zupa rybna - 1235 przepisów (strona:35/83)

Zupa Pho 69

jedną z najbardziej znanych zupzupę pho . Jest to głęboki w smaku, aromatyczny, słodko-kwaśny bulion przygotowany z dużej ilości różnych mięs wołowych z kośćmi. W wielu przepisach poleca się gotować zupę z dodatkiem kości wołowych, tych jednak nie udało nam się dostać, ale zamówiliśmy w masarni ogon wołowy, dzięki któremu wywar nabrał lekkiej kleistości. Zupa podana z makaronem ryżowym(...)wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, wrzucić imbir, opalone cebule oraz przyprawy (można je wcześniej zawinąć w gazę lub włożyć do zaparzacza do herbaty). Wsypać cukier, wlać sos rybny oraz sos sojowy. Zupę gotować pod przykryciem 4-5 godzin na małym ogniu tak, aby tylko lekko pyrkała. Przed podaniem przygotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, posiekać kolendrę i szczypiorek

niecodziennikpary
Japonia instant. Ramen 140

dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy.   Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron(...)nigdy nie mam na to czasu robiąc tak szybki obiad. Na dwie porcje potrzebujecie dwie wybrane torebki zupy i 800ml wody. Wodę wlewam do garnka, wrzucam obrany i przepołowiony ząbek czosnku, kawałek zmiażdżonego korzenia imbiru, kilka kropli jasnego sosu sojowego albo sosu rybnego, gałązkę pietruszki i obie torebki z opakowania- olej i sproszkowaną bazę. Gotuję całość około 10 minut

Karo in the Kitchen
Restauracja Sarmacka - opinia 122

restauracji, jak i ogródek przed lokalem - my wybraliśmy konsumpcję obiadu na zewnątrz. Po otrzymaniu kart zabraliśmy się do wybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam na zupę chrzanową z placuszkami ziemniaczanymi i bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto

Pasja Smaku
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 203

nieznanych w Europie, chociaż obecnie niemal wszystkie można znaleźć na półkach supermarketów, a także w sklepach z orientalną żywnością. Pędy bambusa, tofu, kiełki fasoli, chilli, kokos, pasty curry, sos rybny i trawa cytrynowa wnoszą do tajskich posiłków tak atrakcyjny dla nas posmak egzotyki.        Podczas przyrządzania potraw tajskich wok jest jedynym elementem wyposażenia kuchennego, którego(...)goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup

ClauditteMissCooking
Zupa Pho z makaronem ryżowym i kurczakiem 35

kultowa zupa z Wietnamu. Ph ở gà nhanh và ngon – zupa pho z kurczakiem szybka i pyszna Phở to słynna wietnamska zupa z makaronem ryżowym, a jej nazwa znana jest na całym świecie. Ta bardzo różnorodna zupa, stała się kultowym daniem i to nie tylko w Wietnamie. Świetnie smakuje zarówno z wołowiną, jak i z kurczakiem, a także(...)cienkie plastry w poprzek włókien i rozłożyć na makaronie. Wypełnianiami miski z makaronem gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną kolendrą, dymką i chili. Serwujemy z cząstkami limonki sosem rybnym i pieprzem do przyprawienia. The post Zupa Pho z makaronem ryżowym i kurczakiem first appeared on Tajemnice smaku

Tajemnice Smaku
Tom Yum 34

zupa z krewetkami, którą Tajlandia umieściła na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO w roku 2020. Zupa, której przepis jest oczywiście przekazywany z pokolenia na pokolenie, którą można zjeść wszędzie w Tajlandii i nie tylko. Danie, które powstało i pochodzi…i tu się zaczynają schody. Tajscy naukowcy i historycy, mają problem, skąd i gdzie powstała zupa. Na początek mój drogi czytelniku(...)gotowanie jej w wodzie, nadał bulionowi, mocny rybny smak, więc kucharze, zaczęli poszukiwać przyprawa i ziół, które by ten smak zrównoważyły. Trzy zioła, galangla (nie mylić z imbirem), trawa cytrynowa i liście limonki kaffir, to podstaw każdej odmiany tego dania, doprawione na koniec olejem rybnym i sokiem z limonki. Zupa ta, pierwotnie był klarownym bulionem z krewetkami, ponieważ pomidory, chili

RafalCook
wegańska zupa na kaca, solianka, solanka, soljanka 282

pisząc po raz pierwszy o solance wspominałam, że są trzy rodzaje tej zupy na kaca: mięsna, rybna i grzybowa. tym razem przygotowałam grzybową, która wzbudziła nie mniejszy entuzjazm od mięsnej. i to nawet bez kaca ;) przepis na mięsną soliankę znajdziecie tu ! solanka grzybowa 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone) lub 50 g grzybów suszonych(...)marchew, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 2 ogórki kiszone, 100 g zielonych oliwek, sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 łyżki oleju, opcjonalnie cytryna Jeśli przygotowujesz zupę z grzybów suszonych namocz je przez godzinę, a następnie ugotuj. Po ostudzeniu wywar zachowaj, a grzyby pokrój w paseczki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj obraną i posiekaną marchew

Eksperyment sobotni
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 140

między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka(...)pastę curry - wymieszać. Wlać mleko kokosowe oraz bulion - zagotować. Na koniec dodać do garnka krewetki. Zupę doprawić do smaku limonką ( sok i skórka ), sosem sojowym oraz rybnym, a także cukrem i ewentualnie sola. Zupę można podać  makaronem ryżowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara 181

wyrazisty rosół na kurczaku,  z azjatycką, imbirową nutą. Kurczak tak gotowany jest bardzo soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z  wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę pak choi(...)Jeszcze ciepłego kurczaka obrać ze skóry, rozdrobnić  mięso, odrzuci kości. Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić.   Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem

Stare Gary
Phở bò - mmm...! 193

łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki wołowej Szponder wsadzamy do zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, zostawiamy na godzinę. Po godzinie wylewamy wodę, opłukujemy garnek. Wkładamy mięso(...)czosnek, imbir. Podprażone na patelni i lekko rozgniecione w moździerzy przyprawy: korę cynamonową, goździki, anyż, pieprz. I na koniec: sos rybny, łyżeczkę soli, cukier. Przykrywamy, gotujemy 3 godziny. Przecedzamy wywar przez sitko. Zostawiamy na noc. Rano zdejmujemy z powierzchni zupy tłuszczyk. Dodajemy dymkę. Gotujemy wywar aż będzie wrzał. W miseczce układamy ugotowany makaron ryżowy, chili, grzyby mung (wcześniej zalane wrzątkiem

Brzuszki Łakomczuszki
Świąteczny barszczyk 136

Barszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste(...)części. Warzywa, oprócz jednego buraka , oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała się za mocno (możemy dolewać po trochu zimnej wody jak do rosołu). Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze

Zakręcony Widelec
Orientalno warzywna zupa z porów z łososiem 198

Zupa będąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki natka pietruszki imbir trawa cytrynowa liść laurowy łyżka ziaren kolendry szczypta gałki muszkatołowej ziele angielskie 100 ml śmietany sól, pieprz 200 g świeżego łososia cytryna / limonka - do podania Wykonanie: Trawę cytrynową kroimy w cząstki(...)kolendry i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy przez ok godzinę, następnie po wyjęciu trawy, liści i ziela blendujemy "niedbale", tzn. tak, by zupa zagęściła się z pominięciem dodatku mąki, jednak nie do konsystencji kremu. Na chwilę przed podaniem, zupę zagotowujemy i dodajemy rybę, ponieważ nie potrzebuje ona długiej obróbki termicznej.  Talerz posypujemy

Taste Of My Day
Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai 139

zwykłego rosołu. Z tajskiej zupie kokosowej z kurczaka Tom Kha Gai czuć kokos, imbir, limonkę, chili – to wszystko doprawione delikatną słonością sosu rybnego (można zamienić na sos sojowy), z mięciutkim kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest dodatkowo orzeźwiona imbirem (jeśli macie możliwość, użyjcie zamiast niego galangal) i sokiem z limonki, możecie także dodać nieco trawy(...)przykryć. Do wywaru dodać grzyby shitake, w razie potrzeby doprawić sosem rybnym, gotować 3 minuty. Dodać mleko kokosowe i kurczaka – gotować kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodać opłukany szpinak, wymieszać, gotować 1-2 minuty aż szpinak delikatnie zmięknie. Do miseczek rozłożyć makaron, nalać zupę. Tajską zupę kokosową z kurczaka – Tom Kha Gai podawać posypaną posiekanym chili

Pociąg Do Kuchni
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 155

Clam chowder – gulasz z małż z Nowej Anglii to prawdziwa klasyka amerykańskiej kuchnii. Clam chowder ma jeszcze kilka odmian (nowojorski, z Rhode Island), ale to

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania