Uwielbiam kalafiora - w zupach, w surówkach, w owocowych koktajlach czy jako składnik spodu do pizzy :) Ostatnio rozsmakowałam się w poniższym przepisie. W sumie sama nie wiem jak to danie nazwać - jest to po prostu rozdrobnione i podsmażone warzywo. Czytaj więcej
Kasia Sarnalepszego u progu zimy, jak rozgrzewająca gęsta zupa i to najlepiej z orientalną nutą, która przywodzi na myśl cieplejsze zakątki naszego globu ;) Mam dziś dla Was zatem gęstą zupę z kalafiora z quinoą, kuminem i curry. W dodatku jest ona mało pracochłonna i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 mały kalafior 1 litr bulionu warzywnego
Quinoa Raz!przykrycia! Gotową zupę blendujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na talerze i dekorujemy cebulką. Gotowe!!! W ten sam sposób można przygotować również zupę z kalafiora, jest równie pyszna. Polecam
Rozpustne gotowanieDietetyczna, zdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z otrębami. Składniki: 1 kalafior, 8 dag otrąb pszennych, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól do smaku, cukier(...)smaku, gałka muszkatołowa do smaku. Wykonanie: Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i ugotować. Z masła i otrąb przygotować zasmażkę, rozprowadzić wodą z kalafiora, dodać do zupy i gotować powoli około 10 minut. Doprawić przyprawami (można dodać kostkę rosołową lub warzywną dla podkreślenia smaku) i zaciągnąć rozmąconym jajkiem
Tradycyjna KuchniaNajprostsza zupa na świecie. 15 (no góra 20) minut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą maślaną i świeżo mielonym pieprzem. Zaraz po pomidorowej i rosole
Pyry na GazCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuSezon na warzywa jest w pełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :) Składniki: 3 różyczki kalafiora 1 mały batat włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 1 pomidor przyprawa "warzywko" lub jarzynka pieprz 2 liście
Truskawkowa FiestaZapraszam ponownie na stronę „Pomysł na dom” gdzie w dziale strefa smaku można znaleźć mój kolejny przepis który nie był publikowany na blogu Zapraszam
Kuchenne WariacjeMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna chodziła za mną lekka i sycąca zarazem zupa. Wybrałam zupę w kolorze białym, bo ten kolor nie często …
My Blueberry Cornerpotrafila zajac sie sama soba, ja zamienilam sklepowe sloiczki na pyszne zupy domowej roboty. Przy okazji pokochalam tez moj nezawodny blender, bez ktorego nie wyobrazam sobie funkcjonowania w kuchni. Przy jego pomocy i z odrobina wyobrazni co jakis czas wyczarowuje smaczne cudo. Dzis byl to pachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafioraskladnikipol kalafiora2 marchewki1
Przysmaki Karolkiefekcie wyszła wodnista breja bez wyrazu :/ Dzisiaj z racji , że "zalegała" u mnie w lodówce paczka pieczarek podjęłam ponowną próbę zrobienia z nich zupy . Wpadłam na pomysł aby dorzucić kilka różyczek kalafiora i był to strzał w 10 !! Zupa wyszła -genialna :) Aksamitna i kremowa , bez zbędnych dodatków . Miseczka takiej zupy posypanej suszonym cząbrem to wspaniały pomysł na lekki
Marcepanowa kuchniaKaczka po chińsku, kurczak w stylu włoskim, steki z kalafiora, letnia pasta z ricottą i cukinią, a do tego zupa tajska ze słoika – zestaw pięciu dość wyszukanych, ale łatwych do zrobienia dań, które może zrobić każdy, nawet niedzielny kucharz. Dzisiejszy wpis zaczniemy od podziękowań dla Was – Czytelników naszego bloga! Ogromnie nas cieszy i motywuje, że robicie nasze przepisy(...)pół godziny w sobotni wieczór, a dzięki poświęconemu czasowi, w niedzielę mogliśmy sprawnie zabrać się za pracę. Całość zaplanowaliśmy tak, żeby w piekarniku upiec razem: kaczkę, kalafiory na steki, krewetki do zupy tajskiej, i dopiec podsmażone wcześniej filety z kurczaka. Kiedy składniki się piekły, ugotowaliśmy ryż do kaczki po chińsku i kaszę do kalafiora i kurczaka. Osobno robiliśmy prostą pastę
Niedzielny kucharzimportowane, a co za tym idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które pomagają im przetrwać podróż, a które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Do naszej zupy użyliśmy ziemniaków, kalafiora i korzenia selera. Istna bomba odżywcza! Każde z tych warzyw ma w swoim składzie ogromne ilości wartościowych związków. My postanowiliśmy wymienić jedynie te, których jest najwięcej lub naszym zdaniem są najważniejsze(...)proces odchudzania. polecany jest także ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych. ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól
Kuchnia od dwojgapierwszy krem z kalafiora na moim blogu. Pokazywałam Wam już kilka pysznych przepisów, w tym ten na krem z kalafiora ze szczypiorkiem , czy krem a kalafiora z tahini . Jak lubicie tradycyjną zupę kalafiorową też polecę Wam mój przepis. Jednak przyszedł czas na nową wersję, zupę bardzo delikatną ale urozmaiconą dodatkami. Na górze znalazł się bowiem wędzony boczek i pyszne chrupiące(...)najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków
nietylkopasta.plPrzepis na zupę z brokuła i kalafiora stworzyłam zupełnie przypadkiem. Tak, tak, dobrze widzicie – przypadkiem! Historia tej zupy rozpoczęła się, gdy w mojej lodówce znajdowało się kilka różyczek kalafiora i brokuł. Z połączenia tych dwóch warzyw, kilku ziemniaków i dodatków, które „potencjalnie mogą pasować”, stworzyłam tą niepowtarzalną zupę. Kremowa zupa kalafiorowo-brokułowa jest naprawdę łatwa... Tryb czytania
PysiaGotuje.pldelikatnie :-) Składniki: 1/2 kg sk rzydełek 3 marchewki 1 pietruszka 1l soku pomidorowego (domowy lub z kartonika) koncentrat pomidorowy (do smaku) 1/2 kalafiora sól pieprz ziele ang. liść laurowy śmietanka 18% - jeśli ktoś lubi zupy zabielane Wykonanie: Ugotować wywar mięsno-warzywny. Wyjąć warzywa(...)skrzydełka, a do gotującego się wywaru dodać sok pomidorowy, koncentrat (ilość zależy od naszych upodobań) oraz rozdrobniony na różyczki kalafior. Gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Marchewki wyjęte wcześniej z zupy, zetrzeć na oczkach, skrzydełka obrać, mięsko wraz z marchewką dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i dużą ilość posiekanego koperku. Zupa jest nie tylko pyszna
Walijskie Pichceniekoniec padło pytanie czy smakowało. Ale zrobił to tak nienachalnie, że odpowiedziałam mu : Nie zroczarowałm się!:) Aaa i czeka sie niedługo. Na ladzie tosty i yorkshire pudding Zupa krem z kalafiora i fenkułu. Nigdy nie jadłam lepszej zupy. 4 funty. Sorry babciu, mamo, ciociu niejedna i przepraszam samą siebie;) Spring pizza. Z cukinią i szparagami. Dało się wyczuć lekki cytrynowy
AZgotuj!jest trudny. Do jej przygotowania możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu, bądź od podstaw przygotować wywar. Dziś podpowiem Wam jak przyrządzić smaczną i prostą zupę jarzynową na rosole z dodatkiem marchewki, kalafiora, młodej kalarepy, fasolki szparagowej i ziemniaków. Zupa zabielana śmietaną z dużą ilością posiekanego kopru i szczypiorku. Lekka, zdrowa i pożywna zupa(...)Kalarepkę, marchew i fasolkę szparagową ugotować w niewielkiej ilości wody, na silnym ogniu pod przykryciem. Zagotować rosół, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki i kalafiora - ugotować. Następnie dodać pozostałe jarzyny razem z wodą w której się gotowały. Zupę jarzynową zabielić zahartowaną śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec do zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki i świeży koper. Przed
Moja Książka KucharskaZapraszam na zupę, która jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów. A serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Składniki: 150 g makaronu farfalle, 450 g kalafiora, 25 g podgrzybków suszonych, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 krążek sera camembert, 100 g topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo(...)wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 min. do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos Worcester, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietankęi i mieszamy. Makaron gotujemy
Moniki Smakołykizostaje. Doprawić solą pieprzem, dodać curry. Zagotować i sprawdzić smak, następnie gotować 15 minut. Teraz czas na kalafiora i natkę pietruszki, gotować następne 10-15 minut. Kalafior i warzywa muszą być miękkie. Zmiksować zupę dokładnie, wlać śmietanę lub jogurt grecki. Wymieszać. Koperek posiekać drobno i dodać do zupy. Gotowe, pyszne polecam. Szybko i smacznie
Kuchnia PokoleńKrem kalafiorowy to pomysł na szybką, smaczną, tanią i prostą do przygotowania zupę-krem. Przed podaniem należy ją posypać posiekanym koperkiem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 3 płaskie łyżeczki domowej wegety 1 duży kalafior 2 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej odrobina kurkumy 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany(...)miękkości warzyw. Następnie zupę zmiksować na krem. Na sam koniec dodać śmietanę. Gotowy krem przelać do talerzy i posypać posiekanym koperkiem. Od lewej strony: gotowanie różyczek kalafiora, ziemniaków i wygląd zupy przed zmiksowaniem
UgotowaćKundalinii, której ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg. Zupa krem z białych warzyw Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru(...)pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut. Zmiksować na krem blenderem, jeżeli zupa jest za gęsta wystarczy dolać bulionu. Podawać z prażonymi płatkami migdałowymi
Apetyt na Zielone