zupa rybna - 1235 przepisów (strona:36/83)

Laksa 60

Istnieją dwie główne odmiany – Laksa Curry Lakas, inaczej zwana też-Curry mee- to najbardziej znane Laksa, na bazie mleka kokosowego, pasty laksa. Wypełnione muffinami tofu, krewetkami, kurczakiem, kulkami rybnymi, makaronem ryżowym lub makaronem z żółtej pszenicy, zwanego- mee. Drugi odłam Laksa to-Assam Laksa, która nie zawiera w składnie mleka kokosowego. Zamiast tego lżejszy bulion składa się(...)makaron według instrukcji na opakowaniu. Przed końcem gotowania, na jakieś 5-7 minut, wrzuć krewetki i muffiny tofu w razie potrzeby dopraw sokiem z limonki i olejem rybnym. Nałóż makaron, wlej zupę laksa, dopraw kawałkami limonki, kiełkami, kolendrą i prażoną szalotką. Proste prawda… Facet w Kuchni . Mój drogi czytelniku, zapraszam Cię również do śledzenia mojego #𝙄𝙣𝙨𝙩𝙖𝙜𝙧𝙖𝙢𝙖# , gdzie oczywiście również

RafalCook
Ostra oliwa + film 58

Ostra oliwa z papryczką chili i czosnkiem to super dodatek różnego rodzaju sałatek, zup, pizzy, makaronu, dań rybnych czy pieczywa. Domowa ostra oliwa to świetna alternatywa dla tej kupowanej w sklepie, bez problemu można ją przygotować w domu, jest o wiele tańsza a także bardziej aromatyczna i zdrowsza, ponieważ wiemy co zamykamy w słoiku lub butelce.     składniki

Smakowite Dania
Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński 53

Wiem, tłuścioch straszny, ale ile smaku dodaje! Nie pomijajcie go, bo nadaje potrawie wyrazu. Marchew, seler naciowy i cebula, czyli soffritto . Soffritto to aromatyczna baza do sosów, zup, dań mięsnych i rybnych, powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej. W skład klasycznego włoskiego soffritto wchodzą marchew, cebula i seler naciowy. Warzywa kroi się w równą, drobną kostkę (ten rodzaj krojenia nazywa się

Na-talerzu.pl
Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta 108

Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta Delikatne, maślane i niezwykle kruche paszteciki z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska i jako dodatek do zup: barszczu, grzybowej, cebulowej, rybnej itp.     Składniki: Ciasto: 350g mąki 200g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 100g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików Farsz

Blog z Apetytem
WEGAŃSKA SPIŻARNIA- RECENZJA KSIĄŻKI 136

jest pierwsze danie, które przygotuję według przepisu Miyoko. W książce znajdziesz również przepisy na sosy: wegański majonez, który jest świetną bazą na wegańskie hamburgery czy wegański sos rybny brzmi pysznie prawda? Zupy, desery,placki ,kiełbaski to wszystko czeka na Ciebie Zatem odrywam się od pisania i biorę za przygotowanie pysznego wegańskiego obiadu.     Tytuł – „Wegańska spiżarnia

Kukuleczki
Buliony 128

Bulion znany jest każdemu z nas. Bez niego nie obędzie się żadna zupa, żadne przeziębienie ani żaden rodzinny, niedzielny obiad. Chociaż dzisiaj, jak w wielu dziedzinach

COOKMAGAZINE
Ryby są super 114

przygotowali nam Dorota Wellman i Karol Okrasa. Przepisy nie były wcześniej publikowane na kuchnialidla.pl  dlatego tak wzbudzają nasze zainteresowanie.  Między innymi znajdziecie w niej sporo rybnych rozwiązań na przystawki, zupy, dania główne, owoce morza, grilla i zbliżające się święta.   Do tego znajdziecie tam wiele wspaniałych porad "co to za ryba?" , "po czym poznać czy ryba jest świeża

Niezły Młynek
Wiosenne ślepe ryby 140

Ślepe ryby to nie jest jak nazwa sugeruje  danie rybne. Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa. Z powodzeniem do jej przygotowania można użyć jednej z wielu mrożonek z mieszanymi warzywami. Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw. To świetny przepis na obiad jednogarnkowy. Wiosenne ślepe ryby 15 dag mięsa wieprzowego

Gotuj Sam!
Ramen z indykiem 368

skóry 3 marchewki 3 pietruszki  1/2 selera 1 cebula 6 liści kapusty pekińskiej 4 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z prażonego sezamu 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki suszonej kolendry sól 300 g makaronu ramen natka pietruszki + dymka  Sposób wykonania: Mięso wkładamy(...)się szklić dodajemy pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Podsmażamy mieszając aż kapusta zmięknie. Zawartość patelni podlewamy łyżką wazową wywaru, mieszamy i wlewamy całości z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz solą. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy 6 minut od zagotowania wody. 2 marchewki kroimy

Qchnia po prostu
Zupa Tom Kha Gai 110

składniki dodając jeszcze warzywa. Zupa Tom Kha Gai Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 3 udźce z kurczaka 4 listki limonki kaffir 1/3 opakowania  bukietu chińskiego Poltino 1 łodyga trawy cytrynowej 3 cm kawałek galangalu 1 papryczka chili 5 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) sok z limonki 2 łyżki sosu rybnego kilka pomidorków koktajlowych listki kolendry Wykonanie(...)warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i sok z limonki. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą

Kulinarne przygody Gatity
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 232

produktu. O pozostałych składnikach zupy nie będę się rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich. Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny z pastą miso. Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika, że zupa lepiej smakuje z dodatkiem

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z ziemniaków 87

zupie dobrze sprawdzają się warzywa, które po zmiksowaniu mają kremową oraz gęstą konsystencję. Zupy typu krem przygotować można z samych tylko warzyw, bądź dodać do nich dodatki takie jak ser czy śmietana. Jako baza zup dobrze sprawdza się bulion . Jeśli zupę robimy tylko i wyłącznie w wersji wegetariańskiej, wtedy warto postawić na bulion warzywny . W przypadku pozostałych typów zup krem(...)kiedy to używamy także owoców morza bądź drobiu, dobrze sprawdzają się builiony rybne oraz robione na mięsie. Kremowa zupa z ziemniaków to propozycja zupy krem w wersji wegetariańskiej. W zupie tej połączyłam ze sobą dwa rodzaje ziemniaków, bataty oraz kartofle czyli zwykłe ziemniaki. W zupie wykorzystałam także mieszankę kilku ziół takich jak cząber oraz kurkuma, a także papryczkę chili. Jako

MeCooks
Zupa z dyni i ananasa wg. Agaty Wojdy 170

bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego   otarta skórka i sok z limonki   sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce pół łyżeczki papryki w płatkach   pół pęczka kolendry pół świeżego ananasa kumin do posypania 4 łyżki orzeszków ziemnych do podania Przepis na zupę z dyni(...)ananasa Na maśle podsmażamy dynię. Po kilku minutach odkładamy garść (zachowujemy ją do podania) a do pozostałej dyni dodajemy mleko kokosowe, bulion, pastę curry, sos rybny i gotujemy do miękkości. Miksujemy zupę na krem. Doprawiamy skórką i sokiem z limonki. W międzyczasie w rondelku mieszamy sos wlewając sok z cytryny, miód, imbir i paprykę w płatkach – podgrzewamy przez chwilę

Ugotowane pozamiatane
Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i sałatą 293

pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :) Skład: 2 piersi z kurczaka około 10 krewetek ( u mnie mrożone) 250 g mix sałaty  (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny pokrojonej w słupki pół szklanki bambusów pół szklanki  kiełek fasoli mung 1 por (zielona część) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować(...)składników około 15 minut.  Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupyZupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą

Bon Appetit Małgorzaty
Phở Bò 120

bardzo esencjonalnego rosołu podawanego z mięsem, makaronem ryżowym i rozmaitymi świeżymi dodatkami. Swój niepowtarzalny korzenny aromat zawdzięcza przyprawom takim jak anyż, goździki, cynamon a także sos rybny. Ja przygotowałam klasyczny wariant tej zupy, czyli tak zwany Pho Bo, którego podstawą jest bulion wołowy, a jeżeli chodzi o dodatki to obowiązkowo plasterki polędwicy wołowej, kiełki fasoli mung, listki kolendry i posiekany(...)włókien. Odłożyć, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Ugotowany wywar doprawić sosem rybnym, łyżeczką cukru i solą do smaku. Wyjąć mięso i przecedzić bulion przez sitko. W miskach ułożyć makaron, na nim paseczki polędwicy. Dodać kiełki, szczypior i kolendrę, Całość zalać gorącym bulionem, w którym ugotuje się polędwica. Skropić zupę sokiem z limonki i opcjonalnie doprawić pikantnym sosem sriracha

wyzwania kuchenne
Recencja książki "Kuchnia toskańska" P. Adamczewskiego 165

Kuchnia Toskańska ” to książka napisana przez Piotra Adamczewskiego , reportera i krytyka kulinarnego „Polityki”. Książka Adamczewskiego zawiera wiele przepisów na smaczne dania: mięsne, rybne, z owocami morza, wegetariańskie, zupy i desery. Książka "Kuchnia Toskańska" Piotra Adamczewskiego to nie tylko spis włoskich przepisów, ale także interesujący fotoprzewodnik po tym pięknym regionie, który nazywany jest przez autora krainą tysiąca(...)urokliwych toskańskich miastach, restauracjach,  a także o wonnych ogrodach ziołowych, czy smacznej i lśniącej oliwie. W książce można znaleźć zbiór fajnych przepisów zarówno na dania mięsne, rybne, owoców morza jak i wegetariańskie oraz deser. Wszystko to utkane jest w interesujące nazewnictwo rozdziałów np. "Ryba z wieprzka, złoto w płynie" I te zdjęcia! Wydanie jest ubrane

Bon Appetit Małgorzaty
Tom kha kai - tajska zupa kokosowa 119

smaków. Tom kha kai to zupa, która bazuje na kilku charakterystycznych dla tajskiej kuchni smakach - trawie cytrynowej, imbirze, czosnku i chilli oraz sosie rybnym. W zależności od koloru chilli uzyskacie zielony, żółty lub czerwony kolor zupy, a także odpowiadającą konkretnej odmianie chilli ostrość. Podstawą tej zupy jest także bulion drobiowy, ale jeśli w olicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie(...)momentu aż kurczak zmieni kolor. Następnie dorzucamy paprykę oraz pieczarki. Smażymy aż warzywa nieco zmiękną. Wszystko zalewamy bulionem i dodajemy także sos rybny, który wspaniale podkręci smak. Pozwalamy się całości zagotować, a następnie dolewamy do zupy mleko kokosowe. U mnie wystarczyło 400ml, ale możecie także użyć 2 puszek, jeśli wolicie bardziej kokosowy aromat. Zagotowujemy całość i pod sam koniec dorzucamy

Cooking Monster
Najlepsze przepisy na boczniaki 51

Dziś będzie zupa, kanapka, makaron, leczo i warzywa z boczniakami! Zupa z mlekiem kokosowym, boczniakiem i kurczakiem Składniki: ząbek czosnku pokrojony w plasterki szalotka – pokrojona w piórka pół piersi kurczaka pokrojonej w grubą kostkę kilka boczniaków różyczki z małego brokuła różyczki z połwy kalafiora pół czerwonej papryki pokrojonej w paski 2 szklanki gorącej wody łyżka sosu rybnego łyżka pasty czerwone(...)chwili paprykę, kalafiora i brokuła. Zalewamy wodą tak, żeby przykryła warzywa i dusimy 10 minut. Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze. CARBONARA Z KIMCHI I BOCZNIAKA Składniki na 2 porcje: 100 g boczku drobno pokrojonego na plasterki i potem w słupki (10 plasterków) całe jajko żółtka

Ugotowane pozamiatane
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 260

podniebienia :) Na rynku można kupić gotowe pasty, które już zawierają galangal i trawę cytrynową (a także wiele innych składników, więc koniecznie sprawdźcie skład, jeżeli zdecydujecie się na tę pastę). Zupę można przecedzić, tak jak ja zrobiłam, lub nie - tak jest bardziej po tajsku i wtedy trzeba się męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :)  Nie bójcie się kupowania "dziwnych(...)cytrynową, liście kaffiru, galangal, papryczkę chilli, szalotkę i doprawiamy kolendrą i cukrem palmowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. 3. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania