jeść kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare(...)kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem
Jemy Pijemyćwiartka czerwonej papryki ( opcjonalnie) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić ) 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) ok 6 łyżek sosu rybnego ok 250 g ulubionych owoców morza ok 4 łyżki cukru sok z jednej limonki 1-2 łyżki oliwy z chilli Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc(...)momentu wrzenia gotować ok 6 minut. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Dodać owoce morza. Gotować ok 5-6 min i wlać mleko kokosowe. Dodać pokrojone grzyby, kalafior, paprykę, cukier, oliwę chilli i sok z limonki. Gotować ok 2 minut. Warzywa mają być chrupiące. Zupa ma mieć przyjemny kokosowy posmak, z nutką limonki i pikanterii. Trzeba
Jemy Pijemyuroczystości i święta? Dobrze wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik(...)kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią PRL z sałatką z ryżem i galaretką owocową. Tym co wyróżnia tą książkę na tle morza innych wege książek kucharskich są przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni wege. A na deser będą kluski śląskie ze śliwkami, tapenada
Ugotowane pozamiatanetylko zobaczyliśmy groszek, to od pomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi(...)namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem. Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką
R'n'G Kitchengłowy. Te, którymi będą się inspirowała zamieszczam ze zdjęciami i odnośnikami do oryginalnych stron. Kolacja wigilijna rozpocznie się barszczykiem z tartaletkami kapuściano- grzybowymi. U mnie zawsze była zupa grzybowa lub rybna, ale czas na małe zmiany ;) Co do pierogów czy pasztecików, to nie specjalnie mi się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło(...)asyście ziemniaków w mundurkach. Jako "popychacza" postaram się użyć kompotu świątecznego, jednak nie będzie on na suszu jak to zwykle u mnie bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą
bastalenanowatorskie jednogary, czyli "Take one pot". " One pot cooking: - economical; - easy to do and stress-free; - less washing up! - suitable for all occasions. " Ksiażka zawiera przepisy na zupy, dania wegetariańskie, rybne, z drobiu i dziczyzny, z wieprzowiny, z wołowiny i jagnięciny, oraz na desery. Wszystkie łaczy tylko jedna wspólny charakterystyka - do ich stworzenia potrzeba tylko jednego garnka! Czyli coś(...)przynajmniej kilka. Ryba z fasolkami i czerwona papryka brzmi bardzo dobrze, tak samo, jak curry z kurczaka z masłem orzechowym, czy dhal ze słodkich ziemniaków i mleka kokosowego, albo zupa jabłkowo-pieruchowa
Lejdi of the houseSoljanka, to gęsta, bardzo pożywna zupa, serwowana u naszych sąsiadów w Rosji i Ukrainie. U nas także jest dość popularna, szczególnie w regionach, które były zajęte przez Rosję podczas zaborów. Polacy troszkę nazwę sobie zmienili - często nazywamy ją solanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy się raczej ze słoną zawiesiną(...)Wigilię, by były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną lub grzybową). Zupa na bazie mięsa jest zawsze wykonywana z dodatkiem kwaszonych ogórków, co sprawia, że jest lekko kwaśna w smaku, przez co z pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził
Poezja Smaków - blog kulinarnypytam, czy jecie, bo to rozumie się samo przez się. Każdy przecież musi spróbować barszczu w Wigilię; przynajmniej w moich stronach. Wiem, że na południu jada się zupę grzybową lub rybną, albo jeszcze jakieś inne cuda... Ale na naszym stole, odkąd pamiętam, dwudziestego czwartego grudnia, zawsze stawał barszcz. Babcia robiła marynarski, lekko ostry; Mama troszkę oszukuje i nie nastawia zakwasu(...)pomyślałam o tym, żeby sobie samej barszcz ugotować. No nie wiem dlaczego... Ale z pewnością i do tego kiedyś dojrzeję. Póki co, gdy nachodzi mnie ochota na krwistoczerwoną zupę, sięgam po buraczkowe kremy. Eksperymentów było już kilka, ostatni zaliczam do jak najbardziej udanych. Przepis znalazłam na blogu Pod zielonym niebem , i od razu mi się spodobał. Dodatek jabłka jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrawy stanowił rybny wywar, dzisiaj nie jest to już reguła. Spotkać można nawet wegańskie wersje tej zupy. My dzisiaj przedstawimy dość prosty przepis, bez konieczności wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia
Kuchnia od dwojgaBojarskiego Gościńca położonego na zakolu rzeki Narewka. Tam zjedliśmy kolację przygotowaną przez szefa kuchni Andrzeja Krajewskiego. Restauracja Bojarski Gościniec specjalizuje się w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy(...)karcie znajdziemy dziczyznę, bliny, babkę ziemniaczaną podane w nowoczesnej formie. My mieliśmy przyjemność degustować: carpaccio z żubra, pielmieni – miks smaków: z dziczyzny, baraniny i wieprzowiny, szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina z Jelonki (krzyżówka świniarki z wrzosówką i czarnogłówką), podawana z kurkami z patelni, babeczką ziemniaczaną, plackiem i buraczkami Wszystkie dania przedstawione w nowoczesnej formie, brawo
królestwo garówWigilię i Święta. W eBooku kryją się prawdziwe hity! Znasz już jeden z przepisów, więc wiesz, czego możesz się spodziewać. Jakie przepisy znajdziesz w eBooku? Zupa grzybowa z uszkami Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Pierogi z tofu i pieczarkami Kapuśniaczki z białą fasolą Ryba po grecku z serca palmy Tofu-ryba w galarecie Sałatka a’la śledziowa
Via GustoTATAR ZE ŚLEDZIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I WĘDZONĄ pAPRYKĄ. 4. PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA 5. KOKOSOWA ZUPA Z PULPECIKAMI RYBNYMI , MAKARONEM CHOW MEIN I LIMONKĄ! Makaron z krewetkami i zielonym groszkiem - 1/2 opakowania makaronu z mąki durum ( u mnie kolorowy) - 3 garście krewetek tygrysich - 2 ząbki czosnku - 1/3 szalotki
SMYKWKUCHNIsmak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków
Korniszonkismak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków
Gotujemy i jemystanowi doskonały dodatek do tradycyjnych gołąbków. Może posłużyć jako sos do pizzy lub nachosów. Sprawdzi się również jako zamiennik koncentratu pomidorowego przy gotowaniu zup. Idealnie wzbogaca smak zup meksykańskich i rybnych. Nadaje się do potraw z grilla i pieczonych mięs. A Wy do czego go użyjecie
MarcinChefbulion i gotujemy około 10 minut. A następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem. Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu
Simple Dish