Zupa jarzynowa jest smaczna, lekka i pożywna. Zupę podajemy ciepło zimą lub chłodną latem z kromką chleba posmarowaną masłem. Składniki: 2,5 litra wody 3 skrzydełka z kurczaka 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 garście fasoli szparagowej mały bukiet kalafiora 3 marchewki pół selera garść brukselek kalarepa Przyprawy do smaku: sól pieprz vegeta liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy
Smaczne Potrawyzupa powstała przy sprzątaniu lodówki. Więc jeśli i Wy macie w planach porządki to polecam tą zupę. Składniki; 6 pomidorów 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 marchewki kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 mały kalafior 2-3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka do smaku liśc laurowy, ziele angielskie świeży tymianek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu
Radość kipiąca uśmiechem.Zupa którą zrobimy w 20 minut, pełna witamin. Podałam ją z drobnym makaronem, dzięki temu jest bardziej syta. Polecam kalafior zielony romanesco który wyglądem przypomina kaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego. 1/2 kalafiora zielonego dużego 1 cukinia mała 1 pęczek koperku 4 trójkąty serka topionego sól, pieprz 1 cebula 1 i 1/2 litra bulionu
wesoła kuchniatalarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży lub zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (można lekko uchylić pokrywkę). Na ok 20min przed końcem gotowania, pomidory lekko podsmażyć na patelni lub lekko zgrilować, dodać do zupy, doprawić
Ukojenie Podniebieniafasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron soba
Moja smaczna kuchniaktóre ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki curry, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo
Moniki Smakołykiprzeróżnych warzyw. Im więcej różnego rodzaju warzyw w zupie tym jest bardziej smaczna. Do mojej zupy dodałam również jarmuż, który zalegał mi w lodówce. Wyszła bardzo smaczna zupka, którą p odałam ze świeżym pieczywem, posmarowanym masłem, tak lubię najbardziej! Składniki: ziemniaki 3 szt, kalafior 200 g, jarmuż 100 g, marchew 2 szt, fasolka szparagowa 100 g, seler naciowy 2 łodygi(...)pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części. Selera kroimy w plasterki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wodę oraz przyprawy. Jarmuż myjemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy
kulinarne odsłony patiwarzyw, wiec jest odpowiednia dla wegetarian. Zimow ą por ą uwielbiam jeść zupy, bo doskonale rozgrzewają! Zapraszam na przepis :-) Składniki: ziemniaki średnie 3 szt, marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, maka pszenna 2 łyżki, liść(...)kalafiora i zalewamy całość zimn ą wod ą . Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywn ą kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde, dodajemy mrożony groszek i zioła prowansalskie. Śmietanę łączymy z m ą k ą i odrobin ą zimnej wody. Mieszamy mątewk ą , aby nie było grudek. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy
kulinarne odsłony patikukurydza w kolbach 3 sztuki por (biała część) 1 sztuka kalafior 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki sól do smaku 1 łyżeczka papryczka chili 1/2
AZgotuj!pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę przelejcie do kokilek lub innych
OliveandThymeowocami morza. Jeden i drugi dodatek świetnie się skomponowały ze sobą smakowo. Jako druga prezentuje się zupa z owocami morza. Składniki: ok 1 kg mięsa (np. łopatka), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, mrożone owoce morza, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso i gotujemy do miękkości. Następnie(...)Czas blendowania, można wykorzystać na ugotowanie na parze owoców morza, wkładamy je zamrożone na podkładkę i gotujemy pod przykryciem. Owoce morza bardzo szybko się rozmrażają i osiągają stan ugotowania. Zupę nalewamy do talerzy i wykładamy owoce morza. Ugotowane mięso z zupy świetnie sprawdza się jako wędlina do kanapek
Państwo Wojtczuk gotująnieskomplikowany obiad, gdy akurat nie chce się zbyt długo "stać przy garach" w kuchni ;) Zupa ta idealnie wpasowuje się w trend akcji Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat :) Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka 2 ząbki czosnku 1 pęczek(...)mały sól, pieprz cytrynowy, chilli w proszku - do smaku masło - do smażenia groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu Wszystkie warzywa umyć, brać i pokroić w małą kostkę, a kalafiora w drobne różyczki, zaś czosnek w plasterki - szybciej się ugotują, niż w całości. Koperek drobno posiekać. Zagotować w garnku wodę, wrzucić kostkę rosołową i rozmieszać do jej rozpuszczenia. Dołożyć
Grunt to przepis!nieco inna. Do zupy dodałam mięso mielone z karkówki, paprykę konserwową zamiast świeżej i mieszankę warzyw. Zupa jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. PRZEPIS woda 2.5 l. kostka rosołowa 1 szt. sól 1/2 łyżeczki przecier pomidorowy 3 łyżeczki mrożonka warzyw ( groch, brokuł, kalafior, marchew ) ziemniaki 3 szt. cebula 1 szt. olej do smażenia pieprz do smaku ziele angielskie(...)rozgrzanym olejem. Zarumienić. Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, papryką słodką mieloną i kminkiem. Wymieszać. Dodać do cebuli. Smażyć do momentu, aż mięso będzie usmażone. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać przecier i doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze
Kuchnia PaulettesLekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę. Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzenie