chwili szczaw zielony jest powszechnie spotykany na łąkach w Europie i Azji Środkowej. W smaku przypomina kiwi lub kwaśne poziomki. To świetny dodatek do sałatek, zup, gulaszu, dań jajecznych, rybnych i makaronów. Jedna filiżanka (40 g) świeżego szczawiu zapewni 32% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C. Jest to również naturalne źródło błonnika, białka, witaminy A, B-6, żelaza, magnezu(...)południowej Europy i zachodniej Azji i jest uprawiana od ponad 2000 lat. Rzymianie bardzo cenili to zioło, używając je nawet za lekarstwo na kaca. To oczywiście dodatek do zup, jak również świeżych sałatek, sosów czy dań mięsnych, a nawet prozdrowotnych koktajli. Pietruszka jest bogata w witaminę C – jedna mała łyżeczka świeżych liści zapewni 7% dziennego zapotrzebowania. Jest bogata również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Istnieją dwie główne odmiany – Laksa Curry Lakas, inaczej zwana też-Curry mee- to najbardziej znane Laksa, na bazie mleka kokosowego, pasty laksa. Wypełnione muffinami tofu, krewetkami, kurczakiem, kulkami rybnymi, makaronem ryżowym lub makaronem z żółtej pszenicy, zwanego- mee. Drugi odłam Laksa to-Assam Laksa, która nie zawiera w składnie mleka kokosowego. Zamiast tego lżejszy bulion składa się(...)makaron według instrukcji na opakowaniu. Przed końcem gotowania, na jakieś 5-7 minut, wrzuć krewetki i muffiny tofu w razie potrzeby dopraw sokiem z limonki i olejem rybnym. Nałóż makaron, wlej zupę laksa, dopraw kawałkami limonki, kiełkami, kolendrą i prażoną szalotką. Proste prawda… Facet w Kuchni . Mój drogi czytelniku, zapraszam Cię również do śledzenia mojego #𝙄𝙣𝙨𝙩𝙖𝙜𝙧𝙖𝙢𝙖# , gdzie oczywiście również
RafalCookOstra oliwa z papryczką chili i czosnkiem to super dodatek różnego rodzaju sałatek, zup, pizzy, makaronu, dań rybnych czy pieczywa. Domowa ostra oliwa to świetna alternatywa dla tej kupowanej w sklepie, bez problemu można ją przygotować w domu, jest o wiele tańsza a także bardziej aromatyczna i zdrowsza, ponieważ wiemy co zamykamy w słoiku lub butelce. składniki
Smakowite DaniaWiem, tłuścioch straszny, ale ile smaku dodaje! Nie pomijajcie go, bo nadaje potrawie wyrazu. Marchew, seler naciowy i cebula, czyli soffritto . Soffritto to aromatyczna baza do sosów, zup, dań mięsnych i rybnych, powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej. W skład klasycznego włoskiego soffritto wchodzą marchew, cebula i seler naciowy. Warzywa kroi się w równą, drobną kostkę (ten rodzaj krojenia nazywa się
Na-talerzu.plPyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta Delikatne, maślane i niezwykle kruche paszteciki z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska i jako dodatek do zup: barszczu, grzybowej, cebulowej, rybnej itp. Składniki: Ciasto: 350g mąki 200g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 100g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików Farsz
Blog z Apetytemjest pierwsze danie, które przygotuję według przepisu Miyoko. W książce znajdziesz również przepisy na sosy: wegański majonez, który jest świetną bazą na wegańskie hamburgery czy wegański sos rybny brzmi pysznie prawda? Zupy, desery,placki ,kiełbaski to wszystko czeka na Ciebie Zatem odrywam się od pisania i biorę za przygotowanie pysznego wegańskiego obiadu. Tytuł – „Wegańska spiżarnia
KukuleczkiBulion znany jest każdemu z nas. Bez niego nie obędzie się żadna zupa, żadne przeziębienie ani żaden rodzinny, niedzielny obiad. Chociaż dzisiaj, jak w wielu dziedzinach
COOKMAGAZINEprzygotowali nam Dorota Wellman i Karol Okrasa. Przepisy nie były wcześniej publikowane na kuchnialidla.pl dlatego tak wzbudzają nasze zainteresowanie. Między innymi znajdziecie w niej sporo rybnych rozwiązań na przystawki, zupy, dania główne, owoce morza, grilla i zbliżające się święta. Do tego znajdziecie tam wiele wspaniałych porad "co to za ryba?" , "po czym poznać czy ryba jest świeża
Niezły MłynekŚlepe ryby to nie jest jak nazwa sugeruje danie rybne. Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa. Z powodzeniem do jej przygotowania można użyć jednej z wielu mrożonek z mieszanymi warzywami. Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw. To świetny przepis na obiad jednogarnkowy. Wiosenne ślepe ryby 15 dag mięsa wieprzowego
Gotuj Sam!skóry 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 6 liści kapusty pekińskiej 4 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z prażonego sezamu 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki suszonej kolendry sól 300 g makaronu ramen natka pietruszki + dymka Sposób wykonania: Mięso wkładamy(...)się szklić dodajemy pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Podsmażamy mieszając aż kapusta zmięknie. Zawartość patelni podlewamy łyżką wazową wywaru, mieszamy i wlewamy całości z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz solą. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy 6 minut od zagotowania wody. 2 marchewki kroimy
Qchnia po prostuskładniki dodając jeszcze warzywa. Zupa Tom Kha Gai Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 3 udźce z kurczaka 4 listki limonki kaffir 1/3 opakowania bukietu chińskiego Poltino 1 łodyga trawy cytrynowej 3 cm kawałek galangalu 1 papryczka chili 5 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) sok z limonki 2 łyżki sosu rybnego kilka pomidorków koktajlowych listki kolendry Wykonanie(...)warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i sok z limonki. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą
Kulinarne przygody Gatityproduktu. O pozostałych składnikach zupy nie będę się rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich. Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny z pastą miso. Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika, że zupa lepiej smakuje z dodatkiem
Codziennik Kuchennyzupie dobrze sprawdzają się warzywa, które po zmiksowaniu mają kremową oraz gęstą konsystencję. Zupy typu krem przygotować można z samych tylko warzyw, bądź dodać do nich dodatki takie jak ser czy śmietana. Jako baza zup dobrze sprawdza się bulion . Jeśli zupę robimy tylko i wyłącznie w wersji wegetariańskiej, wtedy warto postawić na bulion warzywny . W przypadku pozostałych typów zup krem(...)kiedy to używamy także owoców morza bądź drobiu, dobrze sprawdzają się builiony rybne oraz robione na mięsie. Kremowa zupa z ziemniaków to propozycja zupy krem w wersji wegetariańskiej. W zupie tej połączyłam ze sobą dwa rodzaje ziemniaków, bataty oraz kartofle czyli zwykłe ziemniaki. W zupie wykorzystałam także mieszankę kilku ziół takich jak cząber oraz kurkuma, a także papryczkę chili. Jako
MeCooksbulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce pół łyżeczki papryki w płatkach pół pęczka kolendry pół świeżego ananasa kumin do posypania 4 łyżki orzeszków ziemnych do podania Przepis na zupę z dyni(...)ananasa Na maśle podsmażamy dynię. Po kilku minutach odkładamy garść (zachowujemy ją do podania) a do pozostałej dyni dodajemy mleko kokosowe, bulion, pastę curry, sos rybny i gotujemy do miękkości. Miksujemy zupę na krem. Doprawiamy skórką i sokiem z limonki. W międzyczasie w rondelku mieszamy sos wlewając sok z cytryny, miód, imbir i paprykę w płatkach – podgrzewamy przez chwilę
Ugotowane pozamiatanepożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :) Skład: 2 piersi z kurczaka około 10 krewetek ( u mnie mrożone) 250 g mix sałaty (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny pokrojonej w słupki pół szklanki bambusów pół szklanki kiełek fasoli mung 1 por (zielona część) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować(...)składników około 15 minut. Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy. Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą
Bon Appetit Małgorzaty