zupę zawsze robię na początek sezonu na młode warzywa:). Pachnie wiosną i jest miłą odmianą po typowo zimowych, cięższych zupach. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 młodej kapusty 2 młode marchewki 1 pietruszka 2 łodygi młodego selera naciowego 3 młode ziemniaki 1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy(...)garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, seler naciowy, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą
Szefowa kuchniMoja zupa jest bardzo treściwa i ma cudowny smak, ja uwielbiam takie zupy, dlatego i Wam polecam. Można zjeść nawet 2 miseczki hi hi, jako dodatek pieczony kalafior. Polecam koniecznie wypróbujcie. Tajska zupa z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemały kalafior 5 średnich pieczarek groszek zielony kostka rosołowa makaron, np. rurki żółtko (lub śmietana i mąka) natka pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyć, pokroić w różyczki, odłożyć tyle ile potrzeba na zupę (ja zawsze robię to na oko). Zagotować wodę z kostką rosołową. Ugotować makaron. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na oliwie. Kalafiora wrzucić
bastalenaDziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy(...)mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :(Składniki:4 skrzydełka2 młode marchewki,1 młoda pietruszkakawałek selera naciowegopół szklanki młodego groszku3 młode ziemniaki5-6 różyczek kalafiora,natka pietruszkisól i pieprz. Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler naciowy
Walijskie Pichceniedostatkiem mamy świeżych warzyw, choć w związku z pogodą jeszcze wczoraj świeże szparagi dziś już niestety nadawały się tylko na zupę albo sos.Składniki:kalafior1/2 pęczka szparagów4 łyżki śmietany 2 łyżki oliwysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Kalafior dzielę na małe różyczki i dokładnie myję. Przekładam do miski i dokładnie mieszam z oliwą. Wysypuje na blaszke i wkładam na około
Magiczna kuchnia Dariidania, które ukończyłam robić kilka minut po północy, by kolejnego dnia zjeść ciepły obiad w domu, co ostatnio zdarza się niezwykle rzadko. Kremowa, delikatnie lawendowa i rozmarynowa zupa krem z młodego selera, kalafiora i gruszki to posiłek rozgrzewający, idealny na pogodę jaką jesień funduje nam za oknem. Składniki (na 4 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm imbiru(...)przez minutę. Dodaję pokrojony w kostkę seler i gruszkę oraz świeży rozmaryn i suszoną lawendę. Całość duszę kilka minut. Dodaję różyczki kalafiora i wlewam bulion. Gotuję składniki przez około 20 minut do miękkości po czym wyławiam rozmaryn. Zupę miksuję na gładki krem, po czym doprawiam i dodaję śmietanę. Ponownie podgrzewam. Podaję z pokruszonym kozim serem, karmelizowanym kawałkiem gruszki i prażonymi
Mango PapajaLato to czas lekkich, warzywnych zup. U nas dość rzadko się pojawiają, więc chcę to nadrobić, bo stanowczo jemy ich za mało, dlatego zaczynam od szybkiej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRoztoczu wstąpcie na tradycyjną zupę pokrzywową do Zagrody Guciów , gdzie znajdziecie prostą wiejską kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych przez tamtejsze prababki. Dziś polecam smaczną i zdrową zupę krem z młodego kalafiora podaną z blanszowanymi listkami pokrzywy. Będziecie zachwyceni :) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1-1,5 l domowego bulionu, 1/2 młodego kalafiora, 2-3 młode ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Listki pokrzywy przelać wrzątkiem na sicie, przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie lub odcisnąć z wody, poszatkować w cienkie paski. Do gorącej zupy dodać pokrzywę, wymieszać, podać z plastrami chili. Zupę można przybrać chipsami z pokrzywy (przepis) . Tkaniny lniane Kardelen by Mira design
SzczyptaSmaQubiegłym roku sporo takich propozycji pojawiało się na blogach. Postanowiłam, że i ja spróbuję. Kupiłam jednego dużego kalafiora i ukisiłam. Bardzo mi posmakował, podałam go do obiadu, zrobiłam z niego sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam.Składniki:kalafiorZalewa (proporcje na 1 litr wody):1 litr wody1 łyżka soli kamiennej+ do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek(...)angielskiego, liść laurowy i kalafior.3. Wodę zagotować, dodać sól kamienną i wymieszać. Gorącą zalewą zalać kalafior, zakręcić słoiki.Nasz kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można z niego zrobić sałatkę, zupę czy po prostu schrupać :)Smacznego
Kuchnia domowa Aniwarzywa. Wiem, wiem najważniejsza jest jakoś produktu, a taki dojrzały kalafior czy brokuł nie do wszystkiego się nadaje. Owszem, zgadam się z tym. Jednak jeśli planuje zupę krem to nie potrzebuje super świeżego kalafiora. Taki dojrzały kosztuje u nas 2,50 zamiast ceny 4,50zł za świeżego. Nawet jeśli nie planujemy akurat zupy to zaplanujmy, albo puree, albo warzywa zapiekane
Kolizje SmakówNazwałam zupę wiosenną bo jest lekka i delikatna tak jak wiosna, a smakuje wybornie. Wywar z kaczki jest bardzo aromatyczny i nadaje zupie jedynego i niepowtarzalnego
Moje Małe CzarowanieCzerwone curry z zimowymi warzywami – ziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam(...)cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, grubszą niż do zupy. Odkładamy do miseczki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Odkładamy do osobnej miseczki. Cebule obieramy, grubo siekamy. Lądują w kolejnej misce. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki. Imbir oskrobujemy, siekamy
Karo in the Kitchenwrzącej wody wrzucić ziemniaki, cebulę, liść laurowy i ponownie wszystko zagotować, dodać kalafior, kilka ziaren pieprzu czarnego i gotować chwilę Startą marchew wrzucić na rozpuszczone masło klarowane i mieszając chwilę smażyć, aż tłuszcz zabarwi się na piękny pomarańczowy kolor, tak przesmażona marchew dodać do wrzącej zupy starając się pozostawić jeszcze trochę tłuszczu na patelni Gdyby masła pozostało zbyt mało
Proste PotrawyWŁOSKIEJ KAPUSTY PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ BOEUF BOURGIGNON DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI PULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM PIECZONY KALAFIOR KREM Z POMIDORÓW ZUPA JARZYNOWA (możesz nie dodawać śmietany do zupy) ZUPA GROCHOWA W WERSJI FIT KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW KREM Z BURACZKÓW KREM Z GROSZKU
nietylkopasta.plrzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem(...)drut :)ziemniaczki wrzucamy do garnka, jak się podgotują, dorzucamy resztę naszych warzyw pokrojone w krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :)Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior -Najcenniejsze warzywo
Wypisz Wymaluj