wróciliśmy do naszego niedzielnego gotowania. Menu jest proste, niewyszukane. Chcieliśmy, żeby było w nim dużo zup, bo gorąca zupa jest najlepszym przyjacielem człowieka w jesienne chłody. Są zatem trzy zupy. Wspólnym mianownikiem dla nich są rozgrzewające przyprawy. Do tego dwa pożywne, mięsne dania. Całe menu wygląda tak: Spaghetti bolognese z dyniowym makaronem Czekaliśmy na nie, długo i cierpliwie, ale było(...)podzielić widelcem na żółte, piękne makaroniki. Po prostu czary:) Prawdziwa magia zaczyna się w momencie, kiedy dyniowy makaron zostaje zapieczony z sosem bolognese! Wtorek: Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Kalafior jest krewnym kapusty i rzeczywiście pokrewieństwo można łatwo wyczuć podczas gotowania:) Upieczony kalafior pachnie znacznie subtelniej, a smakuje… orzechami. Orzechowy smak ma również pieczona cieciorka, która zresztą wygląda
Niedzielny kucharzbędzie miękki....około 40 minut. Po tym czasie zdjąć wywar z ognia i przecedzić do drugiego garnka. Dodać różyczki kalafiora, pokrojone na 2-3 części obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir i gotować kolejne 10 minut. Wlać sos sojowy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika
Gosia gotujeSkładniki na dwie porcje kurczaka z warzywami w sosie: 500 g piersi z kurczaka 250 g mrożonych warzyw: marchewka, groszek, brokuł, kalafior albo inne ulubione 1/2 szklanki bulionu drobiowego 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów 100 g serka topionego lub kremowego (byle by miał dobry skład, bez: soli emulgujących, aromatów, oleju palmowego, skrobi modyfikowanej
e-PrzepisyKulinarneczerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami A na osłodkę daktylowe batoniki kakaowe z ziarnem
More food, love and dreamspracy; z wdzięcznością pominęłam etap przygotowania bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku(...)świeży koperek do podania Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ziemniaki i marchew oskrob ze skórki i pokrój w 1 cm kostkę. Warzywa przełóż do dużego garnka , dodaj groszek oraz przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj
Roślinna - blog wegańskiW czasie lotu ludzie się nudzą. Normalne to. No, chyba że są to pasażerowie wiadomego pochodzenia. Latający tanimi liniami. Syndromem dnia poprzedniego. Ze
bastalenaLubię zupy, bo są: proste, szybkie, smaczne i zdrowe. Moimi faworytami są zupy krem i ukochana Oczyszczająca zupa jaglana . Można się nimi najeść, a kalorii w nich niewiele. Są pełne witamin, błonnika i soli mineralnych. Brokuły to inaczej zielony kalafior. Ugotowane niestety nie zawierają suloforanu (silnego przeciwutleniacza), ale dzięki potasowi, którego zawierają aż 295mg po ugotowaniu - poprawiają pracę układu(...)dzięki Witaminie C, luteinie i witaminie B2 poprawiają stan tkanki łącznej, poprawiają wzrok. Polecane są cukrzykom-mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym. Minusy: Mogą powodować wzdęcia. Zupa z brokuła charakteryzuje się delikatnym, ale wyrazistym smakiem. Jest bardzo kremowa; pasują do niej idealnie grzanki z razowego pieczywa, groszek ptysiowy, wafle pełnoziarniste i świeże zioła np. rzeżucha. Składniki
CzarnawisienkaSKŁADNIKI 600g kapusty 1,8l bulionu 300g kalafiora 170g marchwi 300g ziemniaków sól pieprz 1 łyżka koperku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki lubczyku WYKONANIE: .Do bulionu
Dziś Ja gotujeDelikatna, kremowa i aksamitna zupa. Jak każdą zupę krem, tak i tą uwielbiam. Szybka do zrobienia i smaczna. Dobra na każdą porę roku, a szczególnie w sezonie kalafiorowym ;) SKLADNIKI: (ok. 4-5 porcji) 1 średni kalafior 1,5 L bulionu warzywnego 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego pół łyżeczki(...)Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem. Podsmażyć wszystko lekko, cały czas mieszając. Wlać przecedzony bulion, doprawić solą oraz pieprzem, dodać tymianek i gałkę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zdjąć z ognia, przestudzić i zupę zmiksować. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać
Calzonella.compytaniach, wynikach wyszukiwania itp. postanowiłam, to zmienić. Dziś zapraszam Was na zupę jarzynową (warzywną), która będzie stanowić idealny, ciepły i zdrowy posiłek zwłaszcza w te chłodne dni. Nie wiem jak u Was, ale u mnie zima znów wróciła, więc ciepłe posiłki są na wagę złota. Składniki: 1/2 kalafiora 11/2 dużej marchewki 2 litry wywaru mięsnego 2 garście mrożonej zielonej fasolki(...)kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną pietruszkę i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut (próbujemy). Zupę podajemy samą lub w towarzystwie pieczywa. Smacznego
Słodkie okruszkiUwielbiam tę zupę za smak i za to, że ma pełno witamin. Można ją zrobić z mrożonych warzyw, ale teraz, gdy jest sezon na świeżą fasolkę i marchewkę z ogródka, polecam ją zrobić ze świeżych warzyw. Pyszna i pożywna, zachęcam do spróbowania. Składniki: 2,5 litra wody 1 kostka rosołowa 2 liścia selera 2 liścia poru opcjonalnie 1 liść(...)fasolkę. Dodajemy od razu liścia selera, pietruszki, poru i lubczyku. Gotujemy pół godziny. Po tym czasie dodajemy kalafiora i gotujemy znowu pół godziny. Pod koniec robimy zasmażkę. Masło podgrzewamy na patelni, aż się zarumieni, ale nie spali. Dodajemy do zupy i mieszamy. Robimy zaklepkę. Mąkę pszenną mieszamy z mlekiem, aby nie było grudek. Zupę zestawiamy z ognia. Dodajemy
Wołowina od rekinaowocami morza . Jeden i drugi dodatek świetnie się skomponowały ze sobą smakowo. Jako pierwsza zupa z grzankami. Składniki: ok 1 kg mięsa (ja lubię łopatkę), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, sól, pieprz do smaku, grzanki. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy
Państwo Wojtczuk gotująleniwe popołudnie, a gdy dodamy do niej prażone orzechy włoskie, to aż zgubimy się w krainie zmysłów! Zupa krem z białych warzyw z orzechami Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 średniej wielkości pietruszki 3-4 różyczki kalafiora 1/4 selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 białą część pora 1-1,5 litra bulionu(...)mieszamy ze sobą. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy zupę trochę wystygnąć, a następnie wszystko blendujemy na jednolity krem. Zupę zagotowujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, pieprzem oraz solą. Krem z białych warzyw podajemy ze świeżo pokrojonym
Bananowe Polepostaci przypraw, które powodują, że zupa jest niezwykle aromatyczna, a warzywa nie tracą swojego smaku. Chowder jest właśnie taką zupą, słodką i lekko pikantną. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem. Składniki 140 g kukurydzy z puszki 1 mały kalafior 1 młody por 1 łodyga selera naciowego kilka suszonych pomidorów w oleju 5 łyżek oleju z pomidorów pęczek szczypiorku z dymką
R'n'G Kitchencytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też go uzywać do zupy (bez zalewy
Kuchnia Beaty