kokosowa, która znacząco wzbogaciła smak i nadała zupie fantastycznej kremowości. Polecam spróbować, zupa wychodzi przepyszna! A Wy lubicie zupy? Jakie jecie najczęściej? :) Składniki: 2 l wody mięso z uda indyka 750 g mrożonej mieszanki warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 1/2 pora 1 czubata łyżka bulionu w proszku (Polski Koszyk) 1 łyżeczka curry indyjskiego (Polski Koszyk) 1 płaska łyżeczka(...)wszystkie przyprawy. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Do naczynia wlej śmietankę kokosową i ciągle mieszając dodawaj stopniowo 5 łyżek wywaru. Całą mieszaninę wlej do zupy i zagotuj. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Porcję zupy podawaj z makaronem, całość oprósz pietruszką
Zdrowie na języku :Pblenderze, ale postanowiłam go wstawić, bo może zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części(...)zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia. 7. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do miseczki, na wierzch kładziemy grzanki, posypujemy posiekanym koperkiem
Szefowa kuchnijest po prostu smaczniejsze! I to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robi według zasady pięciu przemian i pięciu żywiołów. Karmi ciało i karmi duszę. Dziś przygotuję zupę kalafiorową z soczewicą, pyszną i zdrową. Składniki 1 marchewka 1 pietruszka młody mały selerek 1 mały por 3 ziemniaki 6 łyżek czerwonej soczewicy garść naci pietruszki pół pomidora 3 liście(...)najmniej minutę. Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora.Wymieszaj i gotuj co najmniej minutę. Dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego! Zupa jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu i nie zawiera nic co mogłoby nam zaszkodzić, czy "siąść na żołądku
Z Kuchni Do Kuchniczym się tylko da. My i tak uważamy, że duża ilość warzyw to najlepsze wspomaganie organizmu. Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ? Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 zielona część pora 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula(...)speztle 1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy) oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, liść laurowy Wszystkie warzywa musimy pokroić i tak ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, seler w zapałkę. W sumie jak macie chęć. Ważne jest, aby zacząć gotowanie od ziemniaków. My wrzucamy
vegetanieteż inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie(...)pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa krem z marchewki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatityponieważ jednak pojawiła się dość podobna w międzyczasie u kogoś innego, chciałam zmodyfikować trochę przepis. Postanowiłam zrobić dwa kremy i połączyć je dopiero na talerzu, żeby otrzymać trochę niecodzienną zupę i z wyglądu, i w smaku. Okazało się to wcale nie takie łatwe! Zapewniam Was jednak, że oba kremy zachowują swoją odrębność smakową, jednocześnie ładnie łączą się w całość, pozostawiając(...)masła KOLOR KREMOWY WARZYWNY 1 mały kawałek selera w korzeniu 3 średnie różyczki kalafiora 5-centymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe jabłko 1 mały ziemniak sól, cukier, pieprz biały 2 łyżki masła 150 ml bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny Zupy należy gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania miały tę samą konsystencję
Kuchnia Prezydentowejnią na pewno są inne a jest ich mnóstwo. Mój przepis na zupę warzywną, jest super prosty i super szybki, także zapraszam Was do wypróbowania:) Składniki: * 3 marchewki * 1 duża lub 2 małe pietruszki * 1/4 małego selera * 2 ziemniaki * woda * wegeta * łyżka masła * opakowanie mrożonych brukselek, kalafiora, fasolki i groszku * 2 łyżki kwaśnej śmietany Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz selera
Klasyka Gotowaniakolację jadłam dziś to samo, co wczoraj na podwieczorek. Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie 5 g oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora
Kucharzycazieleniną. Smacznego, na zdrowie A dla tych, co wychodzą z postu lub nie poszczą propozycja podania kuskusa z kalafiora z bardzo zdrową kaszą jaglaną. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ: Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. Orientalna
Naturalna Kuchniagranatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 litra
Kulinarne przygody Gatitynadrobić. Zupy to ważny element naszej diety, mający wpływ na nasze zdrowie. Co jakiś czas wrzucać więc będę przepisy na proste i łatwe zupki. Bez kostek rosołowych, bez wegety, tego w mojej kuchni nie używam. Składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 1 podudzie z kurczaka 3 litry wody sól, pieprz ziele ang listki laurowe 3 marchwie pół kalafiora pół(...)pieprz oraz listek laurowy i dwa ziela ang. *Po kolejnych 15 minutach dodajemy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy porcję rosołową i udko. Z udka oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do zupy. * Gotową zupę możemy zabielić, podajemy z posiekanym koperkiem
Z Majeczką w kuchnigotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam i… jadłam! Tak, wiem, że może się to wydać dziwne zwłaszcza, że kalafiora kocham miłością prawdziwą, ale do tej pory obecny był na naszym stole zazwyczaj w postaci(...)gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na ewentualne mniejsze cząstki. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Do miseczki wlewamy śmietankę, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy powoli ok. 1/2 szklanki wywaru i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Następnie dolewamy ją do zupy cały czas mieszając. Zupę doprawiamy do smaku
MyCookBook.plbyć dokładnie bulionu / wody. Zamiast śmietanki możecie dodać mleka. Gotową zupę można udekorować natką pietruszki, szczypiorem, bazylią, parmezanem, świetnie pasują także chipsy z warzyw, np. z pietruszki lub selera. Składniki: 4 pietruszki 3 ziemniaki 2 nieduże selery 1 nieduży kalafior 1 kalarepa 2 pory - tylko biała część 3 ząbki czosnku bulion warzywny lub woda(...)chwili dodajemy różyczki kalafiora i białe części pora pokrojone w plastry. Na samym końcu wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. 3. Następnie zalewamy nasze warzywa rosołem, dodajemy ziele i liść (dodadzą delikatnego dodatkowego aromatu). Przykrywamy i gotujemy przez około 25 minut na wolnym ogniu. 4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liść, zupę miksujemy na gładki
Zasmakuj Kuchnibulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem
Walijskie Pichcenie