarty kalafior zamiast ryżu można dodać do gołąbków - smakują rewelacyjnie. Smażony ryż z kalafiora doskonale pasuje do curry z kurczaka i wielu innych dań kuchni indyjskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomu antyrybiarza, osobę gardzącą pysznościami, a chcielibyście spróbować delikatnej zupy rybnej, to mam dla was sposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno(...)zimnej wody wydobywa cały smak i aromat z warzyw. W miarę gotowania dodajemy cukinię, brokuły i kalafior. Jak wszystko zmięknie, dorzucamy pokrojone w kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez około 10 min. Ryba ma być jędrna i soczysta. Zupę zaprawiamy jogurtem bądź śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, posypujemy sporą ilością koperku. Dokładamy pokrojonego w cieniutkie paseczki wędzonego
ladykitchen