Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza. 1/2 kalafiora 2 marchewki 1 kawałek selera por biała część 750 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz koper, natka pietruszki. 1/2 szklanki śmietany 18 % kluski: 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki(...)gotuję kolejne 5 minut. Kalafior ma być aldente a nie rozgotowany. Do miseczki wbijam jajko, dodaję, mąkę, wodę, sól. Ciasto na kluski ma być lekko lejące. W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty. Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski
wesoła kuchniamarchewki - ćwiartka selera - makaron nitki - łyżka masła - łyżka śmietany - sól, pieprz do smaku Mój młodszy syn nie był w stanie zjeść kalafiora pod żadną postacią lecz ta zupa się przekonał, najpierw ukrywałam kalafiory dusząc mu je widelcem tak aby się nie zorientował i jak stwierdził, że zupa jest pyszna od tego momentu je kalafiora w całości. Zakupy(...)albo kroję w kostkę albo marchewkę i selera ścieram na tarce na największych oczkach. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucam wszystkie składniki do garnka. Gdy marchewka lub kalafior będą miękkie wyłączam zupę i odstawiam aby troszkę ostygła. Nigdy nie przyprawiam gorącej zupy, gdyż wtedy smak jest nierealny. Pamiętajmy, że nigdy nie uda nam się doprawić gorącej zupy !!! Gdy zupa troszkę ostygnie
Tanio smacznie i prostobiałych warzyw świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodniejsze dni Zachęcam do przygotowania Przepis na 4-5 porcji dania Zupa krem z białych warzyw SKŁADNIKI: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 seler 2 pietruszki 1/2 kalafiora 2 ziemniaki 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz biały mielony 1 - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego(...)PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Ząbek czosnku obrać, opłukać osuszyć i również posiekać. Seler, pietruszki i ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać, osuszyć i podzielić na małe różyczki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić. Wlać litr bulionu, dodać liście
WSZYSTKO SMACZNEAromatyczna zupa z kalafiora i mleczka kokosowego Składniki: z przepisu Magazyn Kuchenny 1 kalafior (ok.500g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masala 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 500 ml bulionu warzywnego 165 ml mleczka kokosowego sól, pieprz W garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić cebulę. Dodać kalafior
Moja Galeria SmakuPyszna i zdrowa, rozgrzewająca tradycyjna zupa kalafiorowa. Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki połowa selera 1 pietruszka 1 cebula 250 g mniejszych kwiatów kalafiora mały pęczek szczypioru i koperku łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka Przygotowanie: Wszystkie warzywa obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wody razem
Zasmakuj Kuchnizupa jest przepyszna! Bardzo aromatyczna i sycąca. Mój mąż nie przepada za kalafiorem, tymczasem zupę zjadł ze smakiem. Jest to więc świetne rozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-) SKŁADNIKI 1 duży kalafior 1 mała cukinia 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g) 1 biała papryka(...)sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kalafior umyć i obrać w różyczki. Ziemniaki obrać. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć wraz z różyczkami kalafiora do dużego garnka. Dodać bulion warzywny i wlać niewielką ilość wody (możliwe, że warzywa nie będą nią przykryte). Nałożyć pokrywkę i gotować około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Od czasu
Passions hobbies lifewarzyw - poza kalafiorem, który odgrywa tu znaczącą rolę - marchew, pietruszka, seler... Zupa krem to świetny sposób na przemycenie warzyw, których normalnie niejadki nie zjadłby z talerza z tradycyjną zupą. Krem z kalafiora jest ponadto delikatny, przyprawiany jedynie solą i pieprzem. Lekkiej pikanterii nadaje mu odrobina parmezanu, kwasowości - nuta jogurtu naturalnego. Zobacz również inne przepisy(...)zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu parmezan 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zaprawienia Delikatny krem z kalafiora
Moje Qulinariaziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup do posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno(...)curry, posoliłam do smaku. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam z zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce na mniejsze kawałki. Dodałam do zupy. Kiedy kalafior zmiękł, dorzuciłam groszek konserwowy. Śmietanę zahartowałam kilka łyżkami gorącej zupy i wlałam ją do rondla. Zupę podałam posypaną posiekaną natką pietruszki i grubym szczypiorem
Kuchenne zapiski Edytysięgam.Lubię zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko pierwszym daniem , ale by nasyciły mnie na długie godziny.Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych – krem kalafiorowy.Kalafiora zawsze zjadam z wielką przyjemnością , a w takiej postaci smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: - kalafior
Ostra na Słodkojestem fanką żadnej zupy kalafiorowej. A w tej – prawie w ogóle kalafiora nie czuć, spełnia rolę zagęszczacza. W smaku dominuje pieczony czosnek i słono-korzenny posmak bulwiastego selera. Lekko, ale rozgrzewająco – idealna zupa na jesienną pluchę. Warzywa dokładnie myjemy. Seler i cebulę obieramy, kroimy drobno w kostkę. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Główce czosnku odcinamy ok. ¼ od góry, zawijamy(...)olej, podsmażamy na małym ogniu pokrojoną cebulę i selera przez 10-12 minut, do zeszklenia, co jakiś czas je mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, zalewamy wodą i rosołem, dodajemy ½ łyżeczki soli i startą gałę muszkatołową. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw, około 20-30 minut. Gdy kalafior i seler już miękkie, całość miksujemy przy użyciu
Karo in the Kitchenwięc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki(...)Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Śniadanlove Autor: David Bez Wydawnictwo: Buchmann
Ugotowane pozamiatanezupa z kalafiorem składniki dla sześciu osób 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki 2 łodygi selera 1 niewielki kalafior 2 l drobiowego wywaru 100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego przepisu sól, pieprz szczypta rozmarynu natka pietruszki koperek(...)kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie wszystko zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz kalafiora podzielonego w różyczki. Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, sól, pieprz, rozmaryn, oraz maggi. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej
Miód i pieprzwięc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa(...)pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem
Ugotowane pozamiatanebardzo ochoty na jakieś ciężkie zupy. Ale co powiecie na krem? i to z grzankami serowo-czosnkowymi? Jak dla mnie bomba. Spróbujcie, bo nie jest to trudna zupa do przygotowania;) Krem z kalafiora dla 4 osób 1 kalafior 1 średniej wielkości ziemniak 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (lub kostka rosołowa) liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego(...)warzywami, ok. 750 ml. Ważne aby nie nalać jej za dużo, bo wtedy nasz krem będzie za rzadki. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem do momentu aż nasz kalafior i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut od chwili zagotowania. Kiedy nasze warzywa są już miękkie wyciągamy marchewkę, pietruszkę, seler (ich nie rozdrabniamy
PatiGotujePierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję do niej ziemniaków i śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa.SKŁADNIKI1 kalafior1,5 l wodypół szklanki mleka2 marchwie1 korzeń pietruszki1 mały(...)umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do wywaru i przyprawić. Uzupełnić wodą w miarę potrzeby. Gotować 20 minut. Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając. Mięso oddzielić od kości, marchew pokroić w plasterki i dodać do zupy
Złote przepisy