bardzo esencjonalnego rosołu podawanego z mięsem, makaronem ryżowym i rozmaitymi świeżymi dodatkami. Swój niepowtarzalny korzenny aromat zawdzięcza przyprawom takim jak anyż, goździki, cynamon a także sos rybny. Ja przygotowałam klasyczny wariant tej zupy, czyli tak zwany Pho Bo, którego podstawą jest bulion wołowy, a jeżeli chodzi o dodatki to obowiązkowo plasterki polędwicy wołowej, kiełki fasoli mung, listki kolendry i posiekany(...)włókien. Odłożyć, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Ugotowany wywar doprawić sosem rybnym, łyżeczką cukru i solą do smaku. Wyjąć mięso i przecedzić bulion przez sitko. W miskach ułożyć makaron, na nim paseczki polędwicy. Dodać kiełki, szczypior i kolendrę, Całość zalać gorącym bulionem, w którym ugotuje się polędwica. Skropić zupę sokiem z limonki i opcjonalnie doprawić pikantnym sosem sriracha
wyzwania kuchenneKuchnia Toskańska ” to książka napisana przez Piotra Adamczewskiego , reportera i krytyka kulinarnego „Polityki”. Książka Adamczewskiego zawiera wiele przepisów na smaczne dania: mięsne, rybne, z owocami morza, wegetariańskie, zupy i desery. Książka "Kuchnia Toskańska" Piotra Adamczewskiego to nie tylko spis włoskich przepisów, ale także interesujący fotoprzewodnik po tym pięknym regionie, który nazywany jest przez autora krainą tysiąca(...)urokliwych toskańskich miastach, restauracjach, a także o wonnych ogrodach ziołowych, czy smacznej i lśniącej oliwie. W książce można znaleźć zbiór fajnych przepisów zarówno na dania mięsne, rybne, owoców morza jak i wegetariańskie oraz deser. Wszystko to utkane jest w interesujące nazewnictwo rozdziałów np. "Ryba z wieprzka, złoto w płynie" I te zdjęcia! Wydanie jest ubrane
Bon Appetit Małgorzatysmaków. Tom kha kai to zupa, która bazuje na kilku charakterystycznych dla tajskiej kuchni smakach - trawie cytrynowej, imbirze, czosnku i chilli oraz sosie rybnym. W zależności od koloru chilli uzyskacie zielony, żółty lub czerwony kolor zupy, a także odpowiadającą konkretnej odmianie chilli ostrość. Podstawą tej zupy jest także bulion drobiowy, ale jeśli w olicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie(...)momentu aż kurczak zmieni kolor. Następnie dorzucamy paprykę oraz pieczarki. Smażymy aż warzywa nieco zmiękną. Wszystko zalewamy bulionem i dodajemy także sos rybny, który wspaniale podkręci smak. Pozwalamy się całości zagotować, a następnie dolewamy do zupy mleko kokosowe. U mnie wystarczyło 400ml, ale możecie także użyć 2 puszek, jeśli wolicie bardziej kokosowy aromat. Zagotowujemy całość i pod sam koniec dorzucamy
Cooking MonsterDziś będzie zupa, kanapka, makaron, leczo i warzywa z boczniakami! Zupa z mlekiem kokosowym, boczniakiem i kurczakiem Składniki: ząbek czosnku pokrojony w plasterki szalotka – pokrojona w piórka pół piersi kurczaka pokrojonej w grubą kostkę kilka boczniaków różyczki z małego brokuła różyczki z połwy kalafiora pół czerwonej papryki pokrojonej w paski 2 szklanki gorącej wody łyżka sosu rybnego łyżka pasty czerwone(...)chwili paprykę, kalafiora i brokuła. Zalewamy wodą tak, żeby przykryła warzywa i dusimy 10 minut. Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze. CARBONARA Z KIMCHI I BOCZNIAKA Składniki na 2 porcje: 100 g boczku drobno pokrojonego na plasterki i potem w słupki (10 plasterków) całe jajko żółtka
Ugotowane pozamiatanepodniebienia :) Na rynku można kupić gotowe pasty, które już zawierają galangal i trawę cytrynową (a także wiele innych składników, więc koniecznie sprawdźcie skład, jeżeli zdecydujecie się na tę pastę). Zupę można przecedzić, tak jak ja zrobiłam, lub nie - tak jest bardziej po tajsku i wtedy trzeba się męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :) Nie bójcie się kupowania "dziwnych(...)cytrynową, liście kaffiru, galangal, papryczkę chilli, szalotkę i doprawiamy kolendrą i cukrem palmowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. 3. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty
Tajskie smakigrillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko do orientalnego bulionu, ale też do tradycyjnego "niedzielnego" rosołu. Składniki: 1 kg wołowiny z kością (pręga,ogon) 2 cebule, obrane i opalone 10 cm imbiru 4 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru(...)garnka, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy opalone cebule, imbir pokrojony w plastry. Czosnek i pozostałe przyprawy prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy je do zupy razem z solą, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin. Po tym czasie wywar przecedzamy. Ugotowane mięso kroimy w kawałki. Do miski na zupę wkładamy makaron, mięso oraz pozostałe
Smakowity Blog KulinarnyOstatnio zauważyłam, że na blogu jest zdecydowanie za mało przepisów na zupy i w ogóle nie ma przepisów na dania rybne choć oczywiście również i takie dania jadamy. Z zupami jest tak, że jeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa
Ze smakiem i z pasjązimno w mchu i świeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby… Ta, którą zrobiłam najbliższa
Karo in the KitchenPosiłku sycącego, ale zarazem nieobciążającego. Czy może być taki, który nas z jednej strony rozgrzeje, a z drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może “załatwić nam” cały obiad. Składniki(...)łyżki sosu sojowego lub rybnego, sok z limonki, imbir i trawę cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym do zaparzacza do herbaty, po to by bez trudu wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej
Patchworkmiejsca postawi nas na nogi. Posiłku sycącego, ale zarazem nieobciążającego. Czy może być taki, który nas z jednej strony rozgrzeje, a z drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może „załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś(...)Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego lub rybnego, sok z limonki, imbir i trawę cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym do zaparzacza do herbaty, po to by bez trudu wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując
Patchworkzupa tajska z kurczakiem, to nie lada gratka dla wielbicieli kuchni tajskiej. Jest wprost genialna w smaku. Z dużą ilością kurczaka, papryką, makaronem i mnóstwem świeżej kolendry 😋😋 Przepis na 4 porcje. Inspiracją był ten przepis , od siebie dodałam tylko trochę świeżo mielonego chili i częściowo zmieniłam kolejność wykonania. Zupa ma w sobie wszystko to co uwielbiamy, dlatego wchodzi na stałe(...)oraz starty świeży imbir. Wlewamy bulion (dałam 400ml) i mleczko kokosowe (dałam 500ml). Ja dodałam także kilka przekręceń chili z młynka (lubimy bardziej pikantne dania). Do zupy dodajemy cukier (ja pominęłam), sos rybny oraz makaron (ja połamałam swój na mniejsze kawałki). Gotujemy ok. 5 minut, do miękkości. Na końcu wlewamy sok z limetki, pokrojone listki bazylii oraz świeżej kolendry
Smaczne Zdrowecytrynowa - sos rybny - mleczko kokosowe - kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy umyte kurki, pokrojoną drobno papryczkę chili . Gotujemy razem kilka minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy kurki zmiękną dodajemy puszkę mleka kokosowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwrzenia pod przykryciem, po czym gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolkę i gotować dalsze 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem sojowym i rybnym, Tabasco i ewentualnie pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje w ostrzejszej wersji. Podawać z upieczonymi pomidorkami, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! * W wersji bezglutenowej należy użyć syropu daktylowego. ** Jeśli wykorzystany został pozbawiony(...)poddanych fermentacji anchois oraz przyprawy. Ponieważ nie miałam żadnego z tych produktów, zastąpiłam je sosem sojowym i rybnym oraz syropem daktylowym i octem balsamicznym. Jeśli wolisz, zamiast zasugerowanych przeze mnie zamienników dodaj składniki z oryginalnego przepisu. The post Wegańska zupa „na kaca” ;-) appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better Food